România - Social
RSS România - Social

Protestele au continuat la Ministerul Sănătății

Protestele continuă astăzi la sediul Ministerului Sănătății, unde reprezentanții angajaților țin să atragă atenția asupra gravității situației din sistem. Circa o sută de sindicaliști pichetează instituția pentru că, spun ei, doar astfel li se face vocea auzită, după cum susține președintele Sindicatului Sanitas, Leonard Bărăscu.

Leonard Bărăscu: Noi nu am venit să ne dea mâine ceva. Este o problemă delicată cu cei cu foarte puțini bani. Aici este vorba de medicii rezidenți cu marile lor probleme și de asistenții medicali care unii n-au primit încă salariile sau care muncesc foarte mult și n-are cine să îi înlocuiască. Nu au sâmbete și duminici plătite și aceasta lipsă de personal, că până la urmă, normativul acesta de personal care nu se respectă - aici este marea problemă. Atunci s-ar putea face grupe de oameni care să muncească mult mai bine și în folosul pacientului. Nu vrem mâine 6% din PIB. Guvernul mai are încă câțiva ani buni. Dacă ne așezăm la masă și spunem că în această perioadă putem să mergem aproape de 6% sau să-l depășim și pacientul este mulțumit, lumea nu mai are nevoie de servicii care se fac acum pe sub mână, atunci totul este ok.

Sindicaliștii din sănătate urmează calendarul protestelor, deși au acceptat invitația ministrului la dialog. Duminică urmează să aibă loc o întâlnire pe tema dificultăților din sistemul medical, însă Eugen Nicolăescu a explicat, în numeroase rânduri, că este nevoie de timp pentru a găsi și aplica soluțiile. Astăzi, la Oradea, ministrul Nicolăescu a amintit că discuțiile cu sindicatele pe tema reformei din sănătate au loc de mai multe luni.

Eugen Nicolăescu: Protestele personalului medical, coaliția profesioniștilor din sănătate, din punctul meu de vedere sunt normale pentru orice fel de activitate sindicală, dar nu mi se par cu adevărat întemeiate atunci când noi vorbim de parteneriat, atunci când noi suntem într-un dialog de luni de zile, când o parte din, să spunem, revendicările pe care le au unii sunt deja în proiectele de lege pe care noi le-am dezbătut, deci noi am făcut de multe luni acești pași, nu astăzi ne-am trezit că uite, domnule, oamenii aceștia cer ceva și noi nu știm despre ce este vorba. Despre scoaterea personalului medical din grilă bugetară, noi vorbim de patru luni și legea pe care am prezentat-o astăzi asta prevede. Despre statutul spitalului, asta facem. Despre malpraxis? Păi, vorbim din februarie cu Colegiul Medicilor și astăzi discutăm cred că a opta variantă sau a noua variantă, nici eu nu mai țin minte câte am luat în calcul și le-am tot modificat, până când într-adevăr vom obține o lege care să fie mulțumitoare și mai ales aplicabilă.



Radio România Actualități - 20.09.2013 14:46