România - Cultural
RSS România - Cultural

Prioritățile noului președinte al Academiei Române, Ionel Valentin Vlad

Prioritățile noului președinte al Academiei Române, Ionel Valentin Vlad

Cel mai înalt for științific și cultural al țării noastre, Academia Română, are de ieri un nou președinte, Ionel Valentin Vlad. Mihaela Helmis a aflat pentru `Apel Matinal` care sunt prioritățile academicianului.

Ales președinte al Academiei Române, profesorul doctor Ionel Valentin Vlad este până săptămâna viitoare vicepreședinte al acestui înalt for, coordonează grupul de optică neliniară și informațională al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserelor, Plasmei și Radiației și mizează pe valoarea individuală, dar și pe ceea ce a numit, în numele Academiei Române, proiect de țară.

Mizând pe rigoarea din cercetarea fundamentală și pe rigoarea de inginer practician, în ce fel se vor reflecta acestea, domnule academician, în planul dumneavoastră de management?

Ionel Valentin Vlad: Noi suntem preocupați de ceea ce se întâmplă în societatea românească. Suntem preocupați de faptul că există atâtea controverse. Nu se poate stabili o solidaritate. Este prea multă divergență politică. Or, în astfel de lucruri nu poți să realizezi ceea ce s-a realizat, dacă stăm bine să ne gândim, după crearea României Mari. Era România după un război distrugător, pur și simplu. Economia țării era la pământ și totuși, atunci s-a putut realiza de niște oameni înțelepți un plan de țară, care ce a făcut? A dus din anii '20 și până în '38, în 20 de ani au făcut din România, care atunci avea dimensiunea Italiei, a șaptea țară din Europa ca dimensiune și ca populație, o țară care avea cam al șaptelea nivel de trai în Europa. Aceasta este problema pe care o avem.

Academia trebuie să rămână un foarte bun sfătuitor. Poate să realizeze această solidaritate în viața românească și să aducă această speranță oamenilor. În fond, crearea Academiei Române s-a făcut înainte de unirea românilor, dar a lucrat enorm de mult pentru această unire, pentru marea unire, întâi pentru mica unire și după aceea pentru marea unire. Oricine ar guverna, Academia va rămâne un bun sfătuitor, un sfătuitor care va încerca să dea acestui conducător, ca și poporului român, o speranță, o soluție care rezultă din cercetările care se fac de la Academia Română, nu o poziție personală a președintelui. În problemele care erau legate de Roșia Montană, am constituit un colectiv de cercetători care au lucrat zi și noapte timp de 10 zile ca să alcătuiască un document, care după aceea a fost prezentat oficialităților noastre. A fost prezentat în Parlament. Aceasta este atitudinea noastră.

Și mai concret, în ce fel vor resimți institutele Academiei și întreaga noastră societate ceea ce vă propuneți în principiu ?

Ionel Valentin Vlad: Programele internaționale. Este vorba de programul "Orizont 2020" al Uniunii Europene care, deși mobilizează fonduri foarte mari, la început, în acești vreo trei sau patru ani, nu va da decât fonduri cam la nivelul anilor precedenți. În această situație, este absolut clar că salariile, de exemplu, ale tinerilor, vor rămâne relativ mici dacă nu vom reuși ca să mobilizăm alte fonduri - de exemplu, fonduri din proiectele europene nerambursabile. Va fi singura posibilitate de a obține fonduri pentru a realiza noi instalații, pentru a avea salarii mai mari pentru oamenii tineri, pentru a face angajări de tineri în institutele Academiei.

Pe de altă parte, Academia este o instituție foarte complexă. Nu este deloc ușor ca să conduci o astfel de instituție, dar un lucru pe care eu l-am trecut în planul meu de management, și anume proiecte orizontale intersdisciplinare, care să aibă o permanență în cercetarea din Academia Română și care să privească teme de interes național major și care împreună să formeze ramurile unui arbore frumos care să se cheme proiect de țară, acesta va fi un lucru care se va face. Este promisiunea mea.



Radio România Actualități - 9.04.2014 12:49