România - Social
RSS România - Social

Pericol de inundații în mai multe județe din țară

Pericol de inundații în mai multe județe din țară

Râuri din Mehedinți, Gorj, Dolj, Olt, Argeș, Teleorman, Dâmbovița, Giurgiu și Prahova vor fi sub cod portocaliu de inundații de astăzi până sâmbătă-seară - informează Administrația Națională Apele Române.

***

Mare parte din jumătatea de sud a României este sub atenționări meteorologice și hidrologice. ANM a instituit cod galben de ploi în cantități însemnate ce vor cădea până spre miezul nopții în Caraș Severin, Hunedoara și Mehedinți - Gorj, Vâlcea și Dolj - Argeș, Dâmbovița, Prahova - Buzău și Vrancea.

Majoritatea cursurilor de ape din sudul țării înregistrează în continuare creșteri de debit și de nivel, cu depășiri ale cotelor de atenție și de inundație. Vizate sunt și zonele afectate deja de inundații încă de la sfârșitul săptămânii trecute. În Teleorman, unde apele crescute au creat cele mai multe probleme și efectele încă nu au fost înlăturate, autoritățile rămân în stare de alertă - transmite corespondentul RRA Dana Onel.

Reporter: Încă de noaptea trecută, pompierii acționează în satul Beiu din comuna Ștorobăneasa pentru realizarea unui dig pe o lungime de 400 de metri, format din saci umpluți cu nisip. Ei sunt ajutați și de voluntari din rândul localnicilor. Același gen de lucrări se fac și în punctele critice în comunele Vârtoape și Călinești. Reprezentanții sistemului de gospodărirea apelor Teleorman monitorizează evoluția nivelurilor și a debitelor de apă, iar specialiștii de la Direcția de Sănătate Publică sunt pe teren, pentru a evalua situația surselor de apă și a populației din categoriile cu risc: bătrâni, bolnavi cronici sau copii. În cele 16 localități inundate în Teleorman, apa din peste 1800 de fântâni nu mai poate fi folosită. Inspectorii de sănătate publică dau asigurări că sunt pregătiți pentru o eventuală intervenție.

Directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Teleorman, Mioara Comana, atrage atenția în mod deosebit asupra riscurilor pentru populație, în oricare din zonele inundate.

Mioara Comana: Risc de hepatită A, risc de febră tifoidă, risc de dizenterie la copii, chiar și la adulți. Procedura este următoarea: se extrage apa din fântână, se pun pastile pe metrul cub de apă, se lasă fântâna acoperită 24 de ore, se extrage din nou apa, după care facem probe de apă, le băgăm în laborator, le analizăm. Dacă este potabilă le permitem să o consume, dacă nu, se continuă cu a doua dezinfecție, numai în momentul în care se retrag apele. La momentul acesta, încă suntem în situația în care mergem prin apă, fântâni neacoperite. Mai există și un alt risc, care nu are legătură cu apa. În timpul inundațiilor, eu știu, oamenii se pot tăia, se pot înțepa. Atunci trebuie să-i vaccinezi cu vaccin antitetanos.

Reprezentanții Guvernului au făcut încă de ieri apel către locuitorii din zonele de risc să nu se aventureze pe cursurile apelor, iar autorităților locale le-au cerut să fie în alertă și să meargă acolo unde oamenii au nevoie de ajutor. Prefecților din județele vizate de atenționări le-au fost solicitate planuri de acțiune pentru zonele pe care le consideră critice, pentru a preveni efectele revărsării apelor.

Corespondenții RRA Laura Stoican, Ana Maria Cârstea, Emil Talianu și Mihai Bădescu transmit că în mai multe localități din Olt, Vâlcea, Giurgiu sau Mehedinți, echipaje de pompieri și jandarmi, sprijiniți de voluntari din rândul localnicilor, ridică diguri de apărare, sub coodonarea angajaților de la Serviciul de Gospodărire a Apelor.

Mihaela Enache: Cele mai multe dintre lucrări au început încă de dimineață și se desfășoară în paralel cu cele pentru înlăturarea efectelor inundațiilor de zilele trecute. Așa se întâmplă în Olt, unde au fost inundate sute de gospodării și locuințe din mai multe localități. În comunele Icoana, Schitu și Șerbănești, echipaje de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență intervin cu motopompe pentru a scoate apa din curți, grădini, de pe domeniul public și din fântâni, pentru a putea fi igienizate. În același timp, sunt monitorizate cursurile de apă, pentru a se putea interveni rapid, în cazul în care apare pericolul altor inundații. În Dolj sunt pregătiți peste 1.500 de saci cu nisip pentru ridicarea unor diguri în cazul depășirii cotelor. Este vizat râul Jiu, dar și pârâul Teslui sau pârâul Raznic, pe care s-a produs în urmă cu puțin timp o viitură, în zona localității Grecești. Și acolo a fost construit un dig pentru protejarea a două gospodării, dar, potrivit Administrației Bazinale Ape "Jiu", încă nu se semnalează depășiri de cote.

Râul Neajlov este din nou printre cursurile de ape cu atenționare hidrologică, astfel că în Giurgiu se construiesc deja diguri de apărare pe raza comunelor Vânătorii Mici și Crevedia, acolo unde malurile sunt mai joase, iar în vecinătate se află locuințe - este vorba de câteva sute de metri. În Mehedinți, cursul superior al Motrului și afluentul său Coșuștea sunt sub cod portocaliu hidrologic, dar deocamdată nivelurile rămân și acolo scăzute. Un singur podeț din județ a fost afectat de ape, însă cele zece locuințe din apropiere nu sunt izolate. De la ora 10:00 este activată Grupa operativă județeană, la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență, care monitorizează situația.



Radio România Actualități - 24.04.2014 16:48