Lifestyle
RSS Lifestyle

Prunele, fructele toamnei

Prunele, fructele toamnei

Foarte căutate în acest sezon, prunele ne îmbie prin aroma și culoarea lor, deoarece prunele coapte, zemoase împânzesc tarabele de prin piete. De cum le vezi și le mirosi aroma, ți se și face poftă. Prunele proaspete sunt delicioase și au un conținut scăzut de calorii, nu conțin grăsimi saturate, însă abundă în minerale și vitamine care au un rol important în menținerea unei stări de sănătate optime.

Unii compuși prezenți în prune, cum sunt fibrele, sorbitolul și satinul sunt recunoscute pentru proprietățile de reglare a sistemului digestiv, fiind folosite în tratarea constipațiilor. Prunele proaspete sunt o sursă excelentă de vitamina C, care este și un antioxidant puternic. Consumul de vitamina C ajută corpul să lupte împotriva cancerului, a inflamațiilor și a radicalilor liberi.

Prunele sunt o sursă valoroasă de vitamina A și beta caroten. Vitamina A este extrem de utilă pentru vedere și în păstrarea membranei mucoase sănătoase. În urma studiilor s-a ajuns la concluzia că această vitamină protejează împotriva cancerului de plămâni.

Prunele sunt bogate în minerale ca potasiu și fier. Fierul este utilizat în formarea celulelor roșii ale sângelui. Potasiul este un important component al celulelor și al fluidelor corporale, ajutând la controlul bătăilor inimii și la reglarea tensiunii.

Aceste fructe au și efect detoxifiant, fiind un remediu împotriva intoxicațiior alimentare severe. Mai sunt bune pentru întărirea inimii, pentru constipații rebele. Cel mai bun laxativ natural este pruna. Prunele ajută la detoxifierea generală a organismului, la întărirea imunității, la tonifierea tuturor organelor, dar și la decongestionarea ficatului.

Prunele au numeroase beneficii extrem de bune pentru organismul uman, având efecte pozitive in creșterea capacității de luptă a sistemului imunitar, protejând organismul în fața infecțiilor de sezon, precum răcelile.

Prunele pot fi consumate în stare proaspătă, dar și în compoturi sau chiar în dulceață, păstrându-și proprietățile curative. Prin preparare termică unele substanțe se mai pierd, de aceea pentru beneficii maxime le puteți consuma crude sau uscate.

Sucul de prune, consumat câte un pahar, înainte de mesele principale, are gust plăcut dar și calități nutritive, energetice, diuretice și laxative. Oțetul de prune se obține prin fermentarea fructelor bine coapte și se folosește la frecții și comprese împotriva răcelilor, junghiurilor, indigestii și dureri de cap. Decoctul din prune uscate este util în cazul inflamațiilor splinei și congestiei ficatului din care se consumă cu moderație zeama, dimineața și fructele seara.

Infuzia dintr-o prună proaspătă și o smochină se administrează zilnic copiilor nervoși și celor care suferă de constipație cronică.

Masca astringentă, preparată din 5-6 prune zdrobite, care se lasă pe față timp de 20 minute, este recomandată pentru tenurile grase, cu pori dilatați.

Acest fruct conține mai mulți antioxidanți și fitonutrienți decât afina, și ca atare ajuta organismul să prevină îmbolnăvirea.

Antioxidanții sunt molecule care se deplasează prin corp în căutarea radicalilor liberi, neutralizând efectul dăunător sănătății al acestora. Radicalii liberi sunt atomi sau molecule care se găsesc acolo unde există tumori canceroase sau modificări fiziologice care provoacă infarctul.

În concluzie, aceste fructe sunt o sursă importantă de sănătate și vitalitate, și reprezintă în același timp și metoda ideală de tratament naturist în cazul unor afecțiuni.

Iuliana Gheorghe



Agenția RADOR - 19.09.2014 15:36