Lifestyle
RSS Lifestyle

Beneficiile consumului zilnic de ouă

Beneficiile consumului zilnic de ouă

Oul este un produs natural, neapreciat la reala lui valoare terapeutică. În compoziția acestui aliment sunt strânse la un loc peste 80% din vitaminele și substanțele menite să hrănească organismul uman și să îl mențină sănătos.

Tratamente preventive cu ouă:

Alzheimer - mai multe studii făcute în Statele Unite arată că aproximativ 90% din populația statelor cu alimentație de tip occidental are un deficit de colină în alimentație. Conținută din abundență în gălbenușul de ou, colina este o substanță cu un rol extrem de important în formarea acetilcolinei, implicată în transmiterea impulsurilor nervoase și care este deficitară la persoanele care suferă de demență senilă, în general, și de Alzheimer în special. Suplimentarea cantităților de colină prin consumul gălbenușului de ou crud este, ca atare, un bun mijloc profilactic împotriva acestei afecțiuni.

Degenerescența maculară - două studii făcute la Universitatea de Medicină din Massachusetts, Statele Unite, au arătat că persoanele care consumă un gălbenuș de ou pe zi au în sânge o concentrație de luteină și de zeaxantină mult mai mare decât persoanele cu o dietă fără ouă proaspete. Or, creșterea concentrației acestor două substanțe în sânge - care, de fapt, sunt pigmenții care dau culoarea specifică galbenușului - reduce cu peste 50% riscul apariției și al evoluției degenerescenței maculare.

Cataracta - cercetătorii danezi au demonstrat că un ou consumat zilnic reduce în medie cu 26% riscul de a dezvolta cataractă odată cu vârsta. De acest efect sunt de "vină", din nou, cei doi pigmenți, luteina și zeaxantina, care sunt antioxidanți puternici, și pot stopa sau încetini procesele degenerative din organism.

Malnutriția - cercetările medicale arată că ouăle aduc un aport foarte important de aminoacizi esențiali, de oligoelemente și de vitamine extrem de necesare sănătății organismului. Astfel, boli specifice malnutriției, cum ar fi rahitismul, anemia, avitaminoza etc., sunt evitate, consumând 1-2 ouă zilnic, în mod constant. De altfel, obiceiul de a consuma multe ouă în perioada Paștelui este o măsură foarte înțeleaptă de a compensa unele carențe nutritive din timpul celor șapte săptămâni de post de dinainte, timp în care se consumă exclusiv hrană vegetală.

Boala coronariană și infarctul miocardic - vreme de mai multe decenii s-a crezut că un consum regulat de ouă este un factor cauzator de boli ale arterelor, și aceasta din cauza conținutului ridicat de colesterol din gălbenușul de ou. În ultimii 15 ani, tot mai multe studii au arătat că lucrurile stau exact pe dos, consumul de ouă proaspete nefiind un factor agravant, ci unul profilactic pentru boala coronariană. De exemplu, cercetări făcute la prestigioasa Universitate de Medicina Harvard au arătat că un consum regulat de ouă transformă homocisteina - un aminoacid neurotoxic, periculos pentru vasele de sânge și inimă - într-o substanță inofensivă pentru sistemul cardiovascular. Mai mult, consumul regulat de ouă previne oxidarea colesterolului și a trigliceridelor pe artere, fiind un excelent profilactic pentru ateroscleroză. Nu în ultimul rând, studiile au arătat că un consum regulat de ouă proaspete reduce riscul de infarct miocardic.

Trombozele - cercetări făcute în anul 2003 în Coreea de Sud au arătat că un consum zilnic de gălbenuș de ou are efecte antiagregante plachetare, prevenind formarea trombilor (cheagurilor de sânge). Conform respectivelor cercetări, efectul de prevenire al trombozelor este direct proporțional ca intensitate cu cantitatea de gălbenuș consumată zilnic. Curele de 1-2 săptămâni, timp în care se consuma 1-2 gălbenușuri pe zi, sunt un excelent mijloc de prevenire a trombozelor, mai ales primăvara, când alimentația cu multe verdețuri favorizează coagularea mai rapidă a sângelui.

Cancerul mamar - un studiu inițiat de Universitatea de Medicină din Oregon, Statele Unite, și desfășurat în Shanghai (sudul Chinei), pe un eșantion de peste 1.000 de femei, a arătat că riscul de a dezvolta cancer la sân scade simțitor la femeile care consumă frecvent gălbenuș de ou proaspăt. De "vină" pentru acest efect sunt, se pare, substanțele cu puternic efect antioxidant din ou, care stopează procesele de transformare a celulelor sănătoase în celule maligne.

Tratamente interne:

Tulburări de memorie - se face o cură de patru săptămâni, timp în care se consumă câte 1-2 gălbenușuri de ou pe zi. Această cură se poate repeta după o pauză de minimum trei săptămâni și, datorită aportului său de lecitină, colină și alte substanțe implicate în procesele de transmitere a impulsurilor nervoase la nivelul creierului, are efecte gradate de ameliorare a funcției de memorare. Se pare că și alte funcții cognitive, cum ar fi atenția ori capacitatea de corelare, sunt îmbunătățite de consumul de gălbenuș de ou proaspăt.

Sindrom de oboseală cronică, deficit de atenție - se face un tratament de 1-2 luni, timp în care se consumă 2 ouă pe zi, câte 5 zile pe săptămână. Cel mai bine se asociază ouăle cu alimente cum ar fi urzica, spanacul ori leurda, bogate în clorofilă și ușor de digerat, cu care fac un tandem excelent pentru recuperarea capacităților psihice și fizice.

Colesterol și trigliceride mărite - cei mai mulți dintre noi știu că ouăle nu sunt bune, deoarece măresc valorile colesterolului din sânge. Realitatea este mult mai nuanțată: în organismul nostru există două tipuri de colesterol. Colesterolul cu densitate mare (HDL) este numit și "colesterolul bun", deoarece împiedică apariția pe vasele de sânge a depunerilor de grăsimi, pe care le menține în stare solubilă. Acest tip de colesterol este un factor-cheie în prevenirea bolilor de inimă. Colesterolul cu densitate scăzută (LDL), în schimb, este "colesterolul rău", care se depune pe artere și duce la apariția bolilor cardiovasculare. Ei bine, ouăle, conform ultimelor studii, cresc doar "colesterolul bun", cel "rău" rămânând la valorile normale. Peste 255 de studii făcute pe un număr total de 8.000 de persoane vin să demonstreze efectul pozitiv al consumului de ouă proaspete asupra oamenilor cu valori ale colesterolului sau ale trigliceridelor peste cele normale. Înlocuirea consumului de carne, de grăsimi hidrogenate (margarină), de prăjeli, cu consumul de ouă este, probabil, prima și cea mai eficientă măsură pentru ținerea sub control a acestei probleme de sănătate.

Fracturi, tulburări de calcifiere - ouăle sunt printre foarte puținele alimente care conțin vitamina D naturală, esențială pentru asimilarea calciului și pentru fixarea sa în oase. Mai mult, consumul de aminoacizi și de vitamine din ouă accelerează procesele de regenerare a țesuturilor, inclusiv a țesutului osos. Ca atare, pentru refacerea mai rapidă după fracturi se recomandă o cură de 30-45 de zile, timp în care se consumă câte 1-2 ouă proaspete pe zi.

Reumatism - un studiu făcut în Grecia, sub conducerea prof. Dr. P. Detopolou, arată că anumite combinații de alimente au efecte antiinflamatoare articulare spectaculoase, comparabile cu acele ale medicamentelor de sinteză. Colina conținută în ouă este una din cele mai bune substanțe antiinflamatoare, dar aceasta, atunci când este consumată în asociere cu o altă substanță, betaina, pe care o găsim în spanac și în sfecla roșie. Așadar, dacă vreți să scăpați de durerile de articulații, de membrele înțepenite și lipsite de mobilitate, consumați tradiționalul spanac cu ochiuri fierte în apă ori ouă cu salată de sfeclă roșie. Aceste alimente, consumate de 4-5 ori pe săptămână, vreme de minimum 3 luni, asociate și cu alți factori terapeutici (regim cu multe crudități, gimnastică medicală) vă vor ajuta nesperat de mult în lupta cu afecțiunile reumatice.

Obezitate, supraponderalitate - un colectiv de cercetători de la Universitatea din Louisiana, Statele Unite, a studiat efectul consumului de ouă asupra pacienților supraponderali. Testul a fost făcut pe 160 de pacienți, dintre care jumătate au consumat la fiecare mic dejun 2 ouă, iar ceilalți aceeași cantitate de calorii, dar din alte surse, cum ar fi carnea, produsele lactate, pâinea etc. Simultan, la ambele grupuri de pacienți, numărul de calorii din dieta zilnică a fost redus în aceeași măsură. După opt săptămâni de regim, rezultatele au fost surprinzătoare: grupul celor care au consumat ouă la micul dejun a scăzut în medie cu o greutate de aproape două ori mai mare decât cei din grupul de control (2,4 kg față de 1,4 kg). Așadar, dacă vreți să slăbiți, impuneți-vă restricții alimentare nu prea severe și nu uitați să consumați ouă la micul dejun, iar efectele vor fi surprinzătoare, la modul cel mai plăcut.

Sarcina - oul este, se pare, alimentul ideal pentru femeile însărcinate. În primul rând, ouăle sunt foarte bogate în colină, esențială pentru dezvoltarea sistemului nervos al fetusului. Apoi, sunt bogate în fier asimilabil, în vitamine din complexul B, în vitamina D (esențială pentru dezvoltarea sistemului osos al fetusului), fiind foarte bine tolerate de organism. Se recomandă consumul a 2 ouă pe zi, de cinci ori pe săptămână, mai ales la micul dejun. Cea mai bună formă de administrare sunt ouăle fierte, ușor de digerat și asimilat. Același "tratament" este foarte valoros și în timpul alăptării, stimulând producția de lapte și crescând valoarea nutritivă a acestuia.

Adjuvant în tratamentul infecțiilor - 2 ouă consumate zilnic asigură aproape jumătate din cantitatea de seleniu organic necesară organismului. Or, seleniul este foarte important pentru imunitate, administrarea constantă a acestui oligoelement crește producția de celule ale sistemului imunitar și le activează pe cele existente.

Studiile arată că suplimentarea seleniului în formă organică, din alimentație, ajută organismul să lupte mai eficient cu infecțiile, dar și cu anumite afecțiuni tumorale, cum ar fi cancerul de prostată sau ovarian.

Îmbătrânire prematură - consumul de ouă proaspete aduce în organism o serie întreagă de substanțe care relansează activitatea glandelor endocrine (gonade și suprarenale în special), încetinesc sau chiar stopează procesele degenerative la nivelul sistemului nervos central, împiedică procesele de distrucție la nivelul articulațiilor. Foarte multe rețete reîntineritoare din medicina populară de la noi și din toate țările Europei și ale Asiei includ oul, mai ales gălbenușul, ca ingredient de bază. Un tratament întineritor foarte bun este consumul dimineața a 2 gălbenușuri de ou amestecate cu ulei de măsline și cu puțină sare. Pe termen lung, mai ales, această combinație are efecte împotriva îmbătrânirii surprinzător de puternice.

Adjuvant în boala canceroasă - mai multe studii statistice au arătat că persoanele care consumă frecvent gălbenuș de ou proaspăt au o incidență a bolii canceroase mult mai scăzută. Dar de aici și până la a recomanda acest aliment în dieta anticancer (unde de cele mai multe ori aportul de proteine este contraindicat) este cale lungă.

Iată însă o rețetă de fitoterapie tradițională, în care oul este asociat cu o plantă medicinală: se administrează dimineața o linguriță cu vârf de pulbere de iarbă de năpraznic (Geranium robertianum), amestecată cu un gălbenuș de ou crud, iar pe parcursul zilei se ia de încă trei ori câte o linguriță de pulbere de năpraznic pe stomacul gol. Tratamentul se asociază cu regim vegetarian cu foarte multe crudități, durând minimum un an. Se poate asocia și cu alte plante și remedii, neexistând incompatibilități în acest sens.

Anemie feriprivă - fierul pe care îl conțin ouăle este, se pare, cel mai ușor asimilabil. Alte alimente care conțin cantități însemnate de fier sunt urzica, spanacul, sfecla roșie, care toate sunt consumate în mod tradițional alături de ou. Mai trebuie menționat că leurda, deși contine cantități mici de fier, ajută foarte mult la asimilarea acestui oligoelement. Toate aceste alimente vor fi consumate zilnic, primăvara, pentru refacerea fierului din organism.

Avitaminoza B - oul conține vitaminele B2, B5, B7, B12, toate într-o formă foarte ușor asimilabilă. Consumul a 2 ouă pe zi, vreme de cinci zile pe săptămână, acoperă o cantitate însemnată din necesarul zilnic din aceste vitamine al organismului.

Carmen Vlăducu



Agenția RADOR - 12.09.2014 17:56