România - Economic
RSS România - Economic

Houston Chronicle: România se anunță o mare revelație în materie de energie

Houston Chronicle: România se anunță o mare revelație în materie de energie

Rezervele de petrol și gaze se numără printre cele mai mari din Europa

Cum producția energetică a României este în declin, țara le cere investitorilor americani să își investească tehnologia și banii în această țară est-europeană, care încercă să își dezvolte exploatarea gazelor de șist și a capacității apelor de mare adâncime.

Premierul român Victor Ponta și o delegație a miniștrilor din guvernul său și-au susținut, vineri, cauza în fața unor mari industriași din domeniul petrolului, dându-le asigurări că țara a impus o serie de reforme care vor face companiile petroliere americane, care caută rezultate sigure și taxe minime, să se simtă mai atrase să investească.

"Mulți politicieni au venit aici să ceară bani și voturi", a declarat Ponta, adresându-se unei numeroase asistențe la Petroleum Club, în centrul orașului. "Nu cer voturi".

În ultimul deceniu, producția de petrol a țării a scăzut cu 22%, iar cea de gaze naturale a scăzut cu 73% în ultimii 30 de ani, potrivit unor date furnizate de US Energy Information Administration (Administrația Informațiilor Energetice din SUA).

Dar aceste cifre nu reprezintă adevăratul potențial al țării. Departamentul Energiei (din SUA) estimează totodată că România se află pe locul al patrulea printre țările europene bogate în petrol și pe locul al cincilea în privința rezervelor de gaze. Asta a făcut ca România să încerce să atragă interesul internațional pentru exploatarea acestor resurse.

Anul trecut, guvernul a hotărât să finalizeze moratoriumul pe tema exploatării gazelor de șist. Astăzi, Chevron deține și exploatează gaze de șist pe o suprafață de 1,6 milioane de acri la Bârlad, în nord-estul României. În regiunea respectivă, puțul de explorare a fost finalizat în luna iunie.

Compania mai deține și exploatează alte trei terenuri concesionate în sud-estul României pe o suprafață de 670000 acri, unde a început deja să se intereseze de situația seismică.

Firma spaniolă Repsol a început exploatarea în cadrul unei firme mixte împreună cu compania energetică românească Petrom OMV.

Dar opoziția populației în fața gazelor de șist a fost mare, în general din motive ecologice, adică aceleași motive care au provocat proteste similare și în alte părți ale lumii.

În cursul unor demonsrații de la începutul acestui an, protestatarii au aruncat cu ouă și cu pietre în oficiali ai companiei Chevron, după cum a relatat BBC.

"Nu știam că în România există activiști atât de violenți", a declarat Ponta, care candidează la președinție în această țară. El a dat de înțeles că Rusia i-ar fi instigat pe protestatarii împotriva gazelor de șist. Anul viitor, România va începe să accepte licitațiile propuse de companiile energetice pentru alte 35 de noi suprafețe atât la sol, cât și în largul mării, a declarat Răzvan-Eugen Nicolescu, ministrul român delegat pentru energie.

Ponta a afirmat că promovarea gazelor de șist este de importanță crucială atât pentru România, cât și pentru regiune în general, adăugând că, în Europa de Est, securitatea energetică este una dintre cele mai importante probleme, dată fiind expansiunea Rusiei din apropiare.

"Cu un an în urmă, un mare vecin, Rusia, se afla la aproximativ 500 de mile depărtare de România; anul acesta, rușii se află la aproximativ 200 de mile de România", a spus Ponta, referindu-se la anexarea Crimeii vecine de către Rusia. "Sper să nu se apropie și mai mult".

Ponta a spus că va fi important ca România să profite de tehnologia companiilor americane pentru a-și exploata resursele neconvenționale, precum și operațiunile la mare adâncime din Marea Neagră. El a mai spus că țara finalizează o legislație menită să clarifice sistemul de impozitare al profiturilor din exploatarea resurselor naturale. Această lege prevede noi reglementări menite să împiedice impozitarea profiturilor reinvestite în țară, o reducere a asigurărilor sociale plătite de angajatori și un mecanism menit să excludă cercetarea și devoltarea din profiturile impozabile, a declarat Ioana-Maria Petrescu, ministrul finanțelor publice.

S-ar reduce totodată și taxele de construcție care afectau companiile energetice și s-ar găsi o modalitate prin care impozitarea construcțiilor marine să fie în mare parte exclusă. "Noi, în acest guvern, lucrăm într-adevăr în sprijinul afacerilor", a subliniat ea.

Articol de Ryan Holeywell
Traducerea: Alexandru Danga



HOUSTON CHRONICLE (SUA) - 29.09.2014 15:46