România - Economic
RSS România - Economic

În România, evaziunea fiscală a atins un nivel care periclitează siguranța națională

În România, evaziunea fiscală a atins un nivel care periclitează siguranța națională

În România, evaziunea fiscală a atins un nivel care periclitează deja siguranța națională și viitorul țării, a declarat marți Ionuț Dumitru, președinte al Consiliului Financiar, organizație alcătuită din experți, care funcționează ca un birou independent de consiliere.

Potrivit experților, anul trecut nivelul evaziunii fiscale a fost echivalentul a 16% din GDP, iar în anul precedent a fost evaluată la 13,8% din produsul intern brut. Taxa pe valoare adaugată (TVA) este cea care generează cea mai mare parte a comerțului ilicit, estimat la 12,2% din GDP. Din cele aproximativ 72 de miliarde de lei (16,2 miliarde de euro) proveniți anual din evaziune fiscală pe TVA, aproape 10 miliarde lei sunt generate de industria alimentară. Există și unele ramuri ale economiei, ca de exemplu industria cărnii, unde nivelul evaziunii fiscale depășește chiar 80%, a subliniat Ionuț Dumitru la o conferință organizată de Bănca Națională a României.

După cum a mai precizat expertul, în România, autoritățile abilitate reușesc să colecteze mai puțin de 60 % din taxele și impozitele datorate, mai cu seamă din cauza birocrației. Astfel că încasările bugetare, care reprezintă 32,7% din GDP, rămân cu mult în urma Uniunii Euroepene, unde media este de 42,7%. Guvernul-Ponta a promis în momentul învestirii sale, în 2012, că va proceda la scăderea TVA-lui și a contribuțiilor pentru pensii, în speranța că deficitul astfel creat în bugetul statului va fi completat prin diminuarea nivelului evaziunii fiscale.

Dintre multe măsuri tergiversate, Guvernul are în vedere aplicarea, începând cu 1 octombeire, a diminuării contribuției pentru pensii, însă resepctiva lege nu au fost deocamdată promulgată de șeful statului, Traian Băsescu, care manifestă reținere față de metodele de completare a minusurilor care se vor crea în încasările la bugetul statului. Guvernul României preconizează reducerea cu 5% a contribuțiilor sociale (CAS), plătite de angajator (contribuții care este în prezent de 20%), în speranța că această lipsă la capitolul încasărilor bugetare va fi completată prin "albirea muncii la negru". Potrivit presei române, în prezent fiecare al treilea angajat lucrează la negru. În timp ce în evidența Oficiului de Statistică figurează peste șase milioane de angajați din care numai puțin peste patru milioane plătesc asigurări sociale.

(MTI)



MTI - 15.07.2014 16:14