Deoarece este mai ușor să previi, decât să tratezi, imunizarea pentru sezonul rece este bine să fie începută încă de la debutul toamnei, din luna septembrie. Există o serie de măsuri care se pot lua preven¬tiv, înainte de sezonul rece. În medicina alopată, se pune mare accent pe vac¬cinurile antigripale, care se realizează în fiecare sezon din anumite tulpini virale, care se presupune că vor circula în acel an. Este bine de știut că ele nu conferă re¬zis¬tență împotriva răcelilor în general, ci doar împotri¬va virusului gripei. În plus, conțin și unele sub¬stanțe toxice, care pot afecta organismul. Iată de ce, persoanele care fac vaccinul antigripal pot să răcească la fel de ușor, dacă au o problemă a sistemului imuni¬tar. Cea mai bună metodă pentru a crește imunitatea organismului rămâne, întotdeauna, cea naturală. Vă propun în acest sens să ne îndreptăm atenția asupra unei importante surse naturale de polivitamine: cătina.
Cătina albă este un arbust fructifer ce se găsește și în flora spontană a României, îndeosebi în zonele subcarpatice din Moldova, Muntenia și mai nou în plantațiile ecologice nou înființate din țara noastră. Acest arbust care crește în mod sălbatic pe malul râurilor, pe soluri nisipoase, pietriș și în zona de munte, își are originea în stepele Asiei Centrale și se utilizează deopotrivă în industria alimentară, în silvicultură, în farmacie dar și ca plantă ornamentală. Fructele acestui arbust sunt de culoare galben-portocalie, au un gust acru-astringent, ușor amărui și se recoltează din august până la sfârșitul lui octombrie, pe măsură ce fructele ating greutatea optimă și conținutul lor în substanțe active este maxim. Fructele de cătină conțin vitaminele liposolubile - A, D, E, K, F , fitosteroli -hormoni vegetali, oligoelemente - K, Mg, Fe, Mn, lecitine și fosfolecitine, acizi grasi.
Cătina are o cantitate extrem de mare de vitamina C, comparabilă cu a măceșelor și de 10 ori mai mare decât a citricelor. Pe lângă vitamina C are și cantități apreciabile de B, B1, B2, P, D, E, acid folic și multe alte substanțe chimice cu rol benefic asupra organismului cum sunt carotenoizii.
Importanța deosebită a carotenului pentru sănătatea oamenilor este explicată prin proprietățile anticancerigene, antioxidante și imunostimulatoare, cu efecte directe în anihilarea radicalilor liberi, foarte agresivi asupra organismului, precum și în întărirea sistemului imunitar de rezistență.
Proprietățile antioxidante ale cătinei o recomandă atât în întărirea sistemului imunitar cât și în sănătatea ochilor și prevenirea îmbătrânirii, reglarea nivelului de lipide din sânge, reducerea inflamațiilor. Pe lângă faptul că este un bun vaccin antigripal, catina sau "ginsengul romanesc" cum mai este denumită, reprezintă și un ajutor de nădejde pentru boli precum cele de piele, stres, anemie, hepatită. Fructele de cătină pot fi consumate ca atare, în starea lor naturală, sub formă de ceai sau pot fi preparate cu miere, aceasta fiind și cel mai bun conservant .
Putem considera cătina ca una dintre cele mai importante surse de polivitamine cu atât de multe proprietăți încât poate face cât o mie de medicamente la un loc.
Carmen Oprea