România - Social
RSS România - Social

BBC: Balada ciobanului român

BBC: Balada ciobanului român

Ciobanii au un loc special în istoria și cultura României, și modul lor de viață nu s-a schimbat prea mult de-a lungul secolelor - până acum. Rețelele de socializare au transformat cel puțin unul dintre ei într-o celebritate, scrie Caroline Juler.

Într-o seară de luni întunecată, cu câteva săptămâni în urmă, un cioban român numit Ghiță a plecat de acasă cu oile sale. El nu a folosit un camion, ci a mers pe jos, însoțit de mai mulți angajați, câțiva câini lățoși, și șapte măgari încărcați cu bagaje. Ghiță a pornit în transhumanța de toamnă, îndreptându-se spre nord, pentru pășunat pe timpul iernii. Îi va lua șase săptămâni.

Pentru o țară al cărei mit definitoriu se învârte în jurul ciobanilor, România nu acordă la fel de multă atenție păstoritului. Balada Mioriței spune povestea unui cioban care se lasă ucis de doi ciobani rivali, deși una dintre oile sale, care a dobândit în mod miraculos puterea de a vorbi, îl avertizează din timp. Miorița este uneori considerată o metaforă pentru creștinism, un alt mod de a arăta curajul lui Hristos în a întoarce și celălalt obraz. De asemenea, se spune că ea reflectă experiența poporului român care a îndurat numeroase invazii, ocupații și umilințe, pierzându-și identitatea. Când românii luptau pentru independență, în secolul 19, păstorii transilvăneni au fost văzuți ca vajnici pionieri ai mișcării naționaliste. Cu mult înainte, ei stabiliseră scurtături rapide peste Munții Carpați pentru pășunatul sezonier în ceea ce este acum Ungaria, Serbia, Bulgaria, Caucaz, sudul Rusiei, Ucraina, Republica Moldova, Polonia și Republica Cehă. După ce au trecut de pământurile ungurești și habsburgice, în Turcia otomană și în Rusia, s-au întors acasă la comunitățile lor mai izolate, cu informații, idei și ambiții alimentate de străinătate.

CV-ul unui cioban are de oferit o serie de aptitudini cruciale: afecțiunea, încrederea în sine și dăruirea. El - este aproape întotdeauna vorba de "el", cu toate că în realitate femeile au făcut aceeeași muncă - este sinonim cu idealurile gentile ale creștinismului și ale Islamului - și el este o figură umilă, adesea solitară, uneori fără rădăcini.

În timpul comunismului, unii crescători de ovine din România s-au descurcat destul de bine. Oamenii încă vorbesc despre domnul B din Poiana Sibiului, care i-a cerut permisiunea lui Ceaușescu de a-și cumpăra un elicopter. Turmele dlui B erau purtate peste mai mulți munți, și el a argumentat că din elicopter le-ar urmări mai ușor. Cererea i-a fost respinsă, dar Poiana este renumită pentru alte motive - mulți dintre ciobanii de aici și-au construit vile de lux, într-un moment când cei mai mulți oameni trebuiau să stea la cozi pentru a cumpăra alimente și își luminau casele cu becuri de 40 de wați. Inaccesibile utilajelor mari, multe ferme de munte au scăpat de colectivizare, iar bărbații și femeile care făceau naveta acolo din zonele de câmpie mai puțin exclusive spuneau că se duc "în America". Ca fermierii din întreaga lume, stăpânii de turme din România se bucură de un trai bun. Dar situația a devenit dură pentru ei după 1989. Cândva garantat, prețul lânei a căzut. Deși există o piață internațională pentrue carnea de miel românească, iar brânza de oaie se vinde bine, "hrana sănătoasă" nu a făcut o diferență destul de mare pentru ciobani, care consideră că este mai sănătos - și mai ieftin - să își ducă oile la pășuni de iarnă îndepărtate, mai degrabă decât să își țină animalele aici.

Cu originile în epoca bronzului, dacă nu mai departe, transhumanța este o formă de semi-nomadism. Sună romantic, dar în trecut, ciobanii români au recurs ocazional la transportul animalelor lor cu trenul, ceva ce n-ar mai putea să își permită să facă acum. Ciobanii români încă arată arhaic. Ei poartă o haină lungă din piele de oaie, numită cojoc sau sarică. Cu multă lână la exterior, le este, de asemenea, și pat, așa că atunci când ciobanii își numesc mantia casa lor, nu glumesc. Când dorm, dorm afară, în toate anotimpurile. Oamenii angajați de ei câștigă între 200 și 300 de euro pe lună. Ei primesc, de asemenea, zilnic, hrană, haine de lucru, și o alocație pentru țigări. Nu este o viață ușoară, dar dacă li te alături pe drum, vei afla că au un acid simț al umorului. Spune "cioban" unui român și ai toate șansele ca el sau ea să se strâmbe și să te întrebe dacă ai auzit de un politician controversat, filantrop și proprietarul unui club de fotbal, care a fost prins cu niște schimburi de terenuri dubioase. Dar lucrurile se pot schimba.

În luna august a acestui an, o cunoscută companie de telefonie a început o campanie de publicitate, arătând oameni simpli, care fac munci reale. Unul dintre ei a fost Ghiță. Îmbrăcat într-un cojoc și cu o pălărie fără boruri (clop) (un alt "must-have" în păstorit), stând la un foc de tabără și dansând cu oile, Ghiță Ciobanul a cucerit România. La zece zile după ce compania de telefonie l-a pus pe Facebook, pagina sa a înregistrat peste 200.000 de like-uri. O lună mai târziu, ele s-au dublat. În trecut, Ghiță a trebuit să mute oile în mod ilegal, în timpul nopții. Având în vedere riscurile de a circula în zonele rurale într-o modernizare rapidă ale României, asta e singura cale. Accidentele și împușcăturile l-au costat zeci de oi și mulți câini. Poate că în acest an, datorită nou-descoperitei sale celebrități, Ghiță va fi mai norocos.

Traducerea: Cristina Zaharia



www.bbc.co.uk - 15.01.2014 12:49