K-Pop
RSS K-Pop

Examenul Coreean-Suneung

Examenul Coreean-Suneung

수능 (Suneung) este forma prescurtată a 대학수학능력시혐 denumit și ''College Scholastic Ability Test'' sau CSAT si este de altfel cel mai important examen din viața unui licean coreean.

Acest examen are loc odată pe an, la fel ca și BAC-ul singura diferență reprezentând-o doar data susținerii, el având loc în a doua zi de joi din luna noimenrie. Elevii trebuie să meargă la centrele de examen până la ora 8:10. Examenul se desfășoară de la ora 8:40 până la ora 17:00.

Acest examen este divizat în 5 părți care se numesc 교시.

• Prima parte o reprezintă testarea la limba coreeană. Această parte ține de la 8:40 până la 10:00. Sunt 45 de întrebări care trebuiesc rezolvate în 80 de minute.

• În a doua parte, testarea este la matematică și ține de la 10:30 până la 12:10. Elevii trebuie să rezolve 30 de probleme în 100 de minute. După cele două examinări principale, studenții iau masa de prânz până la ora 13:00

• De la 13:10 până la 14:20 are loc testarea la limba engleză. Aceasta este constituită din 45 de întrebări, dintre care 22 sunt pentru ascultat și vorbit.

• A patra parte reprezintă un amestec de întrebări din subiecte cu studii sociale și științe. Această testare ține de la 14:50 până la 15:52 .

• Ultima testare este testul caracterelor chinezești Hanja și ține de la 16:20 până la 17:00

La coreeni admiterea la facutate se face în baza acestui examen. Cu cât rezultatul este mai mare, cu atât șansele să fii admis într-una din universitățiile SKY (adica cele 3 universități de top: Seoul, Korea și Yonsei) sunt mai mari. Mulți cred că dacă ești admis la una dintre aceste facultăți, vei obține o slujbă bună la o firmă renumită, iar absolvirea unei astfel de universități (Universitatea Seoul fiind chiar în top 3 universități din Asia) va reprezenta un punct forte în ceea ce privește căsătoria.

Spre deosebire de învățământul din România, unde școala primară ține 4 ani, școala generală 4, iar liceul tot 4 ani, în Coreea, lucrurile stau altfel. Scoala primară sau elementară ține 6 ani, fiind urmată de 3 ani de școală generală și 3 ani de liceu. De asemenea, încă din școala primară, elevii au cursuri pregătitoate în arte, matematică, engleză, taekwondo, Hanja sau științe pe lângă orele de la școală, iar cu cât copiii cresc, cu atât își petrec mare parte a timpului liber în camere de citit sau 독서실, mulți chiar renunțând să doarmă mai mult de 4-5 ore pe noapte.

Există ritualuri speciale pentru pregătirea pentru examenul ''suneung''. Unele dintre ele constau în mersul părinților la temple pentru a se ruga pentru rezultate bune. Unii părinți merg chiar de când copiii lor încep liceul și, de obicei, le frecventează în fiecare weekend. Ciocolata sau dulciuri tradiționale coreene, cum ar fi ''yut'', le sunt date celor care se pregătesc pentru acest examen pentru noroc. Se crede că dacă mănânci aceste dulciuri lipicioase te vor ajuta ''să te lipești'' de universitatea pe care ți-ai ales-o, luând note mari în examen. Si cutiile pentru prânz 도시락 pentru ''suneung'' sunt special preparate cu ocazia examenului. În acestea sunt incluse doar mâncăruri coreene sănătoase cum ar fi supe fierbinți, legume, tofu și, bineînțeles, ''mâncarea pentru creier'', terci de orez cu arahide.

In ziua examenului autobuzele și alte mijloace de transport în comun au semne cu numele liceelor unde se ține acest examen și semnul ''수능시혐장 겅유'' iar majoritatea elevilor de liceu (cu excepția celor care trebuie să dea examenul) îi ovaționează și încurajează pe seniorii care vor da ''suneung'', unii dintre studenți pot merge cu mașinile de poliție pentru a nu întârzia la examen. Taximetriștii nu îi taxează pe studenții care merg să dea examenul iar oamenii au voie sa întârzie la servici.Agenția RADOR - 19.09.2014 14:53