K-Pop
RSS K-Pop

5 LUCRURI INTERESANTE DESPRE COREEA

5 LUCRURI INTERESANTE DESPRE COREEA

1. Grupa de sânge

Oamenii din Coreea de Sud pun stereotipuri automat în funcție de grupa de sânge. În timp ce această credință își are originile în Japonia, a căpătat un cu totul alt avânt în cultura sud-coreeană și ar putea chiar determina cine se căsătorește cu cine.

Asadar, persoanele care au grupa A se cred conservativi și punctuali, dar pot deveni obsesivi, încrezuți și puțin introvertiți. Totuși, ei cred ca a-ți înșela iubitul sau iubita este greșit și de aceea vor fi foarte loiali. Persoanele cu grupa B sunt total diferiti. În timp ce au niște trăsături pozitive precum creativitatea și pasiunea, de asemenea sunt înclinați să-și înșele partenerii, sunt leneși și nerăbdători. Există chiar și un film sud coreean numit "My Boyfriend is Tybe B", o comedie romantică despre o fată cu grupa A care se îndrăgostește de un băiat cu grupa B și trebuie să facă față naturii lui impulsive.

Despre grupa AB, se spune că ei ar trebui să fie persoane calme și sub control, dar pot fi elitiști și răutăcioși.

Cei din grupa O își doresc lucruri mari de la viață și nimic nu le poate sta în cale. Pe de altă parte, sunt plini de sine și egoiști, dar odată ce încep o relație de obicei sunt destul de loiali.

2. Vârsta

În momentul în care ai trecut granița devii automat cu un an mai în vârstă. În Coreea de Sud, un bebeluș are un an la naștere, în loc de zero ca în majoritatea culturilor. Și lucrurile devin și mai ciudate din moment ce toată lumea are aceași zi de naștere. După ce trece Anul Nou toți cei din Coreea îmbătrânesc automat cu un an, chiar dacă ziua lor adevărată de naștere nu a trecut încă. Devine și mai complicat pentru oamenii născuți cu câteva zile înainte de Anul Nou. Dacă un bebeluș se naște pe 31 decembrie are un an. Cu toate acestea, după 1 ianuarie același copil va avea automat doi ani.

3. Bărbații și...machiajul

În ciuda unei reputații de a fi uber-macho, bărbații sud-coreeni sunt obsedați de cosmetice! Da, s-a dovedit că bărbații sud-coreeni cheltuiesc aproape 900 milioane de dolari anual pe machiaj. Crema BB este produsul preferat de ei, dar soluțiile de curățare facială, cremele anti-îmbătrânire și cremele pentru ochi sunt extrem de populare. Există chiar și emisiuni TV dedicate subiectului de machiaj masculin. Mai mult de 20% din populația masculină, cunoscuți ca și tribul îngrijit, folosesc machiaj în mod regulat, dar nu e la fel de mult legat de modă cât e de afaceri. Piața muncii în Coreea de Sud este extrem de competitivă și să porți machiaj e parte din joc. Acești oameni vor să facă o impresie bună la interviurile pentru slujbe ascunzându-și petele și arătând precum celebritățile.

4. Zile romantice...

Ziua Îndrăgostiților e destul de populară în întreaga lume, dar în Coreea de Sud e puțin diferită. Spre deosebire de majoritatea țărilor unde băieții trebuie să-și facă griji pentru flori, bomboane și felicitări, Ziua Îndragostiților în Coreea este numai pentru bărbați. Aceasta este o zi în care femeile își arată iubirea dăruind ciocolată și cadouri soților sau iubiților lor. Bineînțeles, totul se schimba pe 14 Martie. Cunoscută ca Ziua Albă, aceasta este o sărbătoare când băieții le cumpără fetelor cadouri, dar există și un șiretlic: un băiat se presupune că ar trebui să cheltuiască de trei ori valoarea cadoului pe care l-a primit de Ziua Îndrăgostiților.

Totuși, nu sunt numai zile lovey-dovey în Coreea de Sud. De fapt, ziua de 14 a fiecărei luni este o sărbătoare cu temă romantică, sau cel puțin o zi care să le amintească celor singuri cât de ghinioniști sunt. Unele dintre acestea, precum Ziua Sărutului (Iunie) și Ziua Îmbrățișărilor (Decembrie) sunt destul de ușor de descifrat. 14 ianuarie este Ziua Jurnalelor, când cuplurile și prietenii își dăruiesc jurnale goale. Sentimentalismul Zilei Fotografiei (Septembrie), când îndrăgostiții își fac poze unul altuia, este rivalizat doar de Ziua Galbenă/Ziua Trandafirilor (Mai), când cuplurile se îmbracă în galben și își dăruiesc, trandafiri. Cea mai tristă zi din toate este 14 Aprilie, numită în mod depresiv Ziua Neagră. În această zi cei singuri îsi plâng lipsa de noroc mâncând jajyangmyeon, care sunt tăiței lipicioși negri, sperând să întâlnească pe cineva special înainte de următoarea zi romantică.

5. Livrarile de mâncare

Cele mai multe restaurante își pot livra comenzile direct la apartamentul tău folosind curieri motocicliști - care sunt faimoși pentru excesul de viteză în trafic sperând a livra mâncarea la timp. După ce ai terminat de mâncat poți pune pur și simplu vasele murdare afară lângă ușă, deoarece tipul de la livrări va veni mai târziu să le ia. Asta e destul de grozav.

Aproape toate restaurantele fac livrări, chiar și McDonald's! Și în cazul în care cuiva i se face poftă de câțiva Big Mac la cinci dimineața nu e nicio problemă - McDonald's face livrări 24/7. Până la urmă hamburgerii sunt piatra de temelie a fiecărui mic dejun hrănitor. Și dacă vei vizita vreodată Coreea de Sud și vei dori să-l suni pe Mickey D's în mijlocul nopții, poate vei vrea să încerci câteva din specialitățile coreene, precum Bulgogi Burger sau Shanghai Spicy Chicken Burger.

Cătălin BeluAgenția RADOR - 26.09.2014 11:18