România - Social
RSS România - Social

Romantismul post-industrial al României

Romantismul post-industrial al României

În urma cu câțiva ani, cineva i-a vândut un pont fotografului maghiar Tamas Dezso în legătură cu un pitoresc sat minier din centrul României.

"Satul Inundat Geamăna", parte a expoziției "Epilog" a lui Dezso, care poate fi văzută din 2 noiembrie la Galeria Robert Koch, dezvăluie munți văluriți și o turlă de biserică ieșind dintr-un lac înghețat. Lacul este de fapt o masă de deșeuri toxice care a acoperit satul Geamăna și l-a transformat într-un oraș-fantomă. Afacerea a fost mușamalizată.

"Un prieten care locuiește în România mi-a atras atenția asupra acestui loc, care nu este binecunoscut nici acolo", a declarat Dezso. "Satul care a fost inundat de substanțe toxice din cauza activității industriale forțate simbolizează natura dictaturii." După ani întregi în care a fotografiat România în cadrul unor misiuni de foto-jurnalism, Dezso s-a întors în această țară pentru a realiza fotografii pentru sine.

"Țara, zonele neatinse, oamenii imediat deschiși și sinceri și un mod de viață apropiat de natură m-au fascinat", a declarat Dezso. "Am vrut să surprind perioada de tranziție ... intervalul de după 1989 care a urmat regimului dictatorial comunist a lui Ceaușescu, după revoluție și execuția lui. Această perioadă, care încă mai continuă, poate fi caracterizată ca un proces de democratizare ciudată, care, deocamdată, este împovărat de trecutul neprocesat."

Imaginile lui Dezso sunt fotografii încărcate de zăpadă, dezolante și captivante de fabrici abandonate, mine, oameni de la țară și peisaje. Deși sincere și realiste, ele mustesc de asemenea de seninătate și respect, dezvăluind o țară neatinsă de modernitatea sosită în ritm accelerat.

În "Colectorul de fier vechi" vedem un bărbat care stă într-o poziție periculoasă pe niște scări abrupte de beton într-o clădire nefinalizată care arată ca și cum ar fi fost bombardată.

O imagine fermecătoare, evocatoare putem vedea în "Ciprian, dansatorul-urs". Cu o expresie gravă, fața unui băiețel ne privește de sub un costum impunător de urs, cu tot cu cap și colți. El este cel mai tânăr membru al unei familii de dansatori-urși, oameni care dansează în piei de urși în cadrul unui ritual popular românesc vechi de milenii, menit a alunga spiritele rele. După anii în care a fotografiat România, care are similitudini istorice cu Ungaria, Dezso a rămas surprins de romantismul care înconjoară trecutul comunist al țării.

"După o dictatură de mai multe decenii, cu îngrozitoarea ei deprivare, înfometare și teroare mentală, amintirile s-au transformat în scurt timp în ceva frumos", afirmă Dezso. "Din cauza nesiguranței perioadei de tranziție de după 1989 și a dispariției anterioarelor puncte de referință, fie ele rele, dar totuși sigure, la un larg segment al societății a apărut o imagine falsă cu privire la trecutul recent, care face ororile să pară atrăgătoare."

Articol de Lauren Gallagher
Traducere: Andrei Suba



THE SAN FRANCISCO EXAMINER - 12.10.2013 11:29