România - Economic
RSS România - Economic

Măsuri de sprijin pentru depozitarea în regim privat a untului, laptelui praf degresat și branzeturilor

Măsuri de sprijin pentru depozitarea în regim privat a untului, laptelui praf degresat și branzeturilor

Comisia Europeană a anunțat că va oferi sprijin pentru depozitarea în regim privat a untului, laptelui praf degresat (LPD) și anumitor brânzeturi, în scopul de a atenua impactul restricțiilor rusești la importurile de produse lactate din UE și pentru a limita efectele negative pe piața internă. Comisia a confirmat, de asemenea, că perioada de intervenție publică în sectorul untului și laptelui praf degresat va fi prelungită până la sfârșitul anului.

Comisarul UE pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Dacian Cioloș a explicat: "Semnalele de pe piața europeană a produselor lactate în ceea ce privește prețurile arată că embargoul impus de Federația Rusă începe să afecteze acest sector. Câteva state membre ale căror venituri din exporturi scad, trebuie să găsească noi piețe de desfacere. Sectorul european al produselor lactate are nevoie de timp și de ajutor pentru a se adapta și, din acest motiv, anunț astăzi o serie de măsuri special orientate de susținere a pieței, concentrându-se pe sectoarele ce privesc laptele praf, untul și brânzeturile de export. Dacă va fi necesar, vom lua și alte măsuri suplimentare."

Având în vedere importanța anumitor brânzeturi în valoarea exporturilor UE către Federația Rusă (totalizând aproape 1 miliard de € în 2013), Comisia dorește să extindă această măsură și în acest sector. Normele privind depozitarea în regim privat a brânzeturilor și prelungirea perioadei de intervenție vor fi reglementate printr-un act delegat ce va fi prezentat de Comisie în viitorul apropiat, în conformitate cu normele de urgență în ceea ce privește piața stabilite în cadrul reformei PAC de anul trecut.Agenția RADOR - 28.08.2014 17:28