K-Pop
RSS K-Pop

Hallyu - valul cultural coreean care a cucerit mapamondul

Valul Coreean sau Febra Coreeană (Koreanophile) se refera la popularitatea de care a inceput sa se bucure semnificativ cultura sud coreana in intreaga lume, de la sfarsitul anilor 1990, in special in randul Generatiei Net sub denumirea de The Korean wave sau Hallyu.

Acest concept a fost inventat la mijlocul anului 1999 cand un jurnalist chinez din Beijing care a observat apetitul crescut al populatiei chineze fata de cultura sud-coreena, acesta face referire la fenomenul ”Hánliú” ceea ce inseamna ”Fluxul Coreei”(Flow of Korea).

Impulsul a fost dat de raspandirea dramelor televizate (telenovelele coreene) in intreaga Asie de Est si de Sud-Est. Astfel valul hallyu a ajuns la un nivel mondial si datorita raspandirii k-pop-ului (muzica pop coreena) prin intermediul videoclipurilor muzicale de pe YouTube.

Coreea de Sud este in top 10 exportatori culturali si valul coreean a inceput cu exportarea seriilor TV, ca Autumn Fairy Tale, Winter Sonata, Dae Jang Geum (Giuvaerul palatului) si Princess Hours intre Est si Asia de Sud; succesul in crestere al dramelor coreene a fost în curand egalata de filmele, muzica, mancarea si limba din aceasta tara.

In timp ce este popular in toata Asia, influenta valului coreean este mai vizibila in China, Japonia si Asia de Sud, raspandita in India si Pakistan, Orientul Mijlociu, Asia centrala, Iran, Israel, Turcia si Rusia. Valul coreean s-a extins rapid dincolo de Asia prin intermediul internetului si are o prezenta substantiala in America de Nord, de Sud si Centrala, in special in Chile, Peru, Mexic si Argentina si este din ce in ce mai popular in Statele Unite si Canada. Castiga, de asemenea, teren in Europa de Est si Scandinavia, condusa de Ungaria, Republica Ceha si Norvegia. Strange interese positive in Africa de Nord, atrage un public mare in Egipt. In prezent, valul coreean incepe sa loveasca Regatul Unit, Franta, Spania, Italia, Tarile de Jos, Noua Zeelanda si Australia.

***

STAR IN JAPAN: TOHOSHINKI

Regii Valului Hallyu în Țara Soarelui Răsare

11

Dong Bang Shin Ki sau Tohoshinki sunt fără îndoială sinonime ale succesului muzical atât în Coreea, cât și în Japonia. Cu nu mai puțin de 10 albume la activ, ei sunt probabil unul dintre cele mai reușite produse ale Asiei, numărând sute de mii de fani în toată lumea. „Regii Valului Hallyu” au reușit să cucerească publicul cu carisma și talentul lor, dar oare asta a fost cheia succesului lor?

Începuturile fenomenului

Hero Jaejoong, U-Know Yunho, Mickey Yoochun, Xiah Junsu și Max Changmin și-au făcut debutul muzical în iarna anului 2003 cu melodia Hug. O gură de aer proaspăt în industria de la acea vreme, băieții au cunoscut succes după succes, fapt ce le-a dat curajul să se lanseze în Japonia, o lume nu foarte accesibilă trupelor străine. În aprilie 2005, băieții au debutat sub compania niponă Avex (Rythm Zone) cu melodia "Stay with Me Tonight". În scurt timp au fost nevoiți să se reîntoarcă în Coreea pentru promovarea celui de-al doilea album al lor, Rising Sun, care le-a și adus premiul pentru cel mai bun videoclip.

22

Primul album japonez s-a numit "Heart, Mind and Soul" și a fost lansat în martie 2006, ocupând locul 25 în Oricon Charts. Succesul lor s-a reflectat și prin single-ul "Sky", care a ocupat locul 6 în topuri. În timp ce în țara natală cel de-al treilea lor album făcea furori, aducându-le numeroase premii, în Japonia reușiseră deja să se poziționeze în top 5 cu melodia "Miss You". După cel de-al doilea album nipon, Tohoshinki au lansat o serie de 5 single-uri consecutive, dintre care cele mai populare au fost "Summer Dream" și "Love in the Ice". De asemenea, au colaborat cu Koda Kumi la realizarea melodiei "Last Angel", folosită în filmul "Resident Evil: Extinction".

În drum spre vârf

Adevărata popularitate a trupei în Țara Soarelui Răsare s-a reflectat în onoarea de a fi primul grup străin de băieți care a ocupat primul loc în topurile muzicale nipone cu melodia Purple Line. Succesul a fost repetat cu single-uri precum Beautiful You și Doushite Kimi Wo Suki Ni Natte Shimattandarou. După lansarea variantei japoneze a melodiei Mirotic, băieții au fost invitații să participe la Kōhaku Uta Gassen, un festival muzical la care numai cei mai buni aveau acces.

33

Lansarea celui de-al patrulea album japonez, "The Secret Code", a fost însoțit de dărâmarea unui alt record, ei devenind prima trupă coreeană care să susțină un concert la Tokyo Dome. DVD-ul cu acest concert le-a adus peste 300.000 de comenzi numai în prima lună, plasându-i printre nume mari precum The Beatles și Led Zeppelin, singurii străini care reușiseră să cucerească publicul nipon la această scală. Anul 2010 a fost poate și mai impresionant, cel de-al 29-lea single, "Break Out", doborând recordul de vânzări în prima săptămână, record deținut inițial de Elton John și păstrat timp de 14 ani.

Tohoshinki ca duo

După ce trei dintre membrii grupului au plecat, Avex Trax a decis să continue să-i promoveze pe Yunho și Changmin (actuala componență a trupei), iar întoarcerea în Japonia cu melodia "Why" a fost incendiară. Single-ul a vândut peste 230.000 de copii doar în prima săptămână și s-a situat în vârful topurilor săptămânale și lunare. Cel de-al 5-lea album japonez, "Tone", a primit discul de platină în mai puțin de 2 săptămâni de la lansare; doar în prima zi, s-au vândut 100.000 de copii.

44

La concertul "A Nation" din 2011, Tohoshinki a devenit prima trupă străină căreia i s-a acordat onoarea de a încheia spectacolul, înlocuind-o pe Ayumi Hamasaki. În același an, un studiu a arătat că DBSK a fost cel mai căutat nume pe internet al unei trupe de băieți în Japonia și al 2-lea de pe Yahoo Japan, după Arashi.

Membrii trupei au participat activ la compoziția melodiilor de pe albumele lor. Yoochun a scris versurile single-ului "Kiss Shita Mama", "Sayonara", ale solo-ului său din proiectul Trick și ale melodiei "Kiss the Baby Sky" pe care a și compus-o. Jaejoong a compus "9095" precum și "Wasurenaide", iar Junsu și-a realizat propriul solo, "Rainy Heart".

55

Popularitatea trupei nu s-a reflectat doar în recordurile doborâte sau în premiile câștigate, ci și în numărul mare de fani care au participat la concertele lor și care i-au susținut pe tot parcursul carierei. Cassiopea și BigEast - cele două fancluburi oficiale ale grupului - au devenit recunoscute în toată lumea prin numărul de membri și prin veșnicul „ocean roșu” de baloane pe care îl formează la fiecare spectacol.

Tohoshinki este, fără nici un dubiu, una dintre cele mai iubite trupe coreene din Japonia, meritând pe deplin titlul de „Regi ai Valului Hallyu”.

Autor: Cătălin Belu



Agenția RADOR - 7.03.2014 14:58