România - Politic
RSS România - Politic

Hunor Kelemen și-a lansat candidatura la președinție

Hunor Kelemen și-a lansat candidatura la președinție

În cadrul lansării campaniei sale electorale, care a avut loc vineri seara la Miercurea Ciuc, președintele UDMR, Hunor Kelemen, și-a asumat dărâmarea unor tabuuri existente în relațiile între maghiari și români.

Lansarea campaniei electorale a avut loc în arena sporturilor "Erőss Zsolt" și a fost deschisă prin intonarea imnului maghiarilor și a celui al secuilor. Hunor Kelemen a declarat că în cazul în care românii și maghiarii vor reuși să poarte un dialog fără să țină seama de tabuuri și să nu caute motive ascunse, atunci se vor afla pe calea ce bună. Hunor Kelemen a afirmat că românii și maghiarii trebuie să înțeleagă că autonomia nu este sinonimă cu separarea. El a declarat că în cazul în care va fi ales președinte al României, va fi în primul rând președintele oamenilor.

Candidatul UDMR și-a exprimat opinia că o României multietnică va fi puternică și respectată dacă va reuși să soluționeze relațiile între majoritate și minorități, dacă minoritățile care trăies în țară nu vor simți că le este periclitată identitatea națională. Hunor Kelemen a adăugat că de aproape o sută de ani, maghiarii din Transilvania visează la autonomie, deoarece aceasta a fost promisă în 1918, în Declarația de la Alba Iulia, prin care s-a proclamat unirea Transilvaniei cu România.

"Nu poate fi un tabu faptul că ne așteptăm să fie respectată promisiunea făcută acum aproape o sută de ani" - a declarat președintele Hunor Kelemen, care a adăugat că se pot discuta proiectul de autonomie culturală a maghiarilor și proiectul autonomiei teritoriale a Ținutului Secuiesc, elaborate de UDMR, dar nu ne putem preface că "ar fi vorba despre o fantasmagorie a câtorva persoane".

"Cred că România va fi puternică atunci când această problemă va fi soluționată, astfel încât noi, maghiarii, să fim mulțumiți, nu să vină alții și să afirme că problema minorităților a fost rezolvată în mod exemplar" - a afirmat Hunor Kelemen. Președintele UDMR a mai spus că România ar trebui să se întoarcă la rădăcini, la o organizare statală bazată pe regionalizare și autonomie locală. Prezent la această manifestare, fostul președinte al UDMR, senatorul Béla Markó, a afirmat că referentul pe tema independenței Scoției a avut un mesaj valabil și pentru Transilvania.

"În unele părți ale Europei, atât oponenții, cât și adepții (independenței - n.n.) au acceptat faptul că astfel de chestiuni pot fi soluționate prin referendum. O astfel de Europă dorim și noi" - a declarat Béla Markó. Lui Hunor Kelemen i-au fost adresate urări de succes din partea călugărului franciscan Csaba Böjte și a președintelui PPE, Joseph Daul.Agenția ungară de presă MTI - 27.09.2014 17:25