România - Politic
RSS România - Politic

Astăzi începe sesiunea de toamnă a Parlamentului

Astăzi începe sesiunea de toamnă a Parlamentului

Sesiunea de toamnă a Parlamentului începe astăzi. Puterea dorește să adopte o serie de legi, printre care reducerea contribuțiilor de asigurări sociale la angajator și amnistierea fiscală a mamelor și pensionarilor care au primit sume nejustificate din cauza unor calcule greșite ale funcționarilor. De partea cealaltă, opoziția amenință cu depunerea unei moțiuni de cenzură și a două noi moțiuni simple. Senatorii și deputații trebuie să dezbată și o serie de ordonanțe de urgență ale guvernului, adoptate în vacanța parlamentară, cum este cea prin care aleșii locali au la dispoziție 45 de zile pentru a opta la ce partid doresc să se mute, fără a-și pierde mandatele.

Reporter: Andrei Șerban: Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu afirma că prioritățile legislative pentru noua sesiune parlamentară trebuie stabilite în funcție de campania electorală pentru alegerile prezidențiale.

Călin Popescu Tăriceanu: Prioritate vor avea toate proiectele de lege care țin de programul de guvernare, urmează proiectele susținute în mod individual sau un grup de diferiți parlamentari care intră în procedurile de dezbatere internă, nu se poate să nu ținem cont de faptul că va exista o perioadă până la alegerile prezidențiale de campanie din care probabil mulți dintre parlamentari vor fi angrenați.

Reporter: Liderii PNL și PDL vor stabili în această dimineață care va fi tema moțiunii de cenzură pe care doresc să o depună împotriva guvernului. Cele două partide au anunțat că în afara moțiunii simple pe justiție care este o restanță din sesiunea trecută vor depune alte două noi moțiuni, una dintre ele pe tema fiscalității. prioritățile lor vor fi legea privind intabularea terenurilor agricole și legea votului prin corespondență pentru românii de peste hotare. Copreședintele ACL, Vasile Blaga a precizat că se dorește și scăderea TVA pentru crearea de noi locuri de muncă.

Vasile Blaga: Reducerea TVA cu 5 puncte procentuale de la 24 cât este acum la 19% în două trepte de la 1 ianuarie 2015 și cu 3 puncte de la 1 ianuarie 2016.

Reporter: Parlamentarii PNL și PDL au anunțat că de astăzi se vor reuni într-un singur grup parlamentar cel al Alianței Creștin Liberale.Radio România Actualități - 1.09.2014 9:21