România - Cultural
RSS România - Cultural

Concert susținut de Orchestra Națională Radio cu ocazia Zilei Regalității

10 mai, 10:12 - Ziua Regalității a fost sărbătorită aseară printr-un concert susținut de Orchestra Națională Radio sub bagheta lui Tiberiu Soare. Seara a început cu imnul regal și a avut o dublă semnificație: marcarea Zilei Europei și sărbătorirea Zilei Regalității, celebrată în 10 Mai.

În sală au fost prezenți și altețele lor regale Principele Nicolae și Principesa Maria.

Principele Nicolae: Evenimentul anului a fost la superlativ. Toată sala s-a ridicat în picioare, aplauze încă se aud, sunt marcat.

Programul a continuat cu Simfonia a IX-a de Ludwig van Beethoven. Corul Academic Radio a fost pregătit de Dan Mihai Goia. Cunoscutul imn Oda Bucuriei, inclus în ultima parte a Simfoniei a IX-a de Beethoven a încheiat încă o seară de succes a stagiunii muzicale radio, cele două ansambluri, soliștii și dirijorul Tiberiu Soare fiind aplaudați minute în șir de publicul foarte numeros din studioul Mihail Jora.

"Foarte frumos concertul, deosebit. Îl apreciez pe Tiberiu Soare foarte mult. A dat un suflu nou acestei săli."

"Extraordinară interpretare. A fost și acest concert o sărbătoare reală a poporului român și a regalității."

FOTO: ALEXANDRU DOLEA

combo


***

9 mai, 19:30 - Concert regal, în această seară, susținut de Orchestra Națională Radio, în ajun de 10 mai, sărbătoare a regalității în România. Vor fi prezenți la Sala Radio și membri ai familiei regale.

Pe 10 mai 1866, Carol I a devenit domnitor al României. 11 ani mai târziu, țara noastră și-a declarat independența, iar în anul 1881 a devenit regat. Pentru această ocazie, Tiberiu Soare, Corul Academic și Orchestra Națională Radio, au ales să prezinte Simfonia a IX-a de Beethoven, una dintre cele mai cunoscute partituri ale tuturor timpurilor.

Tiberiu Soare: Este prima dată când dirijez Simfonia a IX-a de Beethoven, dar lucrarea asta m-a bântuit foarte mulți ani, încă de pe vremea studenției. În majoritatea timpului, pe biroul meu de acasă, care este plin de tot felul de partituri, deschise, închise, puse cu cotorul în sus, la pagini anumite, întotdeauna a figurat un exemplar din această lucrare.



Radio România Actualități - 10.05.2014 10:12