România - Politic
RSS România - Politic

Moțiunea de cenzură inițiată de Alianța Creștin Liberală a fost respinsă

Moțiunea de cenzură inițiată de Alianța Creștin Liberală a fost respinsă

19:13 - Moțiunea de cenzură inițiată de Alianța Creștin Liberală, care acuză PSD că încearcă fraudarea alegerilor prezidențiale, a fost respinsă - informează televiziunile de știri monitorizate de RADOR.


18:27 - La Palatul Parlamentului continuă dezbaterile asupra moțiunii de cenzură inițiată de Alianța Creștin Liberală pe tema modificării legislației privind scrutinul prezidențial din noiembrie și statutul aleșilor locali.

Punctul de vedere al guvernului a fost prezentat de premierul Victor Ponta, care a afirmat că moțiunea de cenzură este instrumentul constituțional al opoziției de a sancționa activitatea guvernului, însă, a adăugat șeful executivului, PDL folosește acest demers doar în campania electorală. Victor Ponta a precizat că ordonanța de urgență privind alegerea președintelui a fost declarată constituțională de către CCR.

În ceea ce privește ordonanța de urgență privind migrația aleșilor locali, aceasta a fost emisă - spunea Victor Ponta - pentru a face un act de dreptate pentru cei care în 2012 au votat USL.

Victor Ponta: În 2012, toți primarii, președinții de consilii județene și consilierii locali și județeni ai Uniunii Social Liberale au fost aleși ca reprezentanți ai USL. Peste noapte s-au trezit cu Blaga și Iohannis. Vreau să explic în fața parlamentului cum e cu ordonanțele de urgență: 2010, Guvernul PDL - 133 de ordonanțe de urgență, 2011, Guvernul PDL - 126 de ordonanțe de urgență, 2014, când faceți moțiunea de cenzură împotriva guvernului - 56.

Din partea Grupului parlamentar al PNL a vorbit senatorul Sorin Roșca Stănescu. El a afirmat că prin emiterea de ordonanțe de urgență se forțează limitele statului de drept, iar modificarea legislației electorale viciază alegerile prezidențiale.

Sorin Roșca Stănescu: Știți la fel de bine ca și noi, cei din opoziție, că viciați alegerile prezidențiale în care v-ați înscris, modificând în favoarea dumneavoastră și a clientelei politice pe care o reprezentați legislația electorală. Ce altceva decât teama că veți pierde alegerile prezidențiale, veți pierde și președinția partidului dumneavoastră și veți pierde și guvernarea justifică riscurile pe care vi le asumați de a fragiliza statul de drept și de a readuce în România un deficit de democrație?

Până în acest moment, nici un reprezentant al Grupului parlamentar al PSD nu a luat cuvântul. Liderul Grupului minorităților naționale, altele decât cea maghiară, nu a dorit să exprime un punct de vedere. Președintele Partidului Liberal Reformator, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat că parlamentarii membri ai acestei formațiuni nu susțin demersul ACL. Moțiunea de cenzură nu este susținută nici de UDMR - a anunțat liderul Uniunii, Laszlo Borbely.

După dezbateri urmează procedura de vot. Senatorii și deputații votează secret cu bile. Pentru a fi adoptată, moțiunea de cenzură are nevoie de susținerea a cel puțin 288 de parlamentari.



Radio România Actualități - 22.09.2014 19:13