România - Social
RSS România - Social

Eva Mozes Kor, supraviețuitoare a Holocaustului - din nou acasă

Eva Mozes Kor, supraviețuitoare a Holocaustului, care alături de sora ei geamănă a fost supusă experimentelor medicale de către medicul nazist Josef Mengele, va reveni în patria ei natală România, pe 7 iulie 2014, pentru prima dată după deportare. Eva Mozes Kor va fi însoțită de un grup de 50 de americani – cercetători, studenți și de directorul muzeului Holocaustului C.A.N.D.L.E.S.-SUA, pe care îi va însoți pe parcursul a patru zile, în Cluj-Napoca, Porț și Șimleu Silvaniei. Cu această ocazie, în satul Porți, comuna Marca, unde Kor și familia ei au trăit înainte de deportarea în ghetoul de la Cehei, de lângă Șimleu Silvaniei, se vor instala 6 plăcuțe din cupru, pentru a comemora fiecare membru al familiei Mozes: Alexander Mozes – tatăl; Jaffa Mozes – mama; Edit Mozes – sora; Aliz Mozes – sora; Miriam Mozes – sora geamană și Eva Mozes Kor.

Premieră în România

Stolperstein este un proiect major de comemorare a victimelor Holocaustului și are mii de plăcuțe instalate în întreaga Europă. La inițiativa artistului german Gunter Demnig, au fost puse peste 47.000 de pietre, în 18 țări din Europa, care amintesc, fiecare, de câte o persoană care a fost victimă a Holocaustului. Prima “piatră de poticnire” (în germană „Stolperstein“), cum este denumită ea, a fost montată la Koln, în anul 1996. De atunci, în Germania au fost puse 950 de asemenea pietre care spun povestea unei persoane care a suferit de pe urma Holocaustului.

Acest eveniment a devenit o premieră în România în luna mai 2014, atunci când artistul german Gunter Demnig a montat piatra comemorativă în fața casei din Timișoara (în Piața Romanilor nr. 8, din cartierul Fabric) în care a locuit Lorand Bloch, una dintre victimele Holocaustului.

Personajul ales la Timișoara este Lorant Bloch, un evreu care a murit în lagărul de muncă de la Păuliș-Ghioroc, județul Arad, la 12 noiembrie 1943. Pe piatră scrie: “Aici locuia Bloch Lorand. Născut 1909. Concentrat muncă. F.O.1941. Det. Păuliș. Mort 12.11.1943”.

Eva Mozes Kor - portret

combo

Eva Mozes Kor este o supraviețuitoare a Holocaustului, un avocat al iertării și un orator desăvârșit. Eva și Miriam, surori gemene, s-au născut pe 30 ianuarie 1934, în satul Porț, comuna Marca, județul Sălaj, în singura familie de evrei din sat. Tatăl muncea ca agricultuor la ferma familiei, iar mama era casnică având în îngrijire alte două fete.

În anul 1940, autoritățile Ungariei au intrat în Transilvania, iar în martie 1944, familia Evei a fost luată cu forța de jandarmii maghiari și dusă într-un ghetou din Șimleu Silvaniei.

Ulterior au fost transportați în condiții inumane la Auschwitz. În acea zi Eva și Miriam și-au vazut părinții pentru ultima dată.

Gemenele, care au fost tatuate cu numerele A7063 si A7064, nu au fost puse la munca, ci au fost folosite pentru experimentele făcute de temutul doctor Josef Mengele.

Experimentele nu reprezentau pedepse sau tortură ci foloseau gemenii drept cobai umani, fiind injectați cu germeni și boli, iar când geamănul-subiect murea, naziștii îl omorau pe celălalt geamăn, pentru a compara autopsiile.

În urma acestor exoerimente genetice la Auschwitz au murit aproape 3000 de copii.

Și Evei i-a fost administrată o astfel de injecție și deși s-a îmbolnăvit grav și a făcut febră puternică, după ce doctorul Mengele i-a anticipat moartea, ea a luptat și a supraviețuit.

Pe 27 ianuarie 1945, cu patru zile înainte ca cele două fete să împlinească 11 ani, armata sovietică i-a eliberat pe evrei din lagărul de la Auschwitz-Birkenau.

După acea perioadă s-a întors pentru o perioadă în România, unde nimeni cunoscut nu supraviețuise, apoi gemenele au emigrat în Israel, unde au devenit membre ale unui kibbutz, locuit, în mare parte, de copii orfani, iar ulterior Eva s-a mutat în SUA, la Terre Haute, Indiana, în 1960, după ce s-a căsătorit, la Tel Aviv, cu Michael Kor, un turist american, de asemenea supraviețuitor al Holocaustului. Au împreună doi copii, Alex și Rina.

combo

În 1978 a început să vorbească prima oară public despre Holocaust, în cadrul unei emisiuni tv a postului american NBC, iar oamenii au fost interesați de poveste și au tratat-o cu respect.

Miriam, sora ei, a murit în anul 1993, din cauza unei forme rare de cancer, pe care Eva o atribuie experimentelor făcute de doctorul Mengele.

În 1984, Eva a înființat un mic muzeu în Terre Haute, Indiana, SUA și l-a numit CANDLES, un acronim pentru copii supuși experimentelor de la Auschwitz, care au supraviețuit: Deadly Lab Experiments Survivors.

În acel moment, i-a iertat însă pe naziști și, potrivit spuselor sale, atunci a fost eliberată pentru a doua oară.

Scopul muzeului este axat pe educație, având ca exponate diferite artefacte de la Auschwitz și documente referitoare la doctorul Mengele. Mii de oameni , majoritatea copii de vârstă școlară, au vizitat Muzeul Holocaustului și Centrul Educațional CANDLES. Prelegerile Evei Kor și tururile cu ghid sunt elemente-cheie ale misiunii de învățământ ale CANDLES. Astăzi, educația despre Holocaust, povestea Gemenilor lui Mengele, și iertarea sunt fundamentele esențiale ale Muzeului Holocaustului și Centrului Educațional CANDLES.

În cartea sa, "Am supraviețuit lagărului morții", apărută în anul 2009 și tradusă în română în 2012, Eva rememorează copilaria distrusă de regimul nazist, viața evreilor înainte de înăsprirea condițiilor și trimiterea acestora în lagăre de concentrare, dar și lupta continuă pentru supraviețuire până în momentul în care au fost eliberate, în 1945.

Iată un scurt fragment din acest volum:

"Dr. Mengele apărea la răstimpuri pentru a supraveghea cercetările. Mi-au măsurat capul cu un instrument ca un șubler, format din două piese de metal, pe care le lipeau de țeasta mea și le apropiau, strângându-le tare. Ne-au măsurat lobii urechilor, șaua nasului, mărimea buzelor, lățimea, forma și culoarea ochilor. Au comparat nuanța de albastru a ochilor lui Miriam cu albastrul ochilor mei, folosind o paletă de culori. Au măsurat din nou și din nou. Au petrecut trei ore la o singură ureche. Un fotograf ne făcea poze, iar un artist plastic ne schița. Tehnicieni medicali ne făceau câte cinci-șase radiografii odată. (...) O dată pe săptămână, gemenii aveau privilegiul de a face duș. Fiecare dintre noi a primit o bucată de săpun, iar după ce am ajuns în sala de dușuri uriașă, ne-am scos toate hainele și le-am lăsat într-un morman, pentru a fi dezinfectate. Ulterior, am aflat că substanța chimică folosită pentru dezinfectarea lor, Zyklon B, era una dintre cele trei utilizate pentru gazarea și uciderea oamenilor la Auschwitz. Naziștii combinau Zyklon B, care era produs în granule albastre-cenușii, cu cianură de hidrogen și diatomit, pentru a obține amestecul chimic care extermina în masă. Gazul, amestecat cu mirosul de carne și oase, creau împreună duhoarea pe care o remarcasem din prima zi. Este un miros pe care niciun om nu-l mai poate uita", povestește Eva Mozes Kor, referitor la momentele de teroare de la Auschwitz.

Eva a fost animată de dorința de a nu ceda niciodată, și încă din copilărie a fost un exemplu strălucit de putere a spiritului uman de a depăși orice obstacol, a devenit un lider al comunității, un campion al drepturilor omului, și un neobosit educator.

După mai bine de 3000 de conferințe susținute în întreaga lume, autoare de cărți, soție și mamă, Eva Mozes Kor are trei lecții de viață pe care ea însăși le-a învățat și pe care le transmite și altora:

1. Nu renuntați nicodată la visurile voastre, fiindcă tot ceea ce este bun în viață este posibil.

2. Judecați-i pe oameni după fapte și după caracterul lor.

3. Iertați-vă dușmanul cel mai aprig și iertați-i pe toți cei care v-au rănit – acest lucru vă va vindeca sufletul și vă va elibera”.

Răzvan Moceanu



Agenția RADOR - 7.07.2014 16:40