Pe 23 septembrie, ora 00:00 este termenul-limită pentru depunerea candidaturilor în perspectiva alegerilor prezidențiale din 2 noiembrie.
Pe parcursul ultimelor luni și zile și-au anunțat intenția de a candida următorii:
Victor Ponta – din partea Alianței PSD-PC-UNPR
Klaus Iohannis – din partea Alianței Creștin-Liberale (PNL – PD)
Elena Udrea – din partea Partidului Mișcarea Populară
Călin Popescu – Tăriceanu – din partea Partidului Liberal - Reformator
Kelemen Hunor – din partea UDMR
Corneliu Vadim Tudor – din partea PRM
Dan Diaconescu – din partea PP-DD
Szilagyi Zsolt - din partea Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT)
William Brînză – din partea Partidului Ecologist Român
Teodor Meleșcanu – din partea Partidului Dreptății Sociale
Constantin Rotaru (Partidul Alternativa Socialistă)
Independenți:
Monica Macovei
Ioan Ghișe
Gheorghe Funar
După 23 septembrie, Biroul Electoral Central are la dispoziție 48 de ore pentru a valida candidaturile, iar deciziile BEC pot fi contestate în alte 24 de ore la Curtea Constituțională, judecătorii CCR având la dispoziție alte 24 de ore pentru a se pronunța.
Pe data de 30 septembrie, BEC va trage la sorți ordinea candidaților pe buletinele de vot, iar pe 3 octombrie se va da startul oficial al campaniei electorale, tot atunci primarii anunțând delimitarea și numerotarea secțiilor de votare din localitățile pe care le administrează.23 octombrie este termenul-limită până la care trebuie finalizat procesul de desemnare a președinților fiecărei secții de votare și locțiitorilor lor, apoi biroul fiecărei secții va trebui completat cu reprezentanți ai partidelor politice.
Urmează, până pe 31 octombrie, distribuirea buletinelor și ștampilelor de vot pe fiecare secție de votare.La 1 noiembrie, ora 7:00 se încheie campania electorală, iar între orele 18:00 și 20:00, președintele fiecărei secții va înregistra cererile pentru urna mobilă făcute de persoanele care nu se pot deplasa la secția de votare, dar vor totuși să-și exercite dreptul de vot.
Pe 2 noiembrie are loc procesul de votare, primul tur, între orele 7:00 – 21:00.
O modificare esențială adusă HG nr. 521/2004 este că este permisă exercitarea votului de către persoanele care nu se află în localitatea de domiciliu, la orice secție de votare, după ce declară în scris pe propria răspundere că nu au mai votat și nu vor mai vota la acel tur de scrutin.Pe 6 noiembrie, cel mai târziu, procesul-verbal privind rezultatul alegerilor va fi trimis de la Biroul Electoral Central la Curtea Constituțională, sub pază armată.
În cazul în care niciunul dintre candidați nu depășește pragul de 50 % voturi atrase, se va organiza un al doilea tur de scrutin, pe 16 noiembrie, iar campania electorală va începe pe 7 noiembrie și se va încheia pe 15 noiembrie, ora 7:00. După scrutinul din 16 noiembrie, va fi declarat câștigător candidatul care adună cele mai multe voturi.Dacă studiem sondajele lansate pe piață în ultimele trei luni (iulie-septembrie 2014), constatăm că premierul Victor Ponta se situează cel mai probabil între 39 și 47 % dintre preferințele românilor pentru turul I al prezidențialelor, având după cum se observă și un trend descrescător în această perioadă. Iohannis în schimb, pare a acumula capital electoral, fiind pe un trend ușor pozitiv, situându-se undeva între 24 și 29 % din preferințele electoratului. Și pare a fi singurul candidat care poate să se ridice la nivelul lui Ponta, mai ales din perspectiva bătăliei politice din turul al II-lea.
Călin Popescu Tăriceanu pare că s-a stabilizat undeva în jurul a 9 % din preferințele electoratului, situându-se pe locul al III-lea, și rămâne de văzut dacă va reuși să mai adune capital politic sau va urma modelul lui Oprescu, spre exmplu, din scrutinul din anul 2009, unde înregistra rezultate bune în sondaje, cam cât are Tăriceanu acum, dar după o campanie electorală slabă, a avut în primul tur un scor de circa 3%. Actualele alegeri par să dea cel mai slab loc trei din istoria prezidențialelor postdecembriste, reper negativ fiind până acum Gheorghe Funar, în 1992, cu aproape 11% din voturi.Este interesant scenariul care circulă de ceva vreme prin mediile politice, însă neanunțat oficial până acum, și anume tandemul Ponta - președinte - Tăriceanu - premier. Acesta ar veni ca răspuns la tandemul deja anunțat oficial, anume Iohannis peședinte, Predoiu - premier, dar ar stârni mânia unor membri PSD din teritoriu, care ar dori un premier din partidul lor, sau în cel mai rău caz un tehnocrat.
Este aproape limpede că majoritatea voturilor lui Tăriceanu din primul tur vor ajunge la Ponta în turul II. Elena Udrea poate spera la circa 6-8 % din voturile electoratului, dar e de văzut câți din simpatizanții actualului președinte Traian Băsescu au făcut în mod real tranziția către Elena Udrea.Restul candidaților se situează undeva sub 5 % din preferințele românilor, ceea ce face ca ei practic să nu conteze în lupta pentru prezidențiale, decât, poate, pentru turul al doilea când vor avea posibilitatea să-și orienteze voturile către unul dintre candidați.
O apariție de ultim moment este cea a fostului șef al SIE Teodor Meleșcanu, care și-a anunțat demisia de la șefia SIE și pare apt pentru intrarea în cursa prezidențială cu doar 24 de ore înainte de expirarea termenului-limită pentru depunerea candidaturilor. El reprezintă o necunoscută pentru sociologi, nefiind inclus pe lista prezidențiabililor de casele de sondare a opiniei publice, în ultimii circa doi ani, iar din partea sa se pot ivi surprize. Desigur, la nivelul societății apare discuția măcar asupra moralității dacă nu și a legalității candidaturii unui șef de serviciu secret la alegerile prezidențiale, dar deja aceasta este o altă discuție.Un element de maximă noutate apare la aceste alegeri prezidențiale: într-o societate realmente misogină, în alegerile din noiembrie 2014 s-au înscris în cursă două femei: Elena Udrea și Monica Macovei. În istoria post-decembristă, singura femeie care a îndrăznit să ducă o bătălie de idei cu bărbații a fost în anul 2000, când independenta Graziela-Elena Bârlă a obținut în primul tur al prezidențialelor doar 0,55% din voturi.
Este interesant că toate sondajele de opinie, chiar și cele mai vechi, în care cei doi au fost introduși în portofoliul de candidați, indică pentru turul al II-lea al prezidențialelor o luptă între Victor Ponta și Klaus Iohannis. Candidatul ACL se situează în previziuni între 43 și 47 % dintre opțiuni, iar Ponta undeva între 53 și 57 %. Există și un sonjaj – BCS, din iulie 2014 care arată o victorie „la fotografie” a lui Iohannis în turul al II-lea, cu 50,4 %, dar și un altul al CCSC din august 2014 care arată o victorie a lui Ponta cu 51 % la 49 %.
Nu în ultimul rând, în ecuație intră și numărul nehotărâților sau al celor care declară că nu merg la vot. Există o masă critică a electoratului formată din circa 10 - 15 % care declară că nu merg la vot (probabil sau sigur), și o alta, evaluată de sondaje la circa 15 - 20 % care sunt nehotărâți cu cine să voteze. Asta însemană că un procent de circa 35 % poate aștepta ca vreunul din candidați să producă în campania electorală elemente care să le încline balanța în favoarea unuia sau altuia dintre pretendenți.Răzvan Moceanu
ANALIZĂ INTEGRALĂ candidați pentru alegerile prezidentiale 2014.pdf