K-Pop
RSS K-Pop

Koreanophile sau `Febra coreeană`

combo

Valul Coreean sau Febra Coreeană (Koreanophile) se referă la popularitatea crescândă de care s-a bucurat cultura sud coreană, în întreaga lume, începând cu sfârșitul anilor 1990, în special în rândul Generației Net sub denumirea de "The Korean wave" sau "Hallyu".

Acest concept a fost inventat la mijlocul anului 1999 când un jurnalist chinez din Beijing care a observat apetitul crescut al populației chineze față de cultura sud-coreenă, face referire la fenomenul ”Hánliú” ceea ce înseamnă ”Fluxul Coreei” (Flow of Korea).

Impulsul a fost dat de răspândirea dramelor televizate (telenovelele coreene) în întreaga Asie de Est și de Sud-Est. Astfel, valul hallyu a ajuns de notorietate mondială și datorită răspândirii K-pop-ului (muzica pop coreenă) prin intermediul videoclipurilor muzicale de pe YouTube.

In 2012 ”Gangnam Style” a fost noul fenomen pe YouTube, devenind primul videoclip care a depășit un miliard de vizualizări pe YouTube, cântărețul sud-coreean PSY obținând astfel un record de invidiat.

În ziua realegerii sale, pe 6 noiembrie 2012, președintele Statelor Unite Barack Obama declara pentru un post de radio că tocmai a descoperit această coregrafie. Acesta s-a lăudat că stăpânește dansul "Gangnam Style" într-o conferință de presă comună cu președinta sud-coreeană Park Geun-hye, relatează AFP.

"În întreaga lume, oamenii sunt antrenați de cultura coreeană, (de) valul coreean", a declarat Obama, după ce a salutat "progresele extraordinare" înregistrate la Seul în domeniile politic și economic, în ultimele decenii.

"Iar așa cum i-am spus președintei Park (Park Geun-hye), fiicele mele m-au învățat (să dansez) destul de bine «Gangnam Style»", a adăugat Obama, provocând râsete în audiență. Fiicele lui Obama, Sasha și Malia, aveau la momentul respectiv 11 și, respectiv, 14 ani.

combo

"Cred că pot să dansez așa. Dar nu știu dacă balurile de învestire vor fi cel mai bun moment să mă lansez (...). Poate că o voi face în privat pentru Michelle", Prima Doamnă, spunea el în glumă.

Presa americană a interpretat gestul lui Obama ca pe un compliment la adresa unei națiuni care a dat naștere unei "adevarate senzații pop culture", arată The Washington Post.

Coreea de Sud este în top 10 exportatori culturali și valul coreean a început cu exportarea seriilor TV precum `Autumn Fairy Tale`, `Winter Sonata`, `Dae Jang Geum` (Giuvaerul palatului) și `Princess Hours` între Est și Asia de Sud; succesul în creștere a dramelor coreene a fost curând egalat de filmele coreene, muzica, mâncarea și limba coreeană.

In timp ce este popular în toata Asia, influența valului coreean este mai vizibil în China, Japonia și Asia de Sud, răspândită în India și Pakistan, Orientul Mijlociu, Asia centrală, Iran, Israel, Turcia și Rusia. Valul coreean se extinde rapid dincolo de Asia prin intermediul INTERNET-ului și are o prezență substanțială în America de Nord, America de Sud și Centrală, în special în Chile, Peru, Mexic și Argentina și este din ce în ce mai popular în Statele Unite și Canada. Câștigă, de asemenea, ritm în Europa de Est și Scandinavia, condusă de Ungaria, Republica Cehă și Norvegia. Strânge interese positive în Africa de Nord, atrage un public mare în Egipt. In prezent, valul coreean începe să loveasca Regatul Unit, Franța, Spania, Italia, Țările de Jos, Noua Zeelandă și Australia.

Autor: Cătălin Belu



Agenția RADOR - 30.05.2014 14:14