K-Pop
RSS K-Pop

Seul

Seul

Seul, fostă reședință regală, este capitala Coreei de Sud și al zecelea oras al lumii unde trecutul și prezentul coexistă într-un mod fascinant. Palatele construite cu secole în urmă, templele, obiectele de artă din muzee reprezintă gloria trecutului în timp ce clădirile zgârie-nori și traficul intens în cele 24 de ore prezintă viața tumultoasă a populației acestei capitale în secolul XXI. In Seul există cinci palate regale care datează încă de pe vremea dinastiei Joseon (1392-1910): Kyeongbokkung, Teoksugung, Changdeokgung, Changzeonggung și Gyeonghuigung. Pe lănga palate se află și templul regal Joseon Piwon sau Grădina Secretă care se remarcă prin peisajele încântătoare.

Seul este situat în nord-vestul țării, sub linia de demarcație, pe râul Han. Este singurul oraș din Coreea de Sud fără transcriere în hanja. Zona Națională a capitalei Seul, ce include metropola Incheon și majoritatea provinciei Gyeonggi, are 24.5 milioane de locuitori.

Are o suprafață de 605.25 km², cu o rază de 15 km, fiind împărțit de râul Han în partea de nord și cea de sud. Râul Han și împrejurimile lui au jucat un rol important în istoria Coreei. Cele trei Regate coreene s-au luptat pentru acest petic de pământ, unde râul era folosit ca rută de comerț cu China (prin Marea Galbenă). Granița orașului e reprezentată de opt munți.

Zona Națională a Capitalei Seul găzduiește patru locuri din patrimoniul UNESCO: palatul Changdeokgung, fortăreața Hwaseong, templul Jongmyo și Mormintele Regale ale Dinastiei Joseon.

O bună perioadă de timp, Seulul a purtat numele de Wirye-seong în era Baekje, Hanju în era Silla, Namgyeong în era Goryeo, Hanyang în timpul dinastiei Joseon, Gyeongseong în timpul ocupației japoneze. Numele actual are originile în cuvântul coreean pentru capitală, despre care se spune că este un derivat al cuvântului Seorabeol, ce se referea, la origini, la Gyeongju, capitala regatului Silla. Spre deosebire de majoritatea locurilor din Coreea, Seul-ul nu are corespondent în hanja (caractere chinezești utilizate în limba coreeană). Numele chinezesc recent ales pentru Seul este Shou'er simplificat, tradițional este Shǒuìr, care sună asemănător cu „Seul” când e pronunțat în limba mandarină. Folosirea vechiului nume, tradițional Hancheng nu este însă ceva neobișnuit.

Cele mai importante atracții turistice sunt reprezentate de:

1. Turnul Namsan

combo

combo

Cunoscut și ca Turnul N Seoul, acest minunat loc de vizitat oferă o imagine de neuitat asupra orașului Seul. Mulțumită peisajului ce îl poți vedea, Turnul Namsam este unul din cele mai populare destinații turistice. Acest punct de observație și comunicare este localizat la 262 m pe Muntele Namsam și la 480 m deasupra nivelului mării. A fost construit în 1968 și deschis publicului în 1980. Pe lângă priveliștea ce o oferă asupra orașului în orice moment al zilei o altă atracție putem spune că este reprezentată de milioanele de lacătele ale dragostei agățate de cupluri pe gardul de protecție și alte locuri amenajate din turn. Ambii parteneri dintr-un cuplu își exprimă dragostea prin mesaje scrise pe lacăte și după ce le leagă și le închid, aruncă cheile. De obicei, acestea conțin numele lor dar și mesaje de dragoste.

combo

combo

2. Gyeongbokgung, cunoscut sub numele de Palatul Gyeongbok, este un palat regal situat în Seul. Primul palat a fost construit în 1394 și reconstruit în 1867, acesta fiind palatul regal principal și cel mai mare dintre cele “Cinci Mari Palate” construite de dinastia Joseon. Numele palatului, Gyeongbokgung, se traduce ca “Palatul mult binecuvântat'.

combo

3. Piața Namdaemun v Piața Namdaemun este localizată în centrul orașului Seul, fiind cea mai mare piață tradițională din Coreea de Sud, de unde poți cumpăra îmbrăcaminte, diferite mâncăruri, dulciuri, băuturi, produse locale sau importate, dar și alte bunuri sau suveniruri. Majoritatea magazinelor au propriile făbricuțe și își pregătesc sau confecționează propriile produse vânzând-le la prețuri acceptabile ce le permit vizitatorilor să cumpere multe lucruri. Vizitatorii străini sunt în căutare de diferite lucruri în Namdaemum: japonezii sunt interesați mai mult de mâncare precum alge, ginseng, în timp ce chinezii sunt mai interesați de îmbrăcăminte și diverse alte bunuri. Pe de altă parte, majoritatea turiștilor din vest se bucură doar de ambianța din piață.

combo

4. Banpo

Podul Banpo din sudul Coreei a devenit atracția turiștilor de pretutindeni după ce a primit un face-lift care face ca faimoasa cascadă din New York să pară insignifiantă în fața lui. De o parte și de alta a podului construit deasupra râului Han au fost create orificii prin care se scurg în fiecare minut câte 190 de tone de apă.

Deasupra acestora au fost montate aproximativ 10.000 de LED-uri colorate diferit, astfel că turiștii au impresia că traversează un val de culoare. Podul-fântână, construit în 1982, a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind singurul cu cea mai lungă fântână și cele mai multe LED-uri din lume.

Autor: Cătălin BeluAgenția RADOR - 7.09.2014 17:28