România - Cultural
RSS România - Cultural

29 aprilie, Ziua Internațională a Dansului

 29 aprilie, Ziua Internațională a Dansului

29 aprilie, Ziua Internațională a Dansului

Institutul Internațional al Teatrului, prin Comitetul Internațional al Dansului, a hotărât ca, începând din 1982, în fiecare an, la data de 29 aprilie, să fie sărbătorită Ziua Internațională a Dansului. Data aleasă este cea a nașterii lui Jean Georges Noverre (1727 – 1810), creatorul baletului modern, de acțiune și promotorul dansului ca artă independentă. Ziua Internațională a Dansului încurajează promovarea dansului în lume, dincolo de bariere etnice, politice sau culturale, scopul fiind acela de a-i reuni pe toți iubitorii dansului, oricare ar fi acesta. Prin tradiție, în fiecare an, o personalitate din lumea dansului adresează un mesaj atât profesioniștilor,cât și iubitorilor de dans. Anul acesta, mesajul este transmis de coregraful și dansatorul francez Mourad Merzouki, care spune: "Nu numai că sunt mândru să fiu dansator și coregraf, dar îi sunt și profund recunoscător dansului. În virtutea disciplinei pe care o impune, a devenit etica mea. Mi-a dat mijloacele prin care descopăr zilnic lumea.”

Tango argentinian la Universitatea din București

Asociația pentru Cultură si Tango (ACT) în parteneriat cu Mattei Events organizează astăzi, 29 aprilie, de Ziua Internațională a Dansului, un eveniment inedit in România: o demonstație de tango argentinian în holul mare de la intrarea în Facultatea de Litere a Universității din București, între orele 18:30 - 19:30. Evenimentul face parte din proiectul Partener EU, finanțat de Comisia Europeană, prin Programul Tineret în Acțiune. Proiectul Partener EU ințtiat de Asociația pentru Cultură și Tango s-a născut ca o voință a mai multor grupuri de dansatori de tango din București, Constanța, Cluj, Iași, Timișoara de a face accesibile cursurile de tango tuturor tinerilor din România, prin integrarea lor în universități sub formă de cursuri facultative de educatie non-formală.

Potrivit site-ului asociatiei, "Proiectul și-a început activitătile pe data de 1 iunie 2013 și este prevăzut să se încheie pe data de 30 iunie 2014. Proiectul presupune organizarea de cursuri de tango argentinian pentru studenți, care să ajute la creșterea nivelului de încredere al tinerilor în forțele proprii, la creșterea nivelului de socializare, la dezvoltarea abilităților de improvizatie, spontaneitate, de creație, de promovare a voluntariatului și a învățării permanente."

Romanian Dance Showcase 2014

Între 28 aprilie și 4 mai Centrul Național al Dansului București (CNDB) organizează cel mai important eveniment de dans contemporan al anului 2014 - Romanian Dance Showcase. Conceput ca un eveniment internațional de promovare a dansului contemporan românesc în Europa Centrală și de Est, Romanian Dance Showcase 2014 își propune să evidențieze dinamica, creativitatea și versatilitatea scenei românești de dans contemporan, să construiască o identitate la nivel internațional dansului contemporan românesc, să dea o privire de ansamblu asupra intereselor, perspectivelor, esteticilor creatorilor români și să creeze premisele unor colaborări și schimburi artistice între România și țări din Europa de SE.

Pledoarie pentru dans

Dansul este una dintre cele mai vechi forme ale artei. El este o mișcare ritmică a tuturor părților corpului și include baletul, valsul, flamenco, step, samba și disco. Dansul poate exprima emoții, poate spune o poveste, poate crea o atmosferăspecificăsau poate etala rezistența fizică a dansatorului. Sunt două tipuri de dans: dansul de societate - pentru distracție - și dansul creat pentru a susține un spectacol. Oamenii au dansat de mii de ani - figuri de dansatori apar în picturile rupestre din Europa si Africa, din timpuri preistorice. Dansul dramatic al vechilor greci a avut o influență de lungă durată asupra culturii din întreaga lume. Dansurile de societate, unde sunt respectate seturi de pași, au apărut cu multe secole în urmă. Multe dintre ele erau adaptări are dansurilor populare ale oamenilor obisnuiții. In secolul al XV-lea existau deja profesori de dans care predau cele mai recente dansuri apărute. Baletul iși are originea în curțiile regale ale Italiei anilor 1400, însă s-a dezvoltat și în Franța. Regele Louis al XIV-lea a fost un dansator entuziast și a deschis prima academie de dans în anul 1661, la Paris. Până atunci, majoritatea dansatorilor erau amatori, apoi au apărut și profesioniști. A doua jumătate a anilor 1800 a fost era baletului clasic, cu mari capodopere precum „Lacul Lebedelor” de Ceaikovski.

La începutul anilor 1900, unii dansatori au inceput sa creeze un stil liber, renunțiând la modelele rigide și la antrenamentele baletului clasic. Pe măsură ce a trecut timpul, tendințiele dansului de societate s-au schimbat odată cu muzica. Noile dansuri incitante ale secolului al XX-lea s-au bazat în mare parte pe tradițiiile africane, americane și irlandeze, cum sunt jazzul și stepul. În prezent, dansul s-a transformat pe toate meridianele într-un soi de antrenament fizic.

Prin studii si cercetări complexe, medicii au demonstrat avantajele dansului în vederea mențiinerii sănătățiii și a vigorii

Rezultatete unui studiu publicat in "The New England Journal of Medicine" precizează că dansul este o forma unică de exercitiu, deoarece conferă beneficiile unui antrenament aerobic și în același timp permite realizarea unei activitati placute. Printre activitățile de petrecere a timpului liber, cele de lectură, de jocuri de masă, de cântat la instrumente muzicale și de dans au fost asociate cu un risc redus de demență.

Dansul este modalitatea ideală prin care îți poți menține sănătatea și silueta într-o formă de invidiat, indiferent de categoria de vârstă în care te încadrezi. Oricine poate dansa, de la cei mai mici până la bunici și, pe lângă faptul că este o activitate distractivă, dansul aduce numeroase beneficii sănătății noastre fizice și emoționale: ne scapă de kilogramele in plus, îmbunătățește flexibilitatea, alungă stresul, ne ajută să legăm noi prietenii. Dansul energizeazăsi este este un mod minunat de a îmbunătăți tonusul muscular.

La fel ca orice altă activitate cu efect cardio, precum alergatul sau aerobicul, dansul poate îmbunătăți sănătatea cardiovasculară, întărește oasele, prevenind astfel instalarea osteoporozei, crește rezistența și flexibilitatea și ține la distanță afecțiuni grave, precum diabetul sau bolile cardiace. De asemenea, reglează tensiunea arterială și scade colesterolul. Persoanele care se confruntă cu fluctuații ale tensiunii arteriale, cauzate de stres și alimentația bogată în grăsimi nesănătoase, pot opta pentru o seară în oraș, la un club de dans, pentru a ține sub control această problemă. De asemenea, nivelul colesterolului se reduce semnificativ. Pentru copii, dansul ajută în procesele de creștere a oaselor și a mușchilor, previne afecțiunile coloanei vertebrale precum scolioza și contribuie la dezvoltarea armonioasă.

Dansul, ca și alte tipuri de mișcare sau sporturi, are capacitatea de a încetini procesele de îmbătrânire, mișcarea fiind un factor important al longevității. Cu cât înaintăm în vârstă, memoria începe să ne joace feste. Acum avem și un truc prin care putem păcăli natura: dansul! Potrivit unui studiu recent, dansul poate stimula memria și poate împiedica instalarea demenței.

Cercetările științifice arată că, prin dans, hipocampusul (acea parte a creierului care controlează memoria) nu-și pierde din volum, păstrându-și funcțiile și prevenind apariția tulburărilor de memorie și a altor boli specifice bătrâneții.

Potrivit site-ului Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO, CID, Consiliul International al Dansului aminteste ca scopul principal al manifestărilor prilejuite de Ziua Dansului este atragerea atentiei unui public mai larg către arta dansului. O atentie specială ar trebui dată adresării către un public „nou”- oameni care nu urmăresc evenimentele din lumea dansului în timpul anului.

Manifestările de Ziua Dansului pot fi spectacole speciale, cursuri deschise publicului, repetitii publice, expozitii, articole în ziare si reviste, seri dansante, programe radio si TV, vizite, spectacole de stradă etc. Evenimentele sunt organizate în special de companii de dans, grupuri de amatori, scoli, asociatii, si alte institutii active din sfera dansului. Oriunde ar fi posibil, este preferabil ca manifestările să fie organizate împreună cu o institutie neimplicată în dans, cum ar fi o agentie guvernamentală, o scoală publică, municipalitatea, o firmă sau o întreprindere comercială.

In New England Journal of Medicine concluzioneaza ca dansul este o forma unica de exercitiu deoarece aceasta confera beneficiile unui antrenament aerobic si in acelasi timp va permite sa va angajati intr-o activitate sociala placuta. Acest lucru prezinta o stimulare mentala foare puternica.

În mesajul transmis întregii lumi, coregraful și dansatorul francez Mourad Merzouki a precizat: "Dansul este o sursă zilnică de mândrie. Dar eu trăiesc această mândrie cu o mare neliniște. În jurul meu, observ tineri debusolați din clasa muncitoare crescând în tensiune și frustrări și incapabili să-și imagineze propriul viitor. Eu am fost unul din ei, și la fel suntem toți. Sunt, poate că mai mult decît alții, stăpânit de dorința de a da un exemplu, de a-i ajuta să-și alimenteze pofta de viață.

Oare nu se îmbogățește societatea cu bogăția fiecăruia din noi?

Mai mult decît orice alt discurs, cultura unește. Așadar, aveți curaj și riscați, în ciuda obstacolelor și a urii cu care fără îndoială vă veți confrunta; frumusețea lumii va fi întotdeauna de partea voastră, așa cum a fost dansul pentru mine. Cu puterea sa unică de a desființa diferențele sociale și etnice, de a păstra doar mișcarea esențializată a trupului uman revenit la expresie pură, unică și împărtășită.

Doresc să închei citîndu-l pe René Char, ale cărui cuvinte îmi amintesc în fiecare zi să nu las pe nimeni să ne îngrădească în roluri gata scrise.„Forțează-ți norocul, agață-te bine de șansa ta, și asumă-ți riscuri. Privindu-te, se vor obișnui cu asta. Așadar, încearcă, dă greș, mai încearcă o dată și, mai ales, dansează, nu te opri din dans!"

Surse: www.international-dance-day.org, http://www.nejm.org/, http://www.cnp/r-unesco.ro, http://www.cndb.ro/, http://www.timpul.md/, http://www.tangoact.ro/

Ada Ionescu



Agenția RADOR - 29.04.2014 12:06