K-Pop
RSS K-Pop

Ziua Constiuției Coreei de Sud

Ziua Constituției (제헌절, Jeheonjeol) este sărbătorită în Coreea de Sud în fiecare an pe 17 iulie și reprezintă ziua în care a fost proclamată Constituția Coreei în 1948. Această dată a fost deliberat aleasă pentru a se potrivi cu cea a fondării dinastiei Joseon de către Taejo, pe 17 iulie 1392.

combo

Chiar dacă Coreea nu mai era sub dominație japoneză încă de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, peninsula a fost prinsă în războiul rece dintre Rusia și SUA și abia în 1948 a putut fi pentru prima dată ținută o reuniune a membrilor din Adunarea Națională în Coreea de Sud. Membrii acesteia au decis crearea unei noi constituții, a unui parlament unicameral și a unui sistem prezidențial. Constituția a fost adoptată și promulgată oficial de președintele Seung-Man Lee pe 17 iulie 1948. După ce noua constituție a fost anunțată pe 18 augut, denumirea de Republica Coreea a fost pentru prima oară pronunțată de oficiali.

Cu ocazia acestei sărbători nu are loc nici o festivitate mai specială, cetățenii participând doar la maratoane în semn de solidaritate. Este ținută o ceremonie comemorativă de către președintele Coreei de Sud, președintele Adunării Naționale și șeful Curții Supreme de Justiție, cetățenii doar fluturând steaguri ale Coreei de Sud.

combo

De asemenea, Ziua Constituției marchează și ziua în care Coreea a fost divizată în mod oficial, paralela 38 reprezentând linia de demarcație dintre Republica Coreea (Coreea de Sud) și Republica Populară Democrată Coreeană (Coreea de Nord).

combo

Autor: Cătălin BeluAgenția RADOR - 15.08.2014 16:18