Classical:NEXT este structurat în trei secțiuni: expoziție sub forma unui târg pentru profesioniști în cadrul căruia net-workingul este esențial; conferințe cu o tematică foarte largă și variată; mini-recitaluri susținute de interpreți de marcă.
Stimată doamnă Jennifer Dautermann - un vis împlinit, un vis ce prindea contur cu patru ani în urmă, o reuniune internațională unică a celor care se ocupă de muzica clasică, Classical:NEXT, ce se desfășoară în 2014 la Viena, între 14 și 17 mai. Ce aduce această a treia ediție?Pentru această ediție continuăm să dezvoltăm, să consolidăm progresul pe care l-am dobândit în primele două ediții. Lucrurile par să evolueze foarte bine. Anul acesta ne-am îmbogățit programul conferințelor. Avem incredibil de multe propuneri tematice din întreaga lume, din partea comunităților de profesioniști. Juriului i-a fost foarte dificil să aleagă din această ofertă și, astfel, am fost nevoiți să amplificăm programul de conferințe. Au fost atât de multe materiale deosebite, încât ar fi fost păcat să nu le includem.
Cu fiecare ediție, Classical:NEXT se impune în peisajul artistic contemporan internațional.Din ce în ce mai mulți oameni au început să audă despre Classical:NEXT și consideră că acesta este foarte folositor deoarece aici pot avea legături cu întreaga lume, într-un singur loc, în același timp. Acest târg înseamnă noi parteneriate, noi contracte, noi colaborări, noi afaceri. Este foarte bine pentru ei să întâlnească atât de multă lume în același timp, într-un spațiu limitat.
Pentru patru zile Viena pare a fi punctul central al viitorului muzicii clasice. Cum va debuta acest proiect?Anul acesta, începem de fapt cu o serie de evenimente muzicale încă din 12 mai - majoritatea reuniunilor se desfășoară între 14 și 17 mai. Ca de obicei, însă, în ziua deschiderii oficiale propunem un concert. Acest lucru se va întâmpla și pe 14 mai 2014. Concertul de deschidere va fi susținut de un grup fantastic din Luxemburg, care ne va purta de la baroc la epoca nouă și vom avea, de asemenea, o importantă personalitate - baritonul Thomas Hampson. Vom deschide Classical:NEXT la ora 15.00, deoarece a fost o cerere foarte mare din partea participanților de a avea mai mult timp pentru întâlniri, pentru conexiuni, pentru afaceri, pentru prospectări.
În fiecare seară sunt programate concerte în diverse locuri în Viena, susținute de ansambluri diferite.Vor fi nenumărate evenimente; luni, 12 mai 2014, va avea loc un eveniment extraordinar - un concert în cadrul căruia lumina și muzica se vor îmbina, un fel de flashmob, ce va avea loc într-un mall, chiar lângă locul de desfășurare al târgului nostru, la ora 18.00. Așteptăm cu nerăbdare reacția publicului, care va fi brusc înconjurat de muzică și lumină. Acesta va fi un concert interesant. Avem apoi manifestările incluse în agendă, cu programe combinate, scurte recitaluri pentru un public foarte divers. Pentru mine personal, Powerplant - un percuționist din Marea Britanie - va reprezenta un punct de atracție. El realizează show-uri de înaltă calitate, în care îmbină sunetul cu lumina.
Cum a primit publicul din Viena anul trecut această manifestare?A început prin a-și lua notițe. Trebuie să subliniez faptul că acest târg - Classical:NEXT - este dedicat mai mult profesioniștilor. Scopul activității noastre este de a reuni comunitatea profesioniștilor. Publicul amator își poate lua doar notițe, poate participa la anumite activități. Sperăm ca anul acesta să avem o participare mai mare, mai întâi la acest eveniment flashmob, ce va avea loc în mall. Vor mai exista și alte manifestări, ce se vor desfășura pe toată durata târgului, în și în afara Vienei. Avem un program de filme care ar putea interesa publicul larg. Avem două personalități protagoniste. Una este Valery Gergiev - un dirijor star puțin controversat în ultimele luni; el este comparat cu Freddie Mercury, membru al formației Queen, care-și dorea să devină un cântăreț de operă. Acestea sunt cele două filme despre cele două personalități, filme ce conțin aspecte mai puțin cunoscute despre aspirațiile lor muzicale. În Viena, trebuie să remarc, avem Clubul fanilor formației Queen, care are un număr impresionant de membri.
Sunteți inițiatoarea acestui proiect, intitulat Classical:NEXT. Care sunt speranțele dumneavoastră în ceea ce privește această a treia ediție?Sper ca această a treia ediție să aibă un nivel profesional mai ridicat și să dovedească cât de profitabilă este această reuniune. Fiind împreună, lucrând împreună, putem să realizăm mult mai mult decât fiecare separat, în țara lui, îndeplinindu-și singur misiunea.
Interviu realizat de Irina Hasnaș
Mai multe detalii pe: www.romania-muzical.ro