România - Economic
RSS România - Economic

Guvernul elimină 92 de taxe de la 1 iulie - sinteză

Guvernul elimină 92 de taxe de la 1 iulie - sinteză

Începând cu 1 iulie 2014, urmează să fie eliminate 92 de taxe, fără a se crea un impact bugetar important, reducându-se astfel birocrația și creându-se facilități pentru contribuabili.

Ministerul Finanțelor Publice a lansat, la 14 mai 2014, în dezbatere publică două proiecte de acte normative, care, în corelație cu alte acte secundare, vor conduce la eliminarea și/sau comasarea a 92 de taxe parafiscale și tarife, mai exact vor fi eliminate și comasate 27 de taxe și tarife nefiscale, iar prin ordinele de ministru vor fi reduse încă 65 de taxe și tarife parafiscale.

Guvernul a aprobat, prin intermediul unei Ordonanțe de Urgență, în ședința din 20 mai, propuneri legislative.

De asemenea, tot atunci, a fost adoptată o Hotărâre de Guvern pentru modificarea altor acte normative conexe.

Ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu, a precizat că impactul total al celor 92 de taxe va fi de 900.000 de lei, din care aproximativ 850.000 de lei la bugetul total consolidat și restul la instituții independente.

Practic, vor fi eliminate acele taxe nefiscale pentru care în anul 2013 au fost realizate încasări sub 100.000 lei/taxă.

Iată și câteva exemple de taxe și tarife cu caracter nefiscal care urmează să fie anulate și de care vor beneficia persoane fizice, agenți economici, sau instituții publice:

• Ministerul Afacerilor Interne

- Tariful pentru eliberarea unui pașaport electronic, simplu, temporar sau al altui document de trecere a frontierei, al cărui nivel este 22 lei

• Ministerul Sănătății

- Taxa pentru emitere aviz privind activități în domeniul dispozitivelor medicale și medicamentelor - 300 lei/aviz

• Ministerul Justiției - Oficiul Național al Registrului Comerțului

- Tarif asistență îndrumare înființare firmă - 19,8 lei pe oră

- Tarif pentru cerere eliberare date statistice - 20 lei/ fișă sintetică/statistică unicriterială

- Tarif pentru cerere eliberare informații pentru serii de firme grupate pe mai mult de 5 criterii - 11 lei /firmă

• Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodărie Comunală

- Tarif pentru consultanță și prestări de servicii acordate la cerere (consultanță privind legislația în domeniul serviciilor comunitare de utilități publice) - 73 lei/oră

• Consiliul Concurenței

- Tarif privind accesul la documentație care vizează investigații privind practicile anticoncurențiale - 150 lei /solicitare.

Reprezentanți din domeniul fiscal afirmă că cele 92 de taxe pe care autoritățile doresc să le elimine sau să le comaseze au un impact extrem de redus asupra firmelor, singurul beneficiu al acestui demers fiind reducerea birocrației, sumele implicate fiind foarte mici, mai ales în raport cu volumul taxelor care rămân în vigoare, iar în al doilea rând, acestea nu stimuleaza niciun sector de activitate și nici angăjarile.

În schimb, analiștii fiscali arată că există și măsuri noi care au un impact pozitiv asupra mediului de business, de exemplu, reglementarea, începând cu 1 ianuarie 2014, a regimului fiscal pentru societățile de tip holding, sub forma scutirilor de impozite, în anumite condiții, pentru dividende, câștiguri de capital, venituri din lichidarea persoanelor juridice.

Reamintim că, în ceea ce privește TVA, anul 2014 a venit cu anumite modificări. Spre exemplu, pentru bunurile furate, distruse sau pierdute, în cazurile demonstrate cu acte doveditoare, nu se mai datorează TVA.

Tot de la începutul anului, s-a introdus de către Guvern, posibilitatea optării pentru ca anul fiscal să fie diferit de anul calendaristic (eliminarea raportării duble), modificare relevantă mai ales pentru acele companii care erau obligate să raporteze în România pe anul fiscal calendaristic, iar către societatea mamă pe altă perioadă fiscală.

Răzvan MoceanuAgenția RADOR - 1.07.2014 12:30