Patrula de Reciclare este programul național de educație de mediu al Asociației Române pentru Reciclare – RoRec, derulat în parteneriat cu Agenția Națională pentru Protecția Mediului și cu avizul Ministerului Educației Naționale.
Prin acest program, o comunitate națională de tineri ecologiști activi, coordonați de cadre didactice, intreprinde actiuni avand ca scop incurajarea comportamentului responsabil față de natură în România, promovând colectarea selectivă a deșeurilor de echipamente electrice și electronice. Programul se desfășoară în unitățile de învățământ pre-universitar din București și din țară, cu sprijinul inspectoratelor școlare locale. La începutul anului școlar, în grădinițele, școlile și liceele înscrise se formează Patrule de Reciclare – echipe de aproximativ 20 de elevi, îndrumați de un profesor coordonator. Aceste echipe vor promova colectarea selectivă a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) în România, informeaza site-ul programului. Numai în ultimul sezon, peste 1000 de profesori și 18.500 de preșcolari, elevi și liceeni au informat sute de mii de români despre importanța colectării deșeurilor electrice și au contribuit astfel la colectarea selectivă a peste 360.000 kg de echipamente electrice vechi sau defecte.
Cu ajutorul materialelor educative puse la dispoziția lor de Asociația RoRec, copii și tinerii înțeleg potențialul de poluare al DEEE și conștientizează faptul că reducerea acestui risc depinde de fiecare membru al comunității. Ei vor iniția pe parcursul anului școlar activități prin care mobilizează comunitatea din care fac parte să colecteze responsabil deșeurile de echipamente electrice și electronice.
Sute de educatori, învățători și profesori au oportunitatea să producă o schimbare benefică atât în unitățile lor de învățământ, cât și în comunitățile lor, înscriindu-se în noua ediție a programului, între 18 septembrie și 15 octombrie 2014. La finalul ediției, în 2015, peste 100 de premii își așteaptă câștigătorii.
Până în prezent, la aceste acțiuni au participat peste 60.000 de preșcolari, elevi și liceeni implicați și 1500 de dascăli. Patrulele de reciclare au contribuit la colectarea a peste 600.000 kg deșeuri de echipamente electrice și electronice. Pe lângă site-ul patruladereciclare.ro, au mai fost lansate proiectul pilot “Suporterii Patrulei de Reciclare” și TelVerde, serviciul național de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice.
După cum se arată pe site-ul Patrulei de Reciclare, orice aparat electric, electronic sau electrocasnic, baterii non-auto sau corpuri de iluminat intră în categoria deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) și trebuie să fie reciclate. Se pot astfel recupera materiale utile cum ar fi metalele, sticla, plasticul, care mai pot fi folosite.
Reprezentanții “Patrulei” atrag însă atenția că unele componente din majoritatea acestor produse pot conține materiale periculoase, precum plumb, mercur, arseniu și cadmiu. Aceste substanțe toxice nu reprezintă o problemă pentru cei care utilizează aparatele, însă vor polua mediul înconjurător dacă sunt aruncate împreună cu alte deșeuri.
Daniela Sîrbu
(Surse: www.patruladereciclare.ro, www.green-report.ro)