România - Cultural
RSS România - Cultural

Sinagoga Mare din Iași, inclusă în banca de date a organziației Fondul Monumentelor Lumii

Sinagoga Mare din Iași, inclusă în banca de date a organziației Fondul Monumentelor Lumii

Sinagoga Mare din Iași, cosiderată a fi cel mai vechi edificiu de cult mozaic din România, a fost inclusă în banca de date a organizației americane Fondul Monumentelor Lumii, ca semn de apreciere a valorii sale de patrimoniu. Evenimentul a fost marcat astăzi, în incinta lăcașului de cult, printr-un moment festiv la care au luat parte membrii ai Federației Comunităților Evreiești din România și reprezentanți ai autorităților locale și academice.

Președintele Federației Comunităților Evreiești din Romania, Aurel Vainer: Există o organizație specială de păstrare a memoriei monumentelor. Au fost sesizați, au venit și acum am făcut acest moment de repunere în atenția României și a celorlalți că aici la Iași se întâmplă un lucru mare, se dă bătălia pentru a ajunge la un sfârșit cât mai rapid în sens pozitiv, adică la terminarea lucrărilor de refacere a unui lăcas de cult din Moldova în secolul XVII - nu este de colea - și care va deveni un punct extarordinar de important pentru Iași, pentru turismului Iașului, pentru emblema Iașului în lume.

Sinagoga Mare din Iași construită în anul 1671 este, de mai bine de 10 ani, într-un amplu proces de consolidare și restaurare, ne-a informat corespondentul nostru Ștefan Daraban.Radio România Actualități - 12.06.2014 15:30