România - Politic
RSS România - Politic

UDMR nu susține suspendarea lui Traian Băsescu

UDMR nu susține suspendarea lui Traian Băsescu

UDMR nu susține suspendarea lui Traian Băsescu din funcția de șef al statului, a declarat președintele acestei formațiuni politice, Hunor Kelemen, răspunzând la întrebările adresate de ziariști, după anunțul făcut de președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, referitor la începerea strângerii semnăturilor în Parlament în vederea suspendării lui Traian Băsescu, care - în opinia președintelui Senatului - a încălcat prevederile Constituției. Călin Popescu-Tăriceanu susține că șeful statului a încălcat Legea fundamentală a țării prin faptul că "s-a implicat" în capania electorală, prin faptul că susține Partidul Mișcării Populară, înființat sub protectoratul său. Președintele Senatului a propus Parlamentului ca în data de 23 septembrie să fie supusă votului suspendarea șefului statului, astfel ca referendumul privind demiterea acestuia să fi organizat simultan cu primul tur al alegerilor prezidențiale, pe 2 noiembrie.

Hunor Kelemen a menționat că în opinia sa este inutilă suspendarea lui Traian Băsescu, al cărui mandat va expira oricum în decembrie, și nu este de acord ca subiectul campaniei electorale să fie Traian Băsescu și nu programele candidaților la funcția supremă a statului. Președintele UDMR a precizat că în opinia sa este inacceptabil ca în ziua alegerilor prezidențiale să fie organizat un referendum cu privire la demiterea șefului statului în exercițiu, iar dacă această demitere va fi supusă votului Parlamentului, UDMR nu va participa la vot.

"Trebuie să privim spre viitor și nu să ne întoarcem în trecut. Traian Băsescu reprezintă trecutul", a adăugat președintele UDMR. Pe de altă parte, principalul partid de guvernământ, Partidul Social Democrat (PSD), nu a adoptat încă o poziție referitoare la suspendarea lui Traian Băsescu. Premierul Victor Ponta a afirmat că "orice zi fără Băsescu este un câștig pentru România". Pe parcursul a zece ani de mandat, președinte al României, Traian Băsescu, a fost suspendat de Parlament de două ori, dar după referendumurile organizat pentru demiterea sa, a reușit de fiecare dată să se întoarcă la Cotroceni.

În anul 2007 a fost salvat de popularitatea sa, iar în 2012 de procentul participării la referendum, cu toate că majoritatea cetățenilor au votat pentru demiterea sa, dar din cauza partipării la urne de sub 50% referendumul a fost invalidat. În România, un fost șef de stat primește o indemnizație de 75% din salariul unui președinte aflat în exercițiu. De asemenea beneficiază de o locuință de stat, de secretară, consilier, gardă de corp și de un autoturism. Dar, dacă este demis, pierde toate aceste privilegii.



MTI - 9.09.2014 10:28