Destinul Ucrainei
RSS Destinul Ucrainei

Separatiștii din Ucraina și forțele guvernamentale vor efectua un schimb de prizonieri

Separatiștii din Ucraina și forțele guvernamentale vor efectua un schimb de prizonieri

Separatiștii din Ucraina și forțele guvernamentale ucrainene vor efectua joi un schimb de prizonieri. Schimbul se va efectua în formatul «36 contra 36». Despre pregătirile pentru schimbul de prizonieri de către ambele părți a anunțat așa-zisul premier al autoproclamatei republici populare Donețk, Aleksandr Zaharcenko. Potrivit Agenției de presă ITAR-TASS, 36 de militari ucraineni vor fi preluați de către forțele guvernamentale ucrainene, iar autoproclamatei republici populare Donețk îi vor fi transmiși 36 de separatiști.

«Pe viitor, numărul prizonierilor va crește, dar, din motive de securitate, nu va depăși cifra de 70 de persoane, de fiecare parte», a menționat Zaharcenko. Schimbul de prizonieri în baza principiului «toți contra tuturor» este prevăzut de Acordul semnat la Minsk pe data de 5 septembrie, de către separatiști și reprezentanții puterii de la Kiev. Deocamdată nu există informații despre numărul exact de prizonieri care au fost schimbați.

Președintele ucrainean, Petro Poroșenko, declara în timpul vizitei sale la Mariupol că separatiștii au eliberat 1.200 de militari ucraineni. Consiliul de Securitate și Apărare Națională al Ucrainei (SBU) preciza că autoproclamata republică populară Donețk ar fi eliberat 648 de persoane, iar alți aproximativ 500 de prizonieri vor reveni în curând la casele lor. În pofida armistițiului, forțele guvernamentale ucrainene și separatiștii se acuză reciproc de încălcarea acestuia. Potrivit unor informații, cinci persoane ar fi murit, iar peste 30 au fost rănite, în urma schimburilor de focuri.

(www.echo.msk.ru)EHO MOSKVÎ - 11.09.2014 9:57