România - Economic
RSS România - Economic

BNR a decis menținerea dobânzii de politică monetară la nivelul de 3,5% pe an

BNR a decis menținerea dobânzii de politică monetară la nivelul de 3,5% pe an
Mugur Isarescu

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a decis menținerea dobânzii de politică monetară la nivelul de 3,5% pe an și reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută ale instituțiilor de credit de la 18 la 16% , începând cu perioada de aplicare 24 iulie - 23 august 2014.

BNR a hotărât menținerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei la nivelul de 12%. Rezervele minime obligatorii reprezinta acele sume pe care băncile sunt obligate sa le păstreze în depozitele BNR. Guvernatorul Mugur Isărescu a vorbit și despre creditarea sectorului privat, care pe total continuă să aibă un ritm anual negativ, în ciuda dinamicii pozitive la creditarea în lei. Mugur Isărescu a expliact că motivul principal pentru care creditarea totală nu își revine nu este legat de lipsa banilor la dispozitia băncilor:

Mugur Isărescu: Băncile din România acum au chiar exces de lichiditate atât în lei, cât și în valută. Deci nu lipsa banilor este cauza principală a procesului de încetinire și de scădere în cazul creditului în valută. Evoluția creditului este legată în primul rând de toate aceste transformări structurale, ceea ce crește normele prudențiale, de situația creditelor neperformante, de o anumită stare de neîncredere care s-a instaurat între banci și clienți. Încercăm să o atenuăm această stare de neîncredere, inclusiv prin măsuri pozitive de politică monetară, prin asigurarea unui climat stabil din punct de vedere economic, financiar. Deci, acționăm pe mai multe planuri.



Radio România Actualități - 1.07.2014 18:43