România - Social
RSS România - Social

Au intrat în vigoare modificările aduse Legii Educației

Au intrat în vigoare modificările aduse Legii Educației

Ordonanța de urgență prin care guvernul a modificat recent Legea Educației, a intrat în vigoare după ce a fost publicată ieri în Monitorul Oficial. Potrivit documentului, durata învățământului obligatoriu crește la 11 ani, clasa a IX-a rămâne la liceu și se amână introducerea examenelor interdisciplinare.

Ordonanța de Urgență elimină prevederea Legii Educației Naționale potrivit căreia clasa a IX-a trebuia să treacă în învățământul gimnazial și liceul să se reducă la trei ani. Așadar, învățământul obligatoriu crește de la 10 la 11 ani și este compus din clasa pregătitoare, clasele I-VIII și clasele IX-X.

Examenul de Evaluare Națională și Bacalaureatul se vor susține într-o formulă interdisciplinară abia în anul 2019. Aceste teste vor fi introduse începând cu generațiile de elevi care intră în clasa a V-a, respectiv clasa a IX-a, în anul școlar 2015-2016.

Absolvenții învățământului profesional care promovează Examenul de certificare a calificării profesionale vor putea continua studiile liceale și la zi, nu numai la seral, cum era până acum.

O altă modificare prevede acordarea de tarife reduse cu 50% pentru transportul local în comun și elevilor din învățământul profesional. În prezent se asigură acest tarif doar pentru elevii din învățământul obligatoriu și liceal.

Ordonanța de urgență dată de guvern mai prevede și o serie de precizări privind modalitatea de utilizare a resurselor financiare la nivelul unităților de învățământ.



Radio România Actualități - 31.12.2013 12:16