România - Social
RSS România - Social

Peste 1.000 de medicamente ieftine au dispărut de pe piață în ultimii trei ani

Peste 1.000 de medicamente ieftine au dispărut de pe piață în ultimii trei ani

Aproximativ 1.300 de medicamente ieftine, din care 45% erau fabricate în țară, au dispărut de pe piață în ultimii trei ani din cauza taxei de clawback, a declarat președintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România, Dragoș Damian. Taxa clawback, introdusă la sfârșitul lui 2009, prevede că toți producătorii de medicamente trebuie să contribuie la finanțarea sistemului public de sănătate cu o sumă cuprinsă între 5% și 11% din veniturile realizate din vânzarea produselor.

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România a solicitat astăzi Guvernului să corecteze mecanismul de aplicare a acestei taxe prin introducerea unui calcul diferențiat, în acord cu recomandările organismelor financiare internaționale. Dragoș Damian a atras atenția că taxa de clawback blochează accesul la tratament pentru sute de mii de pacienți.

Dragoș Damian: Pacienții nu mai au acces la aceste medicamente trebuind, de fapt, să-și cumpere medicamente mai scumpe și, culmea, instituțiile statului, Guvernul, banii publici sunt cheltuiți mai mult, pentru că decontarea medicamentelor mai scumpe bineînțeles înseamnă mai mulți bani. Deci, avem alternative de medicamente ieftine care, din cauza taxei clawback, au ieșit din piață.



Radio România Actualități - 10.07.2014 16:27