România - Social
RSS România - Social

Hoții de tablouri vor denunța Muzeul Kunsthal pentru neglijență

“Supravegherea muzeului era aproape inexistentă. Practic, am intrat cu niște clești”, denunță unul dintre acuzați.

Procesul de la București pentru furtul din data de 15 octombrie 2012 a 6 opere maestre de la Muzeul Kunsthal din Roterdam – printre ele, un Picasso, un Matisse, un Freud și două Monet – a luat o întorsătură neașteptată: Cătălin Dâncu, avocat al principalului responsabil al furtului, românul Radu Dogaru, a amenințat că va denunța muzeul pentru neglijență în protejarea tablourilor: “Este o neglijență gravă – a declarat Dâncu -. Dacă nu primim răspuns de la vinovații pentru această încălcare a legislației olandeze cu privire la măsurile de securitate ale muzeului, luăm în considerare să angajăm avocați olandezi pentru a iniția o acțiune în fața justiției din Olanda sau din România”.

Dacă muzeul va fi declarat vinovat de neglijență, va trebui “să răspundă în mod solidar”, plătind asiguratorului tablourilor care a trebuit să scoată suma de 18 milioane de euro pentru a-l recompensa pe proprietar, a adăugat avocatul. Acest lucru ar reduce suma pe care ar trebui să o plătească clientul său, dacă va fi condamnat pentru furt și nu va înapoia tablourile.

“Supravegherea în muzeu era aproape inexistentă. Ușa era închisă, nu blocată, practic, am intrat cu niște clești”, a declarat Dogaru care, după cum spune avocatul său, nu a știut în niciun moment cât valorează picturile. Acuzația privind măsurile insuficiente de securitate de la muzeu reiese dintr-un raport elaborat de poliția olandeză care subliniază lipsa senzorilor de alarmă cu care ar fi trebuit să fie dotate operele de artă.

Se păstrează incertitudinea referitoare la posibila distrugere a pânzelor: o echipă de experți de la Muzeul Național de Istorie din România a relevat că cenușa găsită în soba mamei principalului responsabil al furtului conținea resturi provenite de la trei picturi în ulei, pe lângă cuie și capse care datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Mama lui Dogaru, Olga, a fost și ea pusă sub acuzare, pentru că și-a ajutat fiul. Apărarea unuia dintre acuzați a cerut ca acest raport să fie acum confirmat de specialiștii de la Louvre. Totul pare să arate că acuzații caută să câștige timp, deoarece și-au manifestat dorința de a fi judecați în Olanda, în schimbul dezvăluirii destinației tablourilor, deoarece în Olanda vor primi o pedeapsă mai mică. Principalul suspect a declarat că tablourile se află la o terță persoană: “Mama i-a dat tablourile unei persone pe care nu o cunoaște, dar eu știu cine e: se numește Vladimir Vladimirenko, e un cetățean ucrainean. Trăiește la Amsterdam, dar eu am doar adresa lui de la Londra, le-a povestit Radu Dogaru magistraților.

Ceilalți acuzați sunt Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie și Petre Condrat care au încercat să-i ajute pe preuspușii hoți să vândă tablourile. Acuzații sunt pasibili să primească o condamnare cu închisoarea cuprinsă între 7 și 20 de ani.

Articol de José-Pablo Jofré
Traducerea: Veronica Popa



ABC - 25.10.2013 11:46