Lifestyle
RSS Lifestyle

Rămas bun vacanță, bine ai venit școală!

Rămas bun vacanță, bine ai venit școală!

Cu toții ne amintim cu nostalgie ziua de 15 septembrie, cea în care curtea școlii se umplea cu copii si cu flori multicolore. Emoții, zâmbete, îmbrățișări, poze și bucuria revederii. Profesori, elevi, părinți, bunici, unchi, mătuși pășeau împreună în noul an școlar.

Luni, curțile școlilor din toata țara vor fi pline până la refuz de copii și părinți, care vor dori să participe la festivitățile de deschidere ale noului an școlar 2014-2015. Majoritatea școlilor au organizat ceremonii, unde directorii instituțiilor de învățământ și invitații acestora vor avea luări de cuvânt, și își vor exprima dorințele, speranțele și mai ales obiectivele pentru noul an școlar.

În această perioadă, ca din senin, apar brusc amintirile cu temele neterminate, cu proiectele nici măcar începute și cu lecturile suplimentare care trebuiau parcurse după o anumita planificare, însa evident că nimic din ceea ce s-a stabilit la școală drept temă pentru acasă nu s-a respectat.

Începerea unui nou an școlar este uneori o perioadă dificilă pentru copil. Este posibil să se confrunte cu probleme de adaptare la programul școlar și la noile cerințe, ceea ce i-ar putea aduce rezultate slabe la învățătură. Chiar dacă elevii mici trec ușor peste perioada de acomodare cu școala și se adaptează relativ bine la noile schimbări apărute în viața lor, mulți nu pot ține pasul cu cerințele.

Înlocuiește stresul adus de încheierea vacanței cu entuziasmul unui nou început, ajută-l pe copil să privească cu optimism începerea școlii, vorbește cu el despre schimbările pe care le aduce noul an școlar și comunica păstrându-ți calmul și răbdarea.

Obișnuiește-ți copilul cu trezitul dimineața. E mai bine să începi cu o săptămână înainte, ca să apuce să reintre în rutină, iar prima zi de școală să nu înceapă cu o trezire de coșmar.

Cumpărăturile de rechizite nu trebuie lăsate până în ultimele zile. Acestea așteaptă pe rafturi atât părinții, cât și copiii. Nu se știe care sunt mai nerăbdători, dar avem o mică bănuială că părinții sunt pe locul doi în acest clasament.

Faceți împreuna ordine în dulap, căci avantajele unei garderobe ordonate se vor vedea din prima zi de școală.

Alimentația zilnică are o mare importanță în performanța școlară. Dacă în timpul verii sucurile, dulciurile și snacks-urile au fost la putere, e timpul să fie înlocuite treptat de fructe, legume, cereale, pește și carne. Cu o zi două înainte, aprovizionează-te pentru pachețelul din primele zile de școală, ca să nu fii nevoit să cumperi ceva de ronțăit de la magazinul din colț, în drum spre școală.

Cumpără din timp echipament sportiv pentru copilul tău. Dacă lași pe ultimele zile înainte de începerea anului școlar, s-ar putea să nu mai găsești așa ușor ceea ce își dorește.

Ajuta-l pe copil să învețe din greșeli și că orice pas înapoi este o ocazie de a întelege ceva și de a progresa. Nu în ultimul rând, arată-i că tu ai încredere în el.

Iuliana GheorgheAgenția RADOR - 12.09.2014 15:40