România - Politic
RSS România - Politic

Candidaturile pentru alegerile prezidențiale din luna noiembrie devin de astăzi definitive

Candidaturile pentru alegerile prezidențiale din luna noiembrie devin de astăzi definitive

Candidaturile pentru alegerile prezidențiale din luna noiembrie devin de astăzi definitive, după ce lista aspiranților la prima funcție în stat va fi publicată de BEC. 14 candidați au intrat în cursa pentru Cotroceni, doi din partea unor alianțe, opt susținuți de formațiuni politice și patru independenți. Pentru prima dată în România, la cea mai înaltă funcție în stat candidează două femei.

Liderul PSD, premierul Victor Ponta a fost primul care s-a înscris oficial în cursa pentru Palatul Cotroceni, candidează pentru prima dată la funcția de șef al statului și spune că dorește să schimbe profilul președintelui de la un generator de criză la un reprezentant al intereselor publice.

Următorul care și-a depus candidatura a fost președintele PNL, Klaus Iohannis. Din anul 2000 primar al Sibiului, Klaus Iohannis candidează pentru a face o altfel de politică. Europarlamentarul Monica Macovei, fost ministru al justiției, candidează ca independent. A demisionat din PDL și are ca proiect prezidențial menținerea României pe direcția Vest.

Un alt candidat independent este președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Fost premier al României, Tăriceanu a părăsit PNL după ruperea USL și spune că vine în fața alegătorilor cu un proiect de țară ambițios.

Președintele Partidului Mișcarea Populară, Elena Udrea, fost ministru în cabinetul Boc a plecat din PDL și pledează pentru democrație și dezvoltare.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, vicepremier și ministru al culturii, spune că dorește ca România să devină un stat puternic în regiune.

Teodor Meleșcanu și-a depus demisia de la șefia Serviciului de Informații Externe și candidează ca independent. El declară că își dorește să fie președintele tuturor românilor, fie ei de dreapta sau de stânga.

Liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor este la a cincea tentativă de a ocupa prima funcție în stat și consideră că problemele României sunt sărăcia și funcționarea defectuoasă a instituțiilor statului.

Președintele fondator al PP-DD, Dan Diaconescu se declară candidatul oamenilor de rând.

Constantin Rotaru, din partea Partidului Alternativa Socialistă, Mirel Amariței de la Partidul PRoDemo, Silaghi Toth, susținut de Partidul Popular Maghiar din Transilvania, William Brânză, Partidul Ecologist Român și Gheorghe Funar, independent se regăsesc și ei pe lista candidaților pentru alegerile prezidențiale din noiembrie.Radio România Actualități - 28.09.2014 10:18