K-Pop
RSS K-Pop

Festivalul Dano

Festivalul Dano

Dano, cunoscută și sub numele de Surit-nal, este o sărbătoare tradițională coreeană care se celebrează în a cincea zi a celei de a cincea luni din calendarul lunar. Este o sărbătoare oficială în Coreea de Nord și una dintre cele trei mari sărbători tradiționale din Coreea de Sud, alături de Chuseok și Anul Nou Lunar. Coreea de Sud a păstrat mai multe festivaluri care au legătură cu această sărbătoare, unul dintre ele fiind Festivalul Gangneung Dano (강릉단오제), desemnat de către UNESCO în 2005 drept o ”Capodoperă a Patrimoniului Oral și Intangibil al Umanității”.

Festivalul Gangneung Danoje este unul dintre cele mai importante evenimente ale acestei sărbători și are loc în orașul Gangneung, situat la estul Muntelui Taebaek. Prin acest festival se omagiază divinitatea muntelui (Taebaek) și zeitățile feminine și masculine printr-un ritual șamanistic pe Podul Daegwallyeong, acompaniate de muzică tradițională și cântece folclorice Odokddegi, piesele dramatice cu măști Gwanno și jocuri ca datul în leagăne, ssireum, seokjeon, taekkyon etc. De asemenea, o altă tradiție a acestui festival este spălatul pe cap în apă infuzată cu flori de iris dulce pentru un păr mai puternic și strălucitor. Cu ocazia acestui festival, oamenii se îmbrăcau în haine roșii și albastre. Bărbații purtau rădăcini de iris în jurul taliei pentru a alunga spiritele rele, iar femeile agrafe de păr roșii cu rădăcini de iris. Se credea că ierburile pline de rouă culese în dimineața acestei sărbători puteau vindeca durerile de stomac, dar și alte răni. Mâncărurile tradiționale populare ale acestei sărbători sunt surichitteok, ssuktteok și alte turte din orez.

Startul acestui festival, ce are loc anual și care ține, de fapt, 4 săptămâni, este dat de prepararea lichiorului ”sacru” în cea de a cincea zi a celei de a patra luni din calendarul lunar și de ritualurile șamanistice în care rolul central este ”jucat” de copacul sacru-sinmok, și de hwagae, un obiect ritualic confecționat din pene, clopoței și lemn din bambus. Fiind menționat pentru prima dată în secolul al treilea într-un manuscris chinezesc, festivalul, în forma sa prezentă, include elemente ce au fost descrise în Înregistrările Imyeong, publicate în timpul regelui Gyeongjong (1720-1724) al dinastiei Joseon. Una dintre caracteristicile speciale ale acestui festival este dată de coexistența riturilor confucianiste îmbinate cu riturile budiste și șamaniste. Se crede că datorită ritualulilor dedicate zeității muntelui Taebaek regiunea a rămas neafectată de dezastre naturale, permițând locuitorilor să trăiască în pace și prosperitate.

La origini este un ritual șamanistic închinat zeităților. Conform scrierilor istorice, oamenii confederației Mahan sărbătoreau zile și nopți dansând și cântând după sezonul de semănat din mai. De asemenea, și în statul antic Jinhan se ținea un ritual asemănător despre care se spune că a fost transmis mai departe dinastiei Silla. Cum în regiunile din nord trăiau animale ce se trezeau din hibernare abia în mai, acest festival era mai mult celebrat în aceste ținuturi nordice. Însă în timpul celor Trei Regate coreene, zeitățile străvechi au ajuns la un nou nivel în ceea ce privește importanța, fiind slăvite prin ritualuri mai complexe. De exemplu, în Gaya, Dano era unul dintre cele cinci ritualuri anuale pentru Suro (întemeietorul străvechi al Gayei). De atunci, s-a acordat mult mai multă prețuire și importanță ritualurilor ancestrale. Deși la origini se numea Suritnal, noua denumire -Dano- a fost adoptată în dinastia Joseon.

În trecut, la acest festival puteau participa oameni din toate clasele sociale. Astăzi, acest festival reprezintă un element crucial de transmitere a tradițiilor și pentru întărirea conștiinței comunității. Principalele evenimente ce au loc cu ocazia acestei sărbători sunt divizate în evenimente culturale, jocuri tradiționale, evenimente de învățare prin experimentare, concerte și spectacole. Chiar dacă festivalul începe odată cu ”oferirea” de băutură zeităților (Sinju Bitgi) pe 3 mai (a cincea zi a celei de a patra luni din calendarul lunar), evenimentele principale încep cu Yeongsinje (ceremonia de întâmpinare a spiritelor) și parada tradițională Sintongdaegil pe 31 mai. Apoi, arborele sacru sinmok și plăcuțele comemorative sunt puse într-un altar pentru slujbele comemorative. După ce au fost finalizate, o procesiune acompaniată de muzică tradițională se îndreaptă spre altarul din Namdaecheon. După paradă, oamenii pot vedea un ritual șamanist tot în Namdaecheon dar și piese dramatice cu măști. Danogut este executat de cea mai cunoscută femeie-șaman din Gangneung, care se roagă pentru sănătatea și fericirea oamenilor ce au venit la festival.

Jucate doar cu ocazia acestui festival, piesele de teatru Gwanno sunt niște drame tradiționale coreene non-verbale la care nobi - servitorii din cea mai joasă clasă - purtau măști ce îi înfățișau pe nobili (yangban). Tema centrală a acestor piese este iubirea unui nobil pentru o femeie și forțele ce interferă între el și iubita sa. Aceste mini drame nu durează mai mult de o oră și sigur vor reuși să-ți aducă un zâmbet pe buze.

Parada tradițională Sintongdaegil marchează începutul propiu-zis al sărbătorii Dano și este cel mai popular eveniment din timpul festivalului. După jocurile de teatru tradiționale, plăcuțele comemorative sunt duse în altar. Peste 5 000 lampioane Dano iluminează calea paradei până la altar, creându-se astfel o atmosferă festivă. Oamenii fac ofrande de orez zeilor, iar apoi, din tot orezul colectat se fac prăjituri de orez și băuturi din orez care sunt împărțite tuturor participanților. Se spune că cei care mănâncă din aceste prăjituri de orez și beau din aceste băuturi vor rămâne sănătoși pentru tot restul anului.

De asemenea, pe lângă aceste trei evenimente majore, se pot experimenta tradițiile specifice acestui festivalul, cum ar fi spălatul pe cap în apă cu flori de iris, gătirea mâncărurilor caracteristice, gustatul din lichiorul sinju, decoratul evantaielor Dano și participatul la ssireum –wrestlingul coreean, și geune - concursul de dat în leagăne (un joc mai mult pentru femei, unde cea care ajungea la cea mai mare înălțime era declarată câștigătoare).

Cătălin Belu



Agenția RADOR - 12.09.2014 12:48