România - Social
RSS România - Social

Proces al unui `Nürnberg românesc` pentru șeful unui lagăr comunist

Proces al unui `Nürnberg românesc` pentru șeful unui lagăr comunist

Alexandru Vișinescu, în vârstă de 88 de ani, este acuzat de crime împotriva umanității din cauza condițiilor dintr-o dură închisoare destinată deținuților politici români

Miercuri, la București, se deschide un proces pe care unii îl consideră "Nürnbergul românesc", avându-l drept inculpat pe șeful unui dur lagăr de muncă de pe vremea comunismului, acuzat de crime împotriva umanității - scrie THE GUARDIAN.

Alexandru Vișinescu, în vârstă de 88 de ani, este acuzat că ar fi administrat un "regim de exterminare" la celebra închisoare din Râmnicu Sărat, din estul țării, închisoare pe care a condus-o între anii 1956 - 1963. "În calitate de comandant, acuzatul... i-a supus pe deținuții politici la niște condiții menite să îi distrugă fizic, privându-i de îngrijire medicală, de hrană și de căldură și supunându-i unor abuzuri", se arată în capătul de acuzare.

În timpul mandatului său, cel puțin 14 deținuți au murit. Mulți alții au rămas traumatizați pe viață sau desfigurați în urma detenției, locul fiind cunoscut și sub numele de "închisoarea tăcerii" din cauză că deținuții erau izolați și nu avea voie să primească vizitatori.

Valentin Cristea, în vârstă de 84 de ani, singurul supraviețuitor al închisorii, își amintește cum a îndurat "frigul, izolarea și foamea".

Acum în vârstă de 84 de ani, fostul inginer a fost condamnat, în anul 1956, pentru "divulgarea unor secrete de stat" unei mătuși, membră a rezistenței anticomuniste. El a petrecut în lagăr șapte ani.

"Era împotriva regulamentului să te apropii de ziduri ca să nu folosim semnale morse și să comunicăm unii cu alții", a declarat el pentru AFP (Agenția France Presse) din casa lui din Câmpina, un oraș aflat la nord de București. El a spus că deținuții nu aveau voie să se așeze pe paturi decât în timpul nopții și le era interzis până și să se uite pe fereastră.

Văduva unui alt deținut, generalul Ion Eremia, decedat în 2003, și-a amintit de tratamentul îndurat de soțul ei, condamnat le 14 ani închisoare și la 25 de ani muncă silnică pentru că a scris un roman satiric despre Stalin.

"Într-o zi de iarnă, a fost silit să stea mai multe ore în picioarele goale într-o găleată cu gheață", povestește Nicoleta Eremia. "Omul ăsta, care fusese în toată puterea, cântărea nu mai mult de 30 de kilograme și abia se mai putea ține pe picioare când a ieșit din închisoare". Militanții (anticomuniști) speră ca procesul lui Vișinescu să fie doar primul dintre multe altele, procurorii căutând în prezent alți 35 de foști oficiali comuniști.

"Acest proces este extrem de important, întrucât este prima oară când o unealtă a terorii comuniste se va afla în fața justiției", a declarat Radu Preda, șeful Institutului pentru Investigarea Crimelor Comuismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMRE).

"Fără exagerare, este echivalentul unui Nürnberg românesc", a mai spus el, referindu-se la celebrele procese ale liderilor naziști după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Vișinescu afirmă că este nevinovat și că nu a făcut decât să se supună ordinelor. Dacă va fi găsit vinovat, riscă o condamnare la închisoare pe viață.

Procesul survine la un sfert de secol după înlăturarea de la putere a dictatorului Nicolae Ceașescu, care a fost executat, împreună cu soția sa, Elena, în Ziua de Crăciun a anului 1989, după un proces sumar în urma căruia au fost acuzați de genocid.

Majoritatea oficialilor de pe vremea comunismului au scăpat nepedepsiți. Deși câțiva înalți oficiali au fost condamnați pentru genocid, multe acuzații au fost ulterior reduse, iar ei au fost eliberați din motive de sănătate.

Dar presiunile au crescut în sprijinul unei reale trageri la răspundere pentru crimele comise pe vremea regimului, inclusiv pentru trimiterea la închisoare, începând dinspre sfârșitul anilor '40, a peste 600.000 de disidenți.

O primă plângere, înaintată de IICCMRE în 2006 împotriva unor foști gardieni de închisori, a fost respinsă de procurori.

Dar, în 2013, noii procurori au dat de înțeles că sunt gata să acorde atenție și să aprobe o nouă cerere de trimitere în judecată a lui Vișinescu și a altor persoane.

Reacția populației a fost slabă, dată fiind nostalgia după era comunistă și deziluziile de după intrarea țării în Uniunea Europeană, în 2007.

Pentru multe dintre victime, orice proces survine prea târziu, având în vedere că vârsta majorității acuzaților este în jur de 80 de ani.

Dar istoricul Adrian Cioroianu afirmă că ceea ce contează este ca "aceste crime să fie pedepsite, iar adevărul să fie restabilit".

Preda crede totodată că nu e niciodată târziu ca să faci dreptate. "Trebuie că răul să fie demascat, altminteri, riscă să devină o abstracție", spune el.

În Europa Centrală, unde majoritatea liderilor de pe vremea comunismului au scăpat nepedepsiți, România este o excepție.

Fostul lider Wojciech Jaruzelski s-a bucurat de o retragere liniștită după sfârșitul "războiului rece", iar, în urma unui proces, dictatorul bulgar Tiodir Jivkov a fost achitat.

"Procesul este necesar pentru ca oamenii să afle ororile care au marcat această epocă", afirmă Steluța Coposu, sora lui Corneliu Coposu, fost deținut și membru al rezistenței anticomuniste, decedat în 1995.

Procesul lui Vișinescu ar urma să durze cateva luni, dacă nu chiar ani. Problemele de sănătate s-ar putea dovedi un obstacol. Avocatul său, Dan Petre, a declarat pentru AFP că este îngrijorat de "starea precară a sănătății clientului său și de sănătatea mintală a acestuia", un argument care, potrivit unor surse la curent cu cazul, ar putea fi folosit pentru a se cere achitarea.

Traducerea: Alexandru Danga



The Guardian - 22.09.2014 16:44