România - Social
RSS România - Social

DOCUMENTAR: Înălțarea Sfintei Cruci

DOCUMENTAR: Înălțarea Sfintei Cruci

Lumea creștină sărbătorește în fiecare an pe 14 septembrie, Înălțarea Sfintei Cruci, cea mai veche și cea mai importantă dintre sărbătorile închinate cinstirii Crucii lui Iisus.

Sărbătoarea marchează două evenimente importante din istoria lemnului crucii pe care a fost răstignit Iisus: aflarea crucii, de către Sfânta Elena, mama împăratului Constantin cel Mare, și înălțarea ei solemnă, de către episcopul Macarie de Ierusalim, pe 14 septembrie 326 și readucerea lemnului crucii de la perși, în anul 629, la biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, după care patriarhul Zaharia de Ierusalim a înălțat-o în văzul tuturor, la 14 septembrie 630.

Alături de această sărbătoare și de cele două zile pe săptămână, miercuri și vineri, consacrate cinstirii permanente a Sfintei Cruci, o altă sărbătoare importantă a acesteia este Duminica a treia din Postul Paștelui, numită a Crucii, ce a fost instituită la Constantinopol în secolul al VIII-lea, apoi este ziua de 1 august când sărbătorim scoaterea Sfintei Cruci și, în fine, la 7 mai prăznuim pomenirea arătării semnului Sfintei Cruci pe cer, la Ierusalim.

Istoria cultului oficial al Sfintei Cruci începe în anul 335, atunci când, cu prilejul sfințirii bisericii Sfântului Mormânt (sau biserica "Ad Crucem"), ridicate pe Golgota la dorința împărătesei Elena, de împăratul Constantin cel Mare, a fost depusă spre păstrare cea mai mare parte a lemnului Sfintei Cruci, descoperită de Sfânta Elena, mama lui Constantin. Deși sfințirea a avut loc pe data de 13 septembrie, sărbătoarea liturgică a Înălțării Sfintei Cruci s-a stabilit o zi mai târziu, pe 14 septembrie.

Însă până la evenimentul dn anul 335, e necesar să amintim alte două momente relevante pentru istoria Sfintei Cruci.

În anul 312 în timpul războiului dintre Roma și Bizanț, Constantin, împăratul Bizanțului a avut o revelație înaintea bătăliei de pe râul Milvius, lângă Roma: i s-a arătat pe cer un șir de nori sub formă de cruce, iar de jur-împrejur scria sub formă de stele „In hoc signo vinces”, adică „sub acest semn vei invinge”. Văzând acest semn ceresc, Constantin a ordonat coaserea unui steag cu semnul crucii, sub care, a doua zi armata lui Maxențiu a fost zdrobită, Constantin a fost proclamat Imperator, iar Caesar a devenit conducător suprem al Imperiului Roman.

Ca urmare a acestei revelații de la Milvius, Constantin s-a botezat, a îmbrățișat creștinismul și i-a ajutat pe credincioși, atât cu legi cât și material.

La rândul ei, Împărăteasa-mamă Elena, se hotărăște să meargă la Ierusalim, pe urmele Mântuitorului, atât sub imboldul convingerilor sale religioase dar și a experienței fiului său. Acolo, pe Golgota, se spune că a descoperit crucea cu tot cu piroanele metalice pe care a fost răstignit Iisus.

De asemenea, identificarea Sfintei Cruci s-ar fi realizat printr-o altă minune: pe data de 14 septembrie 326, o văduvă decedată a fost atinsă de cruce și a înviat, Împărăteasa a sărutat crucea, Patriarhul Ierusalimului, Macarie, a ridicat crucea deasupra amvonului, iar mulțimea prezentă a strigat "Doamne, miluiește !". Astfel s-a produs Aflarea Sfintei Cruci.

Istoria Crucii continuă cu anul 615, când regele persan Cosroe Parviz cucerește Ierusalimul, îl jefuiește de comorile sale cele mai de preț și fură și relicva Sfintei Cruci. A urmat un război crâncen, iar în anul 629 Împăratul Heraclie al Bizanțului recuperează Crucea și o aduce din nou la Sfântul Mormânt. În perioada 634-635, lemnul sfintei cruci a fost dus în procesiune de la Ierusalim la Constantinopol și înapoi, un obicei care se păstrează și în zilele noastre.

Astfel, bucăți din lemnul crucii au rămas la Constantinopol, dar au fost duse și la Roma. În perioada următoare o parte din Sfânta Cruce a fost spartă în așchii mai mici, iar în anul 1187, Episcopul de Bethleem a luat așchiile cu el în războiul împotriva arabilor, la Hattinn, dar după victoria armatei lui Saladin, se pierd și rămășițele Sfintei Cruci.

* * * * *

În tradiția populară Înălțarea Sfintei Cruci se mai numeste și Cârstovul Viilor (din slvonă – „Krestovu deni” - Ziua Crucii), pentru că în mediul rural se începe culesul viilor. În unele zone ale țării există obiceiul ca ultimul butuc de vie să fie lăsat necules, pentru a aduce ofrandă pentru păsările cerului.

Se spune că dacă plouă cu tunete în această zi, toamna va fi lungă și caldă, iar dacă păsările călătoare mari se înalță pe cer, înseamnă că vremea se răcește.

De asemenea se spune că busuiocul se pune la uscat, atât pentru ritualurile de sfințire, belșug și sănătate, dar și pentru a fi folosit la prepararea produselor culinare. În tradiția populară, frunzele și florile de busuioc, mentă, maghiran și cimbru sunt plante magice și se sfințesc la biserică, iar în timpul slujbei se păstrează lângă cruce. Florile de busuioc sfințit alină durerile, migrenele puternice sau durerile de dinți, iar în mediul rural, cu crengute de busuioc aprinse se afumă bolnavii de friguri. De asemenea busuiocul sfințit se pune și în vasele cu apă pentru păsări, în perioada epidemiilor, pentru ocrotirea lor.

În această zi credincioșii sfințesc la biserică ulcele noi pline cu miere și lapte, de toarta lor se leagă câte un fir roșu, iar fiecare cana este acoperita cu un colac. După sfințire ofrandele se dau de pomană săracilor, în memoria rudelor trecute la cele veșnice.

Se mai spune că monedele sfințite în această zi, păstrate în portofel alături de o cruciuliță, aduc belșug și spor în muncă.

Răzvan MoceanuAgenția RADOR - 14.09.2014 9:58