K-Pop
RSS K-Pop

Hangeul

combo

Dacă săptămâna trecută am vorbit despre hanbok, portul coreenilor, ei bine, astăzi vom vorbi despre alfabetul coreean.

Coreenii fac parte din popoarele care au propiul lor alfabet. Acesta a fost inventat în secolul al XV-lea de către regele Sejong cel Mare (1418-1450) iar el se numeste Hangeul. Inainte de crearea acestui alfabet, coreeni au preluat caracterele din limba chineză, ideogramele, în mileniul I e.n când nordul peninsulei se afla sub stăpânirea chinezilor. Coreeana și chineza sunt două limbi diferite iar din această cauză se întâmpinau mari dificultăți în scrierea ideogramelor. Se scria în limba chineză dar se vorbea în limba coreeană și numai cei invățați, nobilii, reușeau să citească cursiv și să scrie. După ce s-a format statul unitar, Regatul Unit Shila și după aceea Regatul Goryo, Coreea a început să se dezvolte din punct de vedere social și economic. Cel de-al patrulea rege al dinastiei Joseon care era nou formată (1392-1910), Sejong cel Mare, a înțeles pe deplin nevoia unui alfabet propriu și s-a ocupat personal de crearea lui. Impreună cu un grup de intelectuali de la “Palatul Ințelepților”, după multe experimentări, a reușit să creeze un alfabet care corespundea sunetelor din limba coreeană și care, în primul rând, putea fi învățat și de oamenii săraci.

combo

Oficializarea alfabetului a avut loc în anul 1446 cu denumirea de Hun Min Jeong Eum. Conform “Analelor Regelui Sejong”, alfabetul a fost publicat în luna a noua a anului 1446. In ziua de azi, în fiecare an, pe 9 octombrie, este sărbătorită Ziua Alfabetului în Coreea de Sud iar în Republica Populara Democrata Coreeana este sărbătorită pe data de 15 ianuarie.

combo

Incă se încearcă să se afle cum a reușit regele să creeze acest alfabet, dar există o părere destul de interesantă, ca sursă de inspirație, modelul cercevelelor ferestrelor și ușilor tradiționale de la palatul regal, pe care se lipea o hârtie specială, semitransparentă de orez. Coreenii spun că într-o zi, privind gânditor spre aceste ferestre, care permiteau să pătrundă doar o lumină difuză, regelui i-a venit ideea ca literele să aibă forma umbrelor lăsate în cameră de cercevelele respective astfel că litera m reprezintă un pătrat, c/k/g reprezintă partea de sus și din dreapta pătratului, iar n este cealaltă parte. Literele coreene sunt formate din liniuțe așezate orizontal, vertical și înclinate. Liniuțele verticale și cele înclinate se scriu de sus în jos, iar cele orizontale de la stânga la dreapta.

Cuvintele coreene se scriu cu grupe de silabe, care pot conține până la 5 litere, așezate în dreapta sau sub litera inițială, pe unul, două sau chiar trei rânduri, conform unor reguli. Vocala și diftongul care formează singure o silabă, sau se află la începutul unei silabe, primesc în fața lor un mic cerculeț care nu are însă o semnificație specială. În prezent, față de trecut când s-a scris și citit de sus în jos și de la dreapta la stânga, acum se scrie și se citește orizontal, de la stânga la dreapta.

combo

In anul 1896 apare primul ziar cu scriere coreeană. La începutul secolului XX, alfabetul inventat în 1446 este atât de larg folosit încât, în anul 1912, învățatul Ju Sigyeon propune ca el să fie numit Han geul, nume pe care îl poartă și în ziua de azi. “Hangeul” este format din două cuvinte: Han si Geul. “Han” înseamnă fie “mare” sau “măreț”, iar “Geul” se referă la alfabet, prin urmare, Hangeul înseamnă “scriere măreață” sau “alfabet măreț”. Acest alfabet și-a câștigat binemeritata reputație a unui sistem de scriere sofisticat, iar invenția sa reprezintă unul dintre cele mai remarcabile realizări din istoria acestei țări. Dintre aproximativ 3000 de limbi existente în toată lumea, limba coreeană se află pe locul 13 în topul numărului de vorbitori. Un număr de 628 de școli elementare și gimnaziale, în 15 țări, predau coreeana ca a doua limbă, în timp ce 642 de colegii și universități din 54 de țări au cursuri de limba coreeană sau ore speciale.

Un week-end plăcut!

Autor: Cătălin Belu



Agenția RADOR - 23.05.2014 15:35