Lifestyle
RSS Lifestyle

Ciocolata – darul zeilor

Ciocolata este considerată una dintre cele mai minunate delicatese din lume. Însă, cu toată această uriașă popularitate, puțini dintre noi știm de unde provine, cum se face, ce este sau că ar putea avea chiar propria istorie.

Istoria ciocolatei începe cu mai bine de 2.000 de ani în urmă, când cultura arborelui de cacao era practicată în America de Sud.

Aztecii au fost cei care au urmat după maiași în ceea ce privește consumul de cacao. Ei au numit-o, pe limba lor, „ cacahuatl” adică „ apa amară”. Pentru băștinași, cacaua era un aliment cu origine divină. Legendele aztece susțineau că semințele de cacao au fost aduse din paradis și că înțelepciunea și puterea se trăgeau din consumul fructelor arborelui de cacao. Ei preparau o băutură numită „xocoatl” din cacao, apă, arome gen vanilie, piper și ardei iute.

Toate aceste ingrediente erau amestecate și îngroșate cu făină. Băutura era consumată rece în jertfele aduse zeilor, în ritualurile de inițiere a pubertății și la înmormântări.

Arborele de cacao era frumos denumit „un arbore tropical pentru satisfacerea zeilor și a oamenilor. ” Poate ajunge până la înălțimi de 4-6 metri, crescând la o altitudine de 600 de metri peste nivelul mării. Este un copac care are nevoie de multă umiditate și de o temperatură constantă între 23 și 28 grade Celsius. Arborele de cacao ajunge la maturitate în al patrulea an. Fructul acestui arbore cântărește între 250 și 500 de grame și are forma unui pepene galben. În interior sunt păstăi albe și lungi, în care sunt de fapt boabele de cacao. Acest arbore a fost numit în secolul XVIII „mâncarea zeilor”.

Aztecii considerau boabele de cacao un bun de mare preț și erau folosite ca mijloc de plată.

Un iepure costa 10 boabe, un sclav costa 100 de boabe iar un tată își putea înstrăina copila pentru 500-700 de boabe, de două, trei ori mai mult decât prețul unei statui din aur de 600 de grame.

Conchistadorii spanioli au devenit rapid mari iubitori ai băuturii xocoatl, începând cu anul 1520, datorită aportului de energie pe care îl primeau după ce o consumau. Locuitorii Spaniei au început, treptat, să aprecieze miraculosul preparat, servit cu precădere de aristocrație. Ei nu au dezvăluit Europei secretul acestei băuturi timp de un secol.

Călugării spanioli au fost cei care au făcut public modul de preparare a acestei băuturi ce a fost rapid apreciată la Curtea Regală din Franța și apoi din Marea Britanie.

Diferită de rețeta inițială, prea tare pentru gusturile europenilor, cacaua a fost mai târziu amestecată cu zahăr, vanilie și scorțișoară, devenind o băutură fierbinte, parfumată și dulce, cu un gust asemănător celei pe care o știm azi.

Pulpa albă a fructelor de cacao este utilizată atât ca desert cât și pentru obținerea prețioaselor semințe necesara fabricării ciocolatei. Este un proces lung, care trebuie să parcurgă mai multe etape: fermentarea, care se produce prin înfășurarea păstăilor în frunze de banane, la o temperatură de 50 de grade Celsius. În acest mod, este evitată germinarea în timpul transportului. Pulpa fructului este eliminată, se întărește și sunt dezvoltate uleiurile esențiale. Aceste uleiuri elimină gustul amar pe care îl au inițial.

Umiditatea este eliminată prin uscare și astfel se asigură o bună conservare. Fermentarea internă continuă, diminuând gustul amar și accentuând aroma. Uscarea se poate face natural, la soare, sau artificial, prin metode de suflare cu aer. În cele din urmă, cacaoa este curățată, selectată și împachetată. Un arbore de cacao – “Theobroma cacao”, produce între 20 și 30 de păstăi pe an, fiecare conținând între 20 și 50 de boabe de cacao de mărimea unei migdale. din producția de un an a unui singur copac se pot obține 500g de ciocolată.

Bomboanele de ciocolată au apărut pentru prima dată în palatele franțuzești, în secolul XVIII. Cuvântul bonbons repetă silaba „bon”, care înseamnă „bun” în franceză. Doamnele de la palat le-au pus în cutii speciale, ca să le poată consuma oricând, singure sau în compania musafirilor. Servirea cu bomboane s-a transformat în scurt timp într-un act de politețe. Evoluția acestor dulciuri mici a continuat până astăzi, acestea având noi forme, arome și gusturi. Mai mult decât atât, oferirea bomboanelor este considerată un gest de distincție și bun gust.

Ciocolata a devenit în scurt timp sursă de inspirație și pentru artiști, aceasta fiind inclusă în opere de artă, în cărți de bucate și în diverse poezii, romane sau piese de teatru, toate descriind dragostea pentru ciocolată.

La sfârșitul secolului XIX a început fabricarea industrială a ciocolatei, în special în Franța și Suedia. Aceasta și cererile din ce în ce mai mari au diversificat producția, apărând astfel ciocolata cu lapte, tabletele de ciocolată amăruie, ciocolata cu fructe uscate și așa mai departe, devenind populară în rândul tuturor.

Producția anuală mondială de cacao a ajuns la două milioane de tone. Cel mai mare producător din lume de cacao este în present Coasta de Fildeș , urmată de Ghana.

Consumul de ciocolată a devenit un indicator al nivelului de trai în țările dezvoltate. Cererea de cacao este în creștere, depășind producția. În zilele noastre ciocolata este un produs accesibil și cu o varietate de arome, însă studiile specialiștilor spun că peste două decenii, ciocolata va deveni un rasfăț foarte costisitor.

Ciocolata adevărată nu trebuie să aibă mai mult de patru-cinci ingrediente: cacao, unt de cacao, zahăr, vanilie și eventual lapte. Dacă ciocolata este de foarte bună calitate, chiar dacă are un conținut de cacao de 80%-85%, atunci ea nu este amară, contrar așteptărilor.

Grație conținutului său bogat în vitamine, minerale și substanțe antioxidante cacaua are proprietăți benefice asupra sănătății, confirmate și de o serie de studii științifice. Ea reduce colesterolul “ rău” , LDL și are capacitatea de a regla tensiunea arterială, fiind astfel benefică inimii și vaselor de sânge. În plus, contribuie la îmbunătățirea funcției creierului și încetinește efectele îmbătrânirii. Un studiu englez a indicat că un pătrățel de ciocolată pe care îl lași să se topească pe limbă crește activitatea cerebrală și ritmul cardiac mai mult decât o face un sărut pasional.

Ciocolata neagră se pare că are un efect benefic și în ceea ce privește frumusețea doamnelor. Consumul de ciocolată neagră le ajută pe femei să prevină îmbătrânirea prematură și apariția ridurilor. În același timp, măștile pe bază de ciocolată neagră sunt acum la mare căutare, datorită ingredientelor naturale pe care aceasta le conține și beneficiilor pe care le oferă pielii. Masca pe bază de ciocolată detoxifiază și relaxează pielea, iar pe termen lung îmbunătățește vizibil calitatea epidermei. Anumiți compuși din ciocolată funcționează ca un filtru natural împotriva razelor ultraviolete. Două pătrățele de ciocolată neagră pe zi se spune că reduc riscul apariției cancerului de piele cu circa 50%.

Ciocolata are proprietatea de a ajuta organismul să secrete serotonina, substanță cunoscută și sub numele de “hormonul fericirii”. Așadar, acesta este motivul pentru care atunci când consumăm câteva pătrățele cu ciocolată, de preferat cu peste 80 % cacao, starea noastră de spirit se îmbunătățește semnificativ.

Astăzi, ciocolata este una din ispitele pamântești care ne încântă toate simțurile, iar noi ne lăsăm bucuroși ispitiți de ea, în timp ce toate problemele lumii dispar undeva în fundal, chiar și pentru câteva secunde…

Autor: Carmen OpreaAgenția RADOR - 18.08.2014 12:26