România - Social
RSS România - Social

Un val de caniculă afectează România

Un val de caniculă afectează România

De astăzi și până joi, un val de caniculă afectează România. Temperaturile vor atinge 37 de grade Celsius, iar disconfortul termic va fi accentuat, mai ales în zonele de câmpie și de podiș. Valul de căldură va persista până la sfârșitul săptămânii, iar în funcție de evoluția și intensitatea sa, Administrația Națională de Meteorologie va actualiza informarea de vreme caniculară.

În zilele caniculare, unii dintre cei mai afectați sunt pacienții internați în spitalele din România. La Spitalul Județean din Timișoara, de exemplu, din lipsă de fonduri, doar câteva saloane au aparate de aer condiționat și chiar dacă s-ar găsi bani pentru montarea mai multor aparate, sistemul electric nu ar face față solicitării, transmite Radio România Timișoara.

În cele mai multe localități din țară autoritățile au instalat puncte de distribuție a apei potabile și puncte special amenajate și dotate cu aer condiționat în care oamenii pot să se oprească pentru câteva minute să se răcorească. Au fost instalate și puncte de prim ajutor, iar serviciile de ambulanță sunt gata să suplimenteze echipajele dacă va crește numărul solicitărilor. Oricum, în zilele caniculare ar fi bine să nu vă expuneți inutil la căldură, beți în schimb multă apă și evitați alcoolul.

Directorul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov, doctorul Alice Grasu: Indicat ar fi ca în intervalul 11:00 - 18:00 să nu stea la plajă, să nu facă eforturi fizice în căldura de afară, să nu străbată distanțe lungi în soarele torid. dacă totuși trebuie să se deplaseze sau să facă anumite activități fizice atunci vor trebui să poarte îmbrăcăminte albă, lejeră. Culoarea oliv protejează foarte bine, din fibre naturale, in, bumbac, mătase naturală, capul să fie acoperit cu șapcă sau pălărie de soare, ochii să fie protejați cu ochelari de soare. De asemeni, pentru cei care au tegumentul foarte sensibil pe porțiunile rămase neacoperite de vestimentație vor aplica creme cu factor mare de protecție solară la plecarea de acasă.Radio România Actualități - 12.08.2014 16:30