Lifestyle
RSS Lifestyle

Toamna, anotimp de sărbătoare și recoltă!

Toamna, anotimp de sărbătoare și recoltă!

La început de septembrie, când începe toamna, de obicei suntem nostalgici după vară și, mai ales, după concediu. Dar, toamna cu ale ei minuni ne ia imediat gândul și ne poartă spre delicii sezoniere precum strugurii si deliciosul must, dovleacul la cuptor, nucile încă verzi și gutuile cu gustul lor inconfundabil. Nici peisajul nu se lasă mai prejos și ne încântă cu culori de galben-ruginiu ale frunzelor care cad și multitudinea de culori ale crizantemelor și tufănelelor parfumate.

Numele lunii septembrie vine de la cuvântul latinesc, ,, septem’’, șapte, pentru că este a șaptea luna în calendarul roman. Echinocțiul de la data de 23 septembrie a marcat începutul toamnei calendaristice. În fiecare an, la începutul ultimei decade a lunii septembrie, în emisfera nordică, are loc echinocțiul de toamnă. Asta înseamnă că, toamna vine și din punct de vedere astronomic și bineînțeles "meteorologic". De cele mai multe ori până în preajma acestei date vremea rămâne caldă și stabilă, cu aspecte de vară însă sezonul rece își face simțită prezența tot mai mult. În vechime, pentru culturile arhaice care își guvernau activitățile după calendarul solar, echinocțiul prilejuia ritualuri specifice. În mănăstirea rupestră de la Șinca Veche, unde dacii avea un mare templu, se desfășurau practici diverse pentru ca oamenii să se bucure de o iarnă ușoară, iar anul următor să fie roditor.

Obiceiurile toamnei cu prilejul recoltei sunt urmate de cele pentru asigurarea sporului anului următor. Anul agricol propriu zis se sfârșește la Sfântul Dumitru iar la Sfântul Andrei, pe 30 noiembrie se încheie toamna calendaristică.

Sfântul Dumitru se sărbătorește la 26 octombrie și este considerat patronul păstorilor și stăpânul iernii ce-o să vină. Tot la Sfântul Dumitru, se împart mâncăruri pentru pomenirea morților precum colivă, covrigi, lapte, mere, nuci, must, toate împreună cu lumânări aprinse.

Noiembrie este luna de răspântie a tradițiilor. Sfântul Apostol Andrei este sărbătorit pe data de 30 noiembrie. La noi în țară, numele Apostolului Andrei este legat de lupi. Tradiția spune că Apostolul ar fi fost însoțit și călăuzit de un lup. Se spune ca el a fost un simbol al sanctuarelor dacice, fiind adorat cu sfintenie, tainicul Lup alb fiind considerat capetenia lupilor. Unele legende uitate spun ca Lupul Alb a fost alaturi de daci la căderea Sarmizegetusei, că spiritul Lupului Alb l-ar fi vegheat pe Apostolul Andrei prin pustia Dobrogei, până la peștera care avea să-i ofere adapost.

Dar pâna la Sfântul Andrei mai este vreme. Să revenim în prezent și să ne bucurăm și anul acesta de bogățiile toamnei, de parfumurile și culorile ei și să nu uităm să înălțăm rugăciune de mulțumire și de ocrotire, pentru bunul rod al pământului!

Iuliana GheorgheAgenția RADOR - 26.09.2014 18:16