România - Social
RSS România - Social

Bărbatul suspectat de Ebola, întors recent din Nigeria, este bolnav de malarie

Bărbatul suspectat de Ebola, întors recent din Nigeria, este bolnav de malarie

11 august, 13:50 - Bărbatul suspectat de Ebola, întors recent din Nigeria, este bolnav de malarie, a declarat, cu puțin timp, în urmă directorul Institutului "Matei Balș" din Capitală, Adrian Streinu Cercel. Pacientul rămâne internat, iar starea lui este stabilă.

Doctor Adrian Streinu Cercel: Pot să vă spun că avem vești bune, în cursul serii de ieri s-a precizat diagnosticul la pacientul respectiv, fiind vorba de malarie cu falciparum. Pacientul a fost transferat la Spitalul "Victor Babeș", unde este sub terapie și, în momentul de față, evoluția este deocamdată stabilă. Malaria este o boală infecțioasă răspândită în regiunile tropicale și subtropicale și care se transmite prin înțepătura de țânțar.

***

12:10 - Profesor doctor Adrian Streinu-Cercel, a dat asigurări că infecția cu virusul Ebola este infirmată.

Directorul Institutului de boli infecțioase `Matei Balș`, Adrian Streinu-Cercel: La momentul acesta, vă putem spune clar că ne îndepărtăm destul de mult, practic cu peste 90%, spre 99%, de etiologia Ebola, dar rămân o serie de alte infecții posibile, inclusiv cele originare din această zonă. Persoana respectivă a lucrat strict muncă de birou, deci ca atare, nu avea de unde să intre în contact cu secreții ale unor pacienți care, de altfel, nu există pe teritoriul Nigeriei în acest moment.

Profesorul Streinu-Cercel a adăugat că este vorba de două boli succesive, însă trimiterea probelor către laboratorul specializat pe Ebola din Germania, momentan nu mai este necesară. În prezent pacientul este conștient, comunică într-o stare relativ bună și este în condiții de izolare.


10 august, 15:57 - Un bărbat care sosit recent din Nigeria a fost internat astăzi la Institutul Național de Boli Infecțioase ``Matei Balș`` din Capitală. El a fost, inițial, internat la Ploiești, prezentând simptome caracteristice unei boli tropicale. Potrivit manangerului spitalului Matei Balș, Adrian Streinu Cercel, pacientul va fi supus unor investigații speciale, având în vedere că vine dintr-o țară cu potențial epidemic.

Bărbatul din Ploiești care prezintă simptome de boli infecțioase a revenit în România din Nigeria cu două săptămâni în urmă, la 25 iulie, susține prefectul de Prahova, Rodica Paraschiv, citată de Agerpres.

Ulterior, el a fost la la Vama Veche, a ajuns astăzi la Spitalul de Boli Infecțioase din Ploiești cu vărsături, febră și diaree și a fost transportat pentru un set complex de analize la Spitalul Județean de Urgență din același municipiu.

În cele din urmă, s-a luat decizia transportării pacientului la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș din București, pentru efectuarea unor analize specifice. Corespondentul nostru Simona Uță ne-a transmis că membrii echipajului ambulanței cu care acesta a fost transportat la București au purtat costume de protecție speciale, iar la întoarcerea din cursă autovehiculul a fost dezinfectat. De asemenea, s-a procedat la dezinfectarea tuturor zonelor în care a fost primit și consultat pacientul la unitățile spitalicești din Ploiești.

Între timp, familia pacientului internat la Institutul 'Matei Balș' din București cu suspiciunea de infecție virală, este izolată la domiciliu, până când va fi stabilit un diagnostic. Șeful Direcției de Sănătate Publică Prahova, Anca Dobrescu, a declarat corespondentului nostru că soția și fiului bărbatului nu prezintă, la acest moment, niciun simptom, însă, conform procedurilor, cei doi sunt izolați la domiciliu până când se va stabili un diagnostic. Casa acestora din Ploiești a fost dezinfectată.Radio România Actualități - 11.08.2014 13:50