Destinul Ucrainei
RSS Destinul Ucrainei

Serghei Lavrov: `Nu va fi o intervenție militară in Ucraina`

Serghei Lavrov: `Nu va fi o intervenție militară in Ucraina`
Serghei Lavrov

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a acuzat astăzi Rusia de agresiune directă, pe care nu o ascunde, ceea ce a schimbat radical situația în zona de conflict. Poroșenko a adăugat că, după înfrângerile suferite de forțele guvernamentale săptămâna trecută, când rebelii au lansat o ofensivă în est și au deschis un nou front de-a lungul litoralului Mării Azov, unii comandanți ai armatei vor fi înlocuiți. Tot astăzi, un oficial militar de la Kiev a declarat că în zona aeroportului din Luhansk parașutiștii ucraineni se luptă cu un batalion de tancuri al armatei ruse. Un lider al separatiștilor a admis, recent, că alături de aceștia luptă militari ruși aflați în permisie, însă Moscova neagă că ar fi trimis trupe în Ucraina, iar ministrul de externe, Serghei Lavrov, a afirmat astăzi că o intervenție militară în țara vecină este exclusă. Corespondentul RRA la Moscova, Alexandr Beleavschi, are detalii.

Reporter: Vorbind astăzi la Institutul pentru Relații Internaționale Moscova, șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a exclus posibilitatea unei intervenții militare a Moscovei în Ucraina de Est.

Serghei Lavrov: Nu va fi o intervenție militară. Noi ne pronunțăm pentru o reglementare exclusiv pe cale pașnică a acestei crize deosebit de grave, a acestei tragedii. Tot ceea ce facem vizează promovarea abordărilor politice.

Reporter: Serghei Lavrov a spus, de asemenea, că Rusia speră că negocierile din cadrul "grupului de contact" pentru Ucraina, a cărui reuniune a început astăzi la Minsk, vor fi consacrate convenirii unei încetări imediate și necondiționate a focului. Rusia va face tot ce depinde de ea pentru a contribui la reglementarea politică a situației din Ucraina, pe baza luării în considerație a intereselor tuturor regiunilor și forțelor politice ucrainene, fără excepție - a subliniat șeful diplomației de la Moscova. Cel mai important - a subliniat Lavrov - este ca Washingtonul și Bruxellesul și ceara Kievului, așa cum cer și în cazul altor conflicte - să înceteze folosirea armamentului greu și aviației împotriva obiectivelor civile și populației pașnice. În caz contrar, insurgenții nu vor avea altă soluție decât să încerce respingerea prin forță a trupelor ucrainene de pe pozițiile de unde bombardează localitățile.Radio România Actualități - 1.09.2014 13:45