K-Pop
RSS K-Pop

Cele mai reprezentative trupe K-POP

combo

Pentru a face cunoștință cu tainele Coreei de Sud, vom discuta despre cel mai reprezentativ element al acestei țări și anume, muzica.

Muzica modernă coreeană este cunoscută de întreg mapamondul sub numele de K-POP (Korean Pop Music). În acest articol vom scrie pe scurt pentru a ne face o idee asupra acestui „val” nou apărut, despre momentele cele mai importante din K-POP care i-au propulsat pe artiștii sud-coreeni pe întreg mapamondul și în cele mai importante topuri muzicale din lume alături de artiști de renume mondial. În octombrie 2009, albumul „To Anyone” al fetelor de la 2NE1 s-a clasat pe locul doi după albumul lui Eminem „Recovery” în topul HIP-HOP ALBUMS ON iTunes considerat unul dintre cele mai tari topuri de muzica din America.

combo

În iunie 2011, fanii K-POP din Europa au avut parte de cel mai frumos eveniment din viata lor. Fanii din UK, Suedia, Italia, Spania, Germania au mers în Franța pe stadionul "Le Zenith" unde mulți artiști de renume mondial și-au suținut concertele pentru a-și întâlnii idolii mult iubiți. Trupe renumite precum Girls Generation, SHINee, TVXQ, SUPER JUNIOR f(x) și-au încântat fanii și uimit, în același timp, cu un spectacol live de neuitat reușit datorită performanțelor lor în materie de dans și muzică.

combo

Trupe care au propulsat muzica în restul lumii au fost H.O.T care începuse să facă furori în rândul tinerilor chinezi. Ceea ce a dus la celebritatea acestui val o reprezintă training-ul de care au parte tinerii aspiranți la renumele de K-POP.

P.S.: Probabil că vă întrebați în ce constă acest antrenament și de ce e atât de greu dar în urmatoarele articole vom răspunde și la acest lucru :)

Pe la sfârșitul anilor 2000 acest gen de muzică era deja cunoscut și repede răspândit în țări precum China, Japonia și în regiunea de Sud-Est a Asiei.

Trupele coreene au început să primească atenție din partea țărilor Europei, a Americii de Nord mai ales, tocmai când se aflau în plină ascensiune în țara lor. Aceste trupe au intrat în inimile tinerilor de pe mapamond foarte repede și acest lucru este demonstrat de succesul pe care îl au în momentul de față.

Muzica care este ascultată de fanii k-pop are elemente care prind repede la publicul tânăr. Acestea sunt reprezentate de repetiția refrenului și de coregrafia spectaculoasă, a elementelor tehno, pop, dance. Coregrafiile pe care le regăsim la trupe sunt imediat învățate de fani care upload-ează filme cu ei dansând pe melodii coreene și aici putem aminti de coregrafiile fetelor de la Girls Generation cu al lor „Gee” sau Lucifer de la trupa de băieți SHINee acest lucru ducând la răspândirea mai rapidă a acestui curent.

combo

combo

Un lucru demn de remarcat este faptul că revista Forbes a clasat K-POP-ul în „TOPUL CELOR 20 CELE MAI PUTERNICE TREND-uri DE PE GLOB”. Se poate spune, așadar, creșterea în popularitate a acestui curent este datorat și schimbului de experiențe culturale dintre țări.

Într-un reportaj al revistei coreene Dong-A-Ilbo s-a realizat un grafic interesant care era menit să le arate cititorilor popularitatea de care se bucură acest val muzical. El a fost creat analizând numărul de accesări (hits) de pe YouTube al celor 3 mari agenții din Coreea de Sud. Cu ajutorul acestei hărți s-a arătat că în Coreea de Sud, Japonia și Sudul Asiei, tinerii din regiunile respective au vizualizat cel mai mult videoclipurile de pe YouTube ale artiștilor lor preferați. Tările următoare au fost China, Canada, Rusia dar și continentele Australia, America și Europa.

Cele mai cunoscute trupe sunt din partea agențiilor de divertisment SM, YG, JYP.

Artiștii reprezentativi fiecărei agenții sunt: pentru SM avem SUPER JUNIOR, GIRLS GENERATION, SHINee, EXO, BOA, TVXQf(x). Pentru YG avem 2NE1, Big Bang, Se7en și binecunoscutul PSY al lui Gangnam Style iar la JYP avem fetele de la Miss A, WONDER GIRLS, băieții de la 2PM și 2AM.

Vom vorbi despre fiecare trupă în articolele următoare și vom afla detalii despre cum au ajuns la un renume de talie mondială, despre antrenamentele la care au fost supuși și talentul pe care îl au, despre fanii lor și ce fac aceștia din urmă pentru a-i face fericiți pe idolii lor.

combo

Voi încheia acest articol cu opinia unui mare nume al muzicii pop, Quincy Jones, care a spus despre K-POP următoarele:

„Am fost în China și în Japonia, dar pot spune cu certitudine că artiștii coreeni sunt cei mai tari. De la coregrafiile lor, până la limbajul trupului, artiștii coreeni au un instinct cu care s-au născut pentru muzică. Am întâlnit cei mai tari artiști posibili și pot spune, cu siguranță, că șansele lor de a avea succes sunt foarte mari.”


Girls Generation-Gee

Big Bang-Fantastic Baby

SHINee-Sherlock

2NE1-Comeback Home (live stage)

Autor: Cătălin BeluAgenția RADOR - 14.03.2014 9:47