Lifestyle
RSS Lifestyle

Perlele - mesagerele stilului impecabil

“O femeie are nevoie de nesfârșite șiraguri de perle” - Coco Chanel

Unele dintre cele mai feminine accesorii, perlele, au fost de-a lungul timpului o veritabilă sursă de fascinație, chiar și pentru celebra Coco Chanel, de la a cărei naștere s-au împlinit anul acesta, 131 de ani.

combo

Despre Gabrielle (Coco) Chanel, Christian Dior spunea: „Cu un pulover negru și câteva șiraguri de perle a revoluționat moda“. Se spune chiar despre Chanel, al cărei stil era cunoscut ca fiind sinonim cu eleganța, rafinamentul și modernitatea, combinate cu confortul, că își scotea perlele numai atunci când mergea la culcare…

De-a lungul istoriei, perla s-a dovedit a fi cea mai seducătoare bijuterie, pentru că ea este folosită în starea pură în care natura ne-o oferă, fără a fi nevoie de modificări artificiale, de tăieturi sau de cizelare.

Anticii credeau că perlele sunt un simbol al Lunii și că aveau puteri magice iar chinezii credeau despre ele că sunt lacrimi de sirenă.

În timpul Romei Antice, perlele erau considerate simbolul cel mai înalt al bogăției și al statutului social iar în Grecia erau simbol al dragostei și căsniciei. Perlele erau atât de prețuite de egipteni încât se îngropau cu ele. Cavalerii din Evul Mediu le purtau în lupte pentru protectie, iar în perioada Renascentistă, în câteva țări europene a fost interzisă purtarea lor cu excepția nobilimii.

Regina Elisabeta I a Angliei avea o pasiune atât de puternică pentru perle încât purta câte 7 șiraguri de perle. Tot ea a fost posesoarea unei rochii încrustata cu 3.000 de perle.

Dacă vă întrebați cum se formează perlele pe cale naturală, aflați că acestea iau naștere în corpul unor moluște - scoici, melci, nautili. Marea majoritate a acestor moluște trăiesc în apele marine. Atunci cand într-o moluscă pătrunde un corp străin , acesta irită mantaua care începe să secrete sidef - carbonat de calciu și conchiolin- pentru a se proteja. Această secreție se repetă continuu, iar iritantul se acoperă de tot în mai multe straturi producând astfel o perlă. Prin urmare, nu toate perlele naturale sunt rotunde, ci uneori au o formă neregulată, în funcție de iritant. Acesta poate fi orice, de la un graunte de nisip, un rest organic, un țesut de origine animală, un parazit. Perlele care se formează natural au nevoie de mai mulți ani, zeci de ani în anumite cazuri, ceea ce le face rare și foarte scumpe. Peste o mie de cochilii trebuie desfăcute pentru a găsi un mărgăritar de valoare.

Perlele de cultură sunt considerate tot perle naturale, create prin același proces ca și perlele sălbatice, dar producția lor este indusă de către producători. Marea majoritate a perlelor disponibile astăzi sunt de cultură. Creșterea perlelor de cultură se poate face în apă sărată și apă dulce, perlele de cultură cele mai scumpe fiind cele de apă sărată.

Perlele de cultură, chiar dacă sunt produse în cantități mari, nu sunt, totuși, ușor de obținut. Scoica are nevoie de ani pentru a fabrica o perlă - cu atât mai mulți ani, cu cât perla e mai mare. Doar un mic procent dintre perlele de cultură sunt de înaltă calitate, având sfericitatea aproape perfectă și luciul iridescent care le fac apte de a fi utilizate în industria bijuteriilor de lux.

Perlele naturale pot fi deosebite de cele de cultură prin examinarea cu raze X.

Cultura perlelor în apă sărată a apărut în Japonia la începutul secolului al XX-lea, cât despre cultivarea perlelor de apă dulce, China este în prezent liderul mondial al producției.

Bijuteriile cu perle, uneori mai costisitoare decât cele din pietre pretioase, erau purtate în special de către aristocrație. În epoca modernă s-au găsit alternative mai putin costisitoare și au fost introduse în modă perlele de cultură și imitațiile de perle. Coco Chanel a fost prima care a creat bijuterii cu perle rafinate, accesibile pentru o clientelă mult mai largă.

Bijuteriile din perle nu mai sunt limitate la alb-negru, odată cu apariția perlelor de apă dulce. Astfel, acum sunt disponibile în multe colori și forme diferite, oferindu-ne mai multe opțiuni și variații în modul de a le purta.

Perlele pun în valoare strălucirea și frumusețea femeii care le poartă. Drept dovadă stau mărturie femei celebre care au preferat să le poarte de-a lungul vremii: Cleopatra, Regina Elisabeta I a Angliei, urmate de Elizabeth Taylor, Audrey Hepburn, Jackie Kennedy și prințesa Diana, iar lista poate continua.

combo

Perlele nu se vor demoda niciodată, rămânând întotdeauna un semn de înaltă clasă și un accesoriu tradițional din orice garderobă, care nu vă va dezamăgi. Putem spune fără a greși că perlele sunt pentru totdeauna și rămân în istorie ca un simbol al stilului impecabil.

Carmen OpreaAgenția RADOR - 17.09.2014 18:47