România - Social
RSS România - Social

DOCUMENTAR: Nașterea Maicii Domnului

DOCUMENTAR: Nașterea Maicii Domnului

Luni, 8 septembrie, este marcată Nașterea Maicii Domnului, în Calendarul Creștin-Ortodox și al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice, și Nașterea Sfintei Fecioare Maria, în Calendarul Romano-Catolic. Numită popular și Sfântă Măria Mică, este prima mare sărbătoare a Noului An Bisericesc început la 1 septembrie, iar cifra 8 simbolizează veșnicia, viața fără de sfârșit.

În condițiile în care Sfânta Scriptură nu face referiri la Nașterea Maicii Domnului, evenimentul este istorisit în scrierile necanonice, apocrife.

Spre exemplu, un fragment din Protoevanghelia lui Iacov, o lucrare iudeo-creștină, scrisă în jurul anului 140, are câteva referiri la originea și copilăria Maicii Domnului.

Astfel aflăm că tatal Fecioarei Maria se numea Ioachim, fiind din seminția lui Iuda, iar soția lui Ioachim era Ana, fiica preotului Matthan. Neavând copii, Ioachim și Ana îndrăznesc să-i ceară lui Dumnezeu să devină părinți, deși au o vârstă înaintată.

Tradiția spune că în al cincizecilea an al căsătoriei lor, Marele Preot de la Templu le-a refuzat în public jertfa, numindu-i „blestemați”.

Evanghelia apocrifă a vieții Maicii Domnului arată ca Ioachim a afirmat, către soția sa: "Pe mine nu mă îndeamnă inima să mai intru în casa mea. Mă duc la munte și acolo voi posti și mă voi ruga lui Dumnezeu, să ne dăruiască un copil". La rândul ei, Ana începe și ea să se roage lui Dumnezeu: „…de voi naște fiu, sau fiică, îl voi închina Ție cu toata inima și-l voi da să slujească în biserica slavei Tale".

Atât lui Ioachim cât și Anei li se va arăta Îngerul Gavriil, care spune că Dumnezeu le va trimite binecuvântarea Sa și că acest prunc se va umple de Duh Sfânt din pântecele mamei sale și că va fi ales al lui Dumnezeu. Astfel a avut loc minunea nașterii Mariei.

După naștere, când Maria a împlinit trei ani, Ioachim și Ana au adus-o la templu, unde avea să rămână până la vârsta de 14 sau 15 ani.

Maria este ființa care avea să fie Mama lui Iisus Hristos, fiul lui Dumnezeu, făcut om pentru mântuirea lumii.

Nașterea Maicii Domnului (8 septembrie), Intrarea în biserică (21 noiembrie), Buna Vestire (25 martie) și Adormirea Maicii Domnului (15 august) sunt cele patru mari sărbători creștine închinate Sfintei Fecioare Maria, Născătoarea de Dumnezeu. De asemenea, Maica Domnului are în calendarul ortodox alte 5 zile de pomenire: 1 octombrie - Acoperământul Maicii Domnului, 9 decembrie - Zămislirea Sfintei Fecioare de către Sfânta Ana, 26 decembrie - Soborul Maicii Domnului, 2 iulie - Așezarea veșmântului Născătoarei de Dumnezeu în Vlaherne, și 31 august - Punerea în raclă a brâului Maicii Domnului.

Numele de Maria provine din ebraică, "Aia" însemnând "Doamnă", iar numele evreiesc Maryam sau Miryam ar putea fi de străveche origine egipteană, provenind din din verbul mri - "a iubi", cu sufixul afectiv - am, deci "cea iubită".

Nașterea Maicii Domnului este sărbătorită și de copții egipteni dar și de iacobiții sirieni, începând din jurul anilor 430 – 450, înainte de al IV-lea Sinod Ecumenic, când s-a produs ruperea acestora de Biserica Ortodoxă.

În Occident, sărbătoarea datează din perioada anilor 687-701, iar data prăznuirii reprezintă ziua sfințirii unei biserici dedicate Fecioarei Maria, la începutul secolului al V-lea, construită la Ierusalim de împărăteasa Eudoxia.

* * * * *

În tradiția populară, Nașterea Maicii Domnului reprezintă hotarul dintre vară și toamnă. Se spune că în această zi, unele păsări cum sunt rândunelele, zboară spre locuri mai calde, iar insectele încep să se ascundă în pământ.

Se spune că începând cu această zi se culeg viile, unele fructe și plante medicinale, se bat nucii pentru a avea rod bogat și anul viitor, se recoltează culturile de câmp și se fac semănăturile de toamnă.

Este ziua în care vremea începe să se strice, devenind capricioasã si mai răcoroasă, cum se întâmplă în fiecare toamnă lăsată de la Dumnezeu.

De asemenea, se spune că astăzi, mai mult ca niciodată, Maica Domnului îl roagă pe Dumnezeu să plece urechea la rugăciunile de dezlegare a pântecelor și să dăruiască copii celor care și-i doresc precum a făcut în cazul lui Ioachim si Ana.

De Sfânta Maria Mică există obiceiul de a împărți cele mai alese fructe ale toamnei - prune și struguri - celor vii în amintirea și pentru pomenirea sufletului celor “adormiți”.

O altă superstiție veche românească spune cei care mănâncă gătit la foc în această zi pot atrage asupra lor boli grave. Tradiția mai arată că de această sfântă sărbătoare nu se lucrează și nu se fac treburi gospodãrești.

Răzvan MoceanuAgenția RADOR - 8.09.2014 13:26