K-Pop
RSS K-Pop

`Valul coreean` în România

`Valul coreean` în România

În ultima vreme, întreaga lume a devenit fascinată de universul asiatic, în special de cel coreean, adică de tot ceea ce reprezintă Coreea de Sud, oficial Republica Coreea sau - cum mai este simbolic denumită - „ Țara dimineților liniștite”. De ce acest interes ? Pentru că prin așa-numitul "The Korean wave" sau "Hallyu", cu alte cuvinte „Valul coreean”, s-a reușit dezvăluirea unei civilizații și culturi prea puțin cunoscute până acum. Un „val” care a cuprins mapamondul prin intermediul mijloacelor multimedia intitulate k-drame, k-pop dar și prin produsele și obiectele legate de istorie și tradiție intrate și în atenția UNESCO ( arta populară, cea culinară sau monumente ).

În doar câțiva ani, “valul coreean” a pătruns și în spațiul european unde publicul a fost de-a dreptul cucerit de artiștii coreeni ( actori sau cântăreți). Astfel, pe lângă fan-cluburile înființate, în majoritatea capitalelor europene s-au deschis și centre culturale coreene. De exemplu, în Ungaria, a fost fondat Central European University ( C.E.U.) – o instituție care își propune printre altele să prezinte programe interdisciplinare-comparative, prin intermediul proiectului Global E-school Eurasia finanțat de Korea Foundation și derulat cu sprijinul Departamentului Relațiilor Studiilor Internaționale și Europene.

Desigur, că acest “ val” a atins și România, mai precis din anul 2009, când a fost difuzat serialul “Giuvaerul palatului” ( producție 2003). De atunci, în partenierat și cu universitățile orașelor Cluj-Napoca, Brașov, Suceava, Craiova și bineînțeles București, au luat ființă asociații și fan-cluburi pentru cei doritori de a cunoaște cât mai multe despre o civilizație atât de îndepărtată și de diferită. Până acum, au avut loc numeroase ateliere de caligrafie coreeană, expoziții de fotografie, demonstrații culinare, mici spectacole de dansuri și sporturi tradiționale, dar și concursuri naționale de discurs în limba coreeană. De asemenea, s-au desfășurat și diverse concerte unde au fost invitați artiști coreeni, fie din domeniul clasic, fie din cel al genurilor la modă, cum ar fi indie pop-rock.

La toate acestea se adaugă contribuția deosebită a Facultății de Sociologie și Asistență Socială -Universitatea din București, care în colaborare cu Institutul de Sociologie al Academiei Române, cu Asociația Interculturală Româno-Coreeană dar și cu Communication and Media Research Center, a organizat diverse evenimente internaționale cu scopul de a promova schimburile româno-coreene. Printre acestea se numără workshop-ul “ Korean culture, civilization and art” ( care a avut loc anul trecut) și
Conferința “ Korean’s soft power strategies in the world”, desfășurată în datele de 30-31 mai 2014.

La deschiderea oficială a lucrărilor acestei conferințe internaționale în prezidiu s-au aflat: domnul Consilier Oh Joongkeun din partea Ambasadei Republicii Coreea la București, d-na Youngmi Kim, iar din partea României dnele Mihaela Lambru, Ecaterina Balica și Dana Ivancea. Dintre cei prezenți care au avut amabilitatea să ne acorde scurte declarații, s-au numărat:

Youngmi Kim, Directoarea Proiectului Global E - Școala de Studii coreene în Eurasia (2012-2017), coordonat de CEU și finanțat de către Fundația Coreea: „ Mă bucur că la conferințele pe care le susțin pot participa și pot fi conectați în direct cât mai mulți cursanți din diferite țări din Europa și Asia. De fapt, este o comunicare globală, pentru că fiecare poate discuta despre temele abordate și poate avea propriile opinii. De asemenea, am fost norocoasă că la una dintre întruniri le-am cunoscut din partea României pe dnele Valentina Marinescu și Ecaterina Balica și mulțumită lor a fost posibilă organizarea acestei conferințe internaționale.

Prin acest proiect am dorit să demonstrez ce înseamnă în ziua de azi, în relațiile internaționale, noțiunea de „soft-power”. Și anume, orice țară de oriunde, se poate impune și poate deveni cunoscută și chiar iubită, desigur prin forța economică sau militară, dar mai ales prin brandurile culturale pe care le are, care îi aduc popularitate și faimă. În cazul nostru ( al Coreei) k-dramele sau k-pop-ul.

Am fost plăcut surprinsă de interesul manifestat de dvs. publicul și am fost impresionată de nivelul dvs. de profesionalism. Am constat că sunteți un popor deschis, cu multe cunoștințe, în special în domeniul limbilor străine dar și că sunteti extrem de harnici, muncitori. Pentru aceste considerente mi-aș dori ca în viitor, în cadrul proiectului care se desfășoară pe parcursul a cinci ani, România să devină un punct de reper activ în această regiune a lumii”.

Valentina Marinescu, Departamentul de Sociologie, al Facultății de Sociologie și Asistență Socială, a subliniat: „Au vorbit, în cadrul evenimentului, pe lângă Youngmi Kim, profesor la Central European University, Matteo Fumagalli, directorul Departamentului de Relații Internaționale și Studii Europene CEU, Atsushi Takeda, asistent universitar la Reitaku University, Japonia, și Vladislava Mazana, asistent universitar la Charles University din Praga, Facultatea de Filosofie și Arte, Departamentul de Studii Est-Asiatice, Republica Cehă.

La conferință au fost prezentate rezultatele unor studii științifice referitoare la relațiile internaționale, politica, societatea, arta și cultura populară ale Republicii Coreea realizate de cercetatori și studenti din România, Ungaria, Republica Cehă și România”.

Ecaterina Balica, Institutul de Sociologie al Academiei Române, ne-a relevat: “Pe lângă participanții străini menționați, au mai participat la video-conferință, Sherri L.Ter Molen de la Univesitatea Wayne State, Detroit, Michigan, Statele Unite ale Americii și Suray Agung Nugroho de la Universitatea Gadjah Mada, Indonesia & Hankuk University of Foreign Studies, Korea. Iar dintre lucrările expuse mi-au atras atenția cele semnate de Youngmi Kim cu a sa temă “O evaluare a alegerilor prezidențiale și parlamentare din 2012 din Coreea de Sud. 2014 Alegerile locale: Probleme dar și priviri în perspectivă”, Valentina Marinescu cu o sinteză a răspândirii genului Hallyu în Balcani și Centrul Europei, Angelica Marinescu cu un studiu despre conceptul de muzeu în aer liber în Coreea și în România și Raluca Simion”.

Dana Ivancea, din partea Asociației Interculturale Româno-Coreeană ( fondate de Daniela Preduț ) a menționat: “La acest eveniment, desfășurat în zilele de 30-31 mai 2014, asociația a susținut câteva teme legate de literatura coreeană în România, de idolii k-pop și la final o lecție deschisă de limbă coreeană predată de una dintre profesoarele noastre Ioana Șoglu. Cred că am fost la înălțime iar invitații din străinătate au fost plăcut impresionați, în special dna Youngmi Kim - Directoarea Proiectului Global E - Școala de Studii coreene în Eurasia”.

Autor: Octavia Galescu

Foto: Bianca Constantin și Alex Coșereanu



Agenția RADOR - 2.06.2014 16:22