România - Cultural
RSS România - Cultural

Interviu cu Radu Chișu, concert-maestrul Cameratei Regale

"Talentul și pasiunea înfocată a membrilor Cameratei Regale pentru muzică într-o Românie demnă reprezintă o bună carte de vizită." - A.S.R., Principele Radu al României

Camerata Regală este un ansamblu simfonic alcătuit din tineri muzicieni, a cărui prezență pe scenele românești este din ce în ce mai pregnantă. Ea desfășoară proiecte inedite precum "Royal Sound" sau "Mari Soliști, Mari Dirijori" și "Valori culturale românești". Printre festivalurile internaționale în care Camerata Regală a fost invitată să evolueze se numără Festivalul Internațional al Francofoniei - Albania, Festivalul Internațional Micul Paris, Festivalul Internațional Sergiu Celibidache, Festivalul Internațional Craiova Muzicală, Festivalul Internațional Mărțișorul - Republica Moldova, Festivalul Internațional Vacanțe Muzicale la Piatra Neamț.

combo

Camerata Regală se află în aceste zile pe teritoriul Elveției. În cadrul unui proiect absolut fascinant - "Valori culturale românești" - va susține două concerte; este vorba de unul la Zurich și unul la Basel. Camerata Regală este una dintre promotoarele creației românești, culturii românești. În aceste zile, alături de Camerata Regală se va afla violonistul și dirijorul Ștefan Horvath. Domnule Radu Chișu, câteva detalii despre acest turneu.

În primul rând aș dori să vorbesc puțin despre proiectul "Valori culturale românești". Este un proiect desfășurat în parteneriat cu Institutul Cultural Român și cu Ambasada României de la Berna și are ca obiectiv principal promovarea valorilor din rândul muzicienilor din străinătate. Pentru acest turneu îl avem ca invitat pe violonistul Ștefan Horvath, care este și concert-maestru al Orchestrei Simfonice din Basel și care ne-a făcut onoarea să accepte să colaborăm în aceste concerte. Pe viitor intenționăm să invităm și alți muzicieni români precum Bogdan Zvorișteanu, Liviu Prunaru… toți cei care ocupă posturi importante în orchestre din străinătate sau sunt soliști și, din punctul nostru de vedere, ar trebui promovați pentru că sunt valori ale poporului român și trebuie să ne mândrim cu ei.

Care este conținutul celor două concerte pe care le susțineți în Elveția?

Vom deschide concertele cu `Suita Sf. Paul` de Gustav Holst, iar apoi va intra în scenă solistul care va interpreta `Rondo Capriccioso` de Camille Saint-Saens într-un aranjament pentru orchestră de coarde și solist, `Zigeunerweisen` de Pablo de Sarasate. În partea a doua, orchestra va prezenta Sextetul `Souvenir de Florence` de Piotr Ilici Ceaikovski - tot într-un aranjament pentru orchestră de coarde. Bineînțeles că avem pregătite și niște bisuri mai speciale pentru publicul de aici.

Ne-ați putea dezvălui care sunt aceste bisuri pregătite?

Da. Am pregătit `Preludiul la unison` de George Enescu și câteva dintre `Dansurile românești` de Bartok.

Ce va urma în agenda Cameratei Regale după acest turneu în Elveția?

Când ne vom întoarce în țară vom începe repetițiile pentru concertul nostru din 18 aprilie 2014, din Vinerea Mare, unde vom prezenta Recviemul de Mozart la Ateneul Român, într-un concert extraordinar alături de Corul Acoustic, unde sperăm ca publicul să ne fie alături. Pe 10 mai, care este și Ziua Regalității, avem concert la Ateneul Român; invitat va fi pianistul Andrei Licareț. Vor fi prezente la concert Altețele lor Regale Principele Radu, Principele Nicolae și alți membri ai familiei regale.

Interviu realizat de Irina Hasnaș

combo

Mai multe detalii pe:www.romania-muzical.ro și www.camerata-regala.ro



Radio România Muzical - 10.04.2014 9:08